SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kalp Sağlığı İçin Uzman Önerileri

A- A+ PAYLAŞ

Girişimsel Kardiyoloji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp hastalarına uyarı ve önerilerde bulundu. Sigaradan, yağlı yiyeceklerden uzak durulması ve egzersiz yapılması gerektiğini vurgulayan Özdemir, Ege Bölgesi'nde kalp hastası sayısının azlığının zeytinyağından kaynaklandığını belirtti.

Prof. Dr. Ramazan Özdemir, şunları söyledi:

"Türkiye’de bu konuda yapılan bir çalışma var. Bu çalışmada gerçekten Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde koroner arter hastalığı, Ege ve Marmara bölgesiyle karşılaştırıldığını daha fazla görüldüğü izlendi.

Tabii bunun alt nedenlerine indiğimizde yemek kültürü, aşırı yağlı etli yiyeceklerin yenilmesi, doymuş yağların, kuyruk yağlarının kullanılması kültürü vardır.

Ege tarafında daha düşük olması daha çok, yeşil sebze- meyve tüketiminin fazla olması, balık türü tüketimlerin fazla olması ve zeytinyağı o civarlarda yoğun kullanılması, bu bir kültür tabii.

Karadeniz bölgesinde ilginç bir sonuç çıktı. Koroner arter hastalığının yüksek olduğu görüldüğünde. Direk bakıldığında Karadeniz bölgesinde de balık yenildiği, niçin Karadeniz bölgesinde koroner arter hastalığı yaygın. O da o bölgenin yoğun tereyağı tüketimine bağlandı. Tereyağı tüketimi çok fazla. Balık tüketimi var ama denize direkt yakın yerleşim alanları çok çok düşük. Daha çok dağlık ve ormanlık bölgede yaşanıyor ve hayvansal ürünlerle geçiniyorlar.

Ege ile karşılaştırıldığında o bölgedeki yeşil sebze tüketimi düşük, tereyağı var. Onların yemek tipleri var. O nedenle koroner arter hastalığı yoğun olarak görülüyor

Tabii risk faktörlerini azaltmak lazım. Bunlardan değiştirilebilir faktörleri var. Değiştirilemeyenlere bir şey yapamıyorsunuz. Genetiğe bir şey yapamıyorsunuz. Ama en kolay yapabileceğimiz şey sigarayı bıraktırmak, tansiyonu kontrol altına alınarak kroner arter hastalığını düşürebilirsiniz.

Diğer yandan yiyeceklerin sebze- meyve tüketimine kaydırarak insanlarımızı, Doğu için büyük sorun gerçekten. Et ağırlıklı yemeklerimiz var, daha doğrusu et oburuz daha doğrusu. Dolayısıyla onu azaltmak lazım ki kolesterolü düşürelim.

Diyabetik hastalarda hastalık artmaktadır, artık günümüzde şeker hastası eşittir kalp hastalığı sayıyoruz. Dolayısıyla bir taraftan şekeri düşürürken bir taraftan da kalp koruyucu ilaçları girmek lazım.

Hastalarımız şunu unutmasın, tansiyon hastalığı ve şeker hastalığı ömür boyu hastalık.

Kalp rahatsızlıklarının gençlerde görülmesine gelince; bir taraftan yiyecek içecek kültürünün değişmiş olması, işte fest-fost, aşırı yağlı yiyecekler; cips türü , gerçekten çok zararlı olan şeylerin yenmesi, bir taraftan da teşhis imkanının çok çok artmasıyla bunlara daha erken tanı koyabiliyorsunuz.

Gözden kaçmayan bir şey sigaranın erken yaşlara inmesi bunu tetikliyor. Özellikle bayanlarda kalp damar hastalığının arttığını görmekteyiz.

Normalde bayanlarda menopoz öncesi erkeklerden çok daha düşüktür koroner arter hastalığı. Ama günümüzde baktığımızda büyük bir hızla bayanlar erkeklere yaklaşıyor. Bununda en büyük sebebi sigara.

Şunu da unutmamak lazım koroner arter hastalığı, gerçekten çocukluk yaşta başlıyor, genetiklerle bir mühür, bir işaret vardır. Çok küçük yaşlarda başlamıştır. Yapılan çalışmalarda gerçekten öyle göstermiştir. Damarların iç çapında yağlı çizgilenmeler 3 yaşında 5 yaşında başlıyor.

Bu sizin yaşam şeklinizde eğer ne kadar risk faktörlerini ne kadar en aza indirirseniz, ileride koroner arter hasta olma oranınız düşüyor, risk faktörü ne kadar fazlaysa, sigara, şeker, hipertansiyon, kolesterolun yüksekliği, bu risk faktörlerin sayısı ne kadar artarsa hastalık olmada artıyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız