SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kampanya Ses Getirdi"

0
Güncellendi - 2016-05-28 04:02:52
A- A+ PAYLAŞ

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin pilot illerinden Malatya’da 2 bine yakın öğrenci yerel toplumsal seferberlik kampanyasına katıldı. Proje kapsamında 10 pilot ilde 600 kadın öğretmene liderlik eğitimi veriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü, alanındaki ilk ve tek uygulama örneği olması açısından büyük önem taşıyan Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP), pilot illerden Malatya’daki yerel toplumsal seferberlik kampanyasını tamamladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda öğrencilerin farkındalığını artırmayı amaçlayan etkinliklere, Malatya’daki 4 pilot okuldan 2 bine yakın öğrenci ve 78 gönüllü öğretmen katıldı.

Bu kapsamda, proje pilot illerinde 200 maarif müfettişi, idareci ve öğretmen eğitici eğitimi alarak ilk planda yaklaşık bin kişiye toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verdi. Haziran ayı seminer döneminde 4 bin öğretmenin daha eğitim alması planlanıyor. Ayrıca projenin 10 pilot ilindeki 600 kadın eğitimciye uzmanlar tarafından liderlik eğitimi veriliyor.

Okullarda kız ve erkek öğrenciler için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla farkındalık yaratmayı öngören ETCEP, yerel toplumsal seferberlik kampanyasının Malatya ayağını, 4 pilot okulda gerçekleştirilen etkinliklerle tamamladı. Pilot illerden Trabzon’dan başlayan ve sırasıyla İzmir, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Batman, Samsun ve Mardin’le devam eden kampanya etkinliklerine 10 bin öğrenci katıldı.

OKULLARDA NELER YAPILIYOR?

Okullarda gerçekleştirilen toplumsal seferberlik kampanyasına çerçevesinde yapılan etkinliklerde, öğrencilerin kafasındaki “kadın işi” ve “erkek işi” gibi kalıp yargıların kırılmasına, dile yerleşmiş ve sıklıkla kullanılan kelime ve özdeyişlere dikkat çekmeye yönelik faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Etkinlikler çerçevesinde, toplumda rol model olmuş başarılı kişiler cinsiyet eşitliği bağlamında ele alınarak öğrencilerle fikir alış verişi yapılıyor. Bunun yanında çocukların geleceklerini etkileyen meslek seçimlerinde, onlara yön göstermeyi amaçlayan etkinliklerin yanı sıra ebeveynleriyle de bir araya gelinerek “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kavramı günlük hayattan örneklerle anlatıldı.

ETCEP kapsamında eğitim alacak 4 bin öğretmenin yanı sıra 600 kadın idareci ve öğretmene yönelik liderlik eğitimleri 10 pilot ilde devam ediyor. Haziran ayında tamamlanacak eğitimler sayesinde kadın idareci ve öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde yönetici pozisyonlarına gelmek üzere kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

“KAMPANYA SES GETİRDİ”

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma, Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, projenin 10 pilot ilde uygulandığını kaydederek, “40 pilot okul seçtik ve 60 bin öğrenciye ulaştık. Bu proje bayağı ses getirdi” dedi.

Yıldız, Malatya’da 4 pilot okulda etkinlik yaptıklarını ifade ederek, “Kampanyanın kapanışında okullarımız yaptıkları etkinlikleri bize sunacaklar. Bizde teşekkür belgesi verip, kampanyayı tamamlayacağız. Malatya bu konuda düzenli bir il. Malatya eğitime önem veren bir il. Biz yıllar önce Artvin ile Malatya’yı yarıştırırdık. Malatya sürekli bizi geçerdi. O yüzden Malatya yaptığı şeyi düzgün yapmış” diye konuştu.

ETCEP Proje Ekip Lideri Fatma Özdemir Uluç da, projenin temel amacının eğitim ortamlarında kız ve erkek çocuklarının cinsiyetlerinden kaynaklı herhangi bir ayrımcılıkla karşılaşmaksızın eşit fırsatlara ulaşması olduğunu belirtti.

Uluç, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kavramının Türkçede kendini anlatan bir ifade olmadığı için genellikle zor anlaşıldığını ifade ederek, “Günlük eğitim pratiklerinde, öğretmen tutumlarında, okul yönetiminde, okul içi temsilde süreçlere katılımda kız ve erkek çocukların eşit fırsatlara sahip olması ana fikrine dayanıyor. Böylece nihai olarak daha eşitlikçi bir topluma ulaşılmasını hedefliyoruz” dedi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız