SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kampüste Alevli Gece.. Heyecanlı Dakikalar..

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nin, Cuma günü akşamı mezuniyet töreninin ardından yapılan eğlence sırasında atılan havai fişeklerin neden olduğu yangın, tehlike yaratırken, bir dizi ihmal ve sorumsuzluğu da ortaya çıkardı. Havai Fişek atışı için İtfaiye’den görüş ve onay alınmamıştı.. Meydanın hemen yanındaki otlar tutuştuktan sonra, üniversitenin tek İtfaiye aracı (alttaki fotoğrafta) çalışmayınca, alevler bir anda büyüdü.. Malatya İtfaiyesini, yangın başladıktan yaklaşık yarım saat sonra bir öğrenci haberdar etti.. İtfaiye gittiğinde yangın, “sulama tankeri” kullanılarak söndürülmüştü..

ALEVLİ GECE..
İnönü Üniversitesi’nde Cuma akşamı gerçekleştirilen mezuniyet töreninin ardından Kıbrıs Meydanı’nda da eğlence şöleni düzenlenmişti. Eğlence şöleni devam ederken, saat 22.20 sıralarında, Havai Fişek gösterileri başlatıldı. Yaklaşık 10 dakika süren havai fişek gösterisinin ardından, eğlencenin yapıldığı meydan yakınındaki bölgedeki kuru otların tutuştuğu görüldü. Saat 22.30 sıralarında fark edilen yangın hızla büyürken, meydanda bulunan İnönü Üniversitesi’ne ait 44 AZ 110 plakalı İtfaiye aracı, alevlere müdahale etmek istedi. Ancak, itfaiye aracının, suya tazyik veren pompaj sisteminin çalışmadığı anlaşılınca, bu araç devre dışı kaldı. Bu sırada koşuşturma ve panik başladı. Görevliler, alevlerin büyümesini engellemek için, “elle” müdahaleyle, otları temizlemeye ve yangının genişlemesini önlemeye çalıştılar. Ancak etkili olunamadı ve yangın “panik” yaratacak boyutlara ulaştı. Bu arada, bazı görevlilerin, yangını görüntülemeye çalışan basın mensuplarına engel olmakla çaba harcadıkları gözlendi.

Yangın devam ederken, bir süre sonra “bulunan”, traktör arkasındaki bir su tankeri yangın bölgesine yaklaştırıldı ve yangın başladıktan, genişçe bir alandaki kuru otları ve bazı ağaçları yaktıktan sonra söndürülebildi.

İTFAİYE’NİN GÖSTERİDEN HABERİ YOK..
Üniversite kampusünde büyük heyecan yaratan yangına neden olan havai fişek gösterisi, bu olayın ardından tartışma konusu oldu.

Havai fişek gösterilerinin yapılabilmesinin; bölgeden sorumlu Emniyet ya da Jandarma’ya bilgi verilmesi, bu birimlerin de İtfaiye’den görüş sorması, gerekirse itfaiyenin yerinde inceleme yapıp, önlem gerekiyorsa bu öneriyi de yapıp, yine gerekirse bir itfaiye ekibi görevlendirerek “onay” vermesiyle mümkün olabildiği belirtilirken, Malatya Belediye İtfaiyesi’nin, böyle bir gösteriyle ilgili bilgilendirilmediği öğrenildi.

İHBAR DA 22.56’DA.. BİR VATANDAŞTAN..
Üniversite kampusünde meydana gelen yangının Malatya Belediye İtfaiyesi’ne bildirilmesi de, itfaiye müdürlüğü bilgisayar kayıtlarına göre 22.56.01’de cep telefonuyla, muhtemelen bir öğrenci tarafından yapılan ihbarla olmuş.

Edinilen bilgilere göre; saat 22.56’da Malatya Belediye İtfaiyesi’nin 110 no.lu Yangın İhbar telefonunu, “cep telefonuyla” arayan kişi, üniversitedeki mezuniyet töreni sırasında atılan havai fişeklerin yangın çıkardığını, yeterli müdahalenin yapılamadığını, bir itfaiye aracının getirildiğini, ancak bu aracın da yangının ortasında kaldığını, bu aracın “kendisinin yanma tehlikesiyle karşı karşıya” olduğunu belirterek, itfaiye talebinde bulunuyor ve ayrıca kendi cep telefonunu yazdırıyor. Telefon ihbarı yapan kişinin, ihbar sırasında, yangın ihbarının daha önce yapılmamış olmasına ilişkin de "hayret ve tepki yansıtan" ifadelerde bulunduğu belirtiliyor.

Bu ihbarın ardından Malatya Belediyesi İtfaiyesi’nin yola çıktığı ve kampus girişindeki kapıda, görevliler tarafından “yangının söndürüldüğü” bilgisinin kendilerine verildiği, buna rağmen, itfaiye grubunun içeriye girerek, yangın alanını kontrol ettiği, yangının söndürülmüş olduğunu görünce, herhangi bir müdahalede bulunmayıp geri döndüğü öğrenildi.

İzin ve “ciddi” önlem alınmadan havai fişek gösterisi yapılması, ardından çıkan yangının, Belediye İtfaiyesi’ne zamanında haber verilmemesi eleştirilere yol açtı. İhmali olanlar hakkında ne gibi bir işlem yapılacağı da merak konusu.

FOTOĞRAFLAR: Görüş Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız