SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kamu Alanı İşgal Edilmiştir"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:49:56
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Günur Tabel’in ‘Malatya Belediyesi’nin yapmakla yükümlü olduğu ve yasal görevleri arasında bulunan alt - üst yapı çalışmaları nedeniyle vatandaşlardan ‘Katılım Payı’ adı altında ücret tahsil edilmesinin yasal olup olmadığı?” hakkında verdiği soru önergesine karşılık gönderdiği cevapta, vatandaşlardan tahsil edilen ücretlerin yasal zorunluluk olduğunu savundu. 

CHP’li Meclis Üyesi Günnur Tabel’in Malatya Girişim Grubu’na ait Hilton Otel’in kamuya ait bir alanı otopark yaparak ‘kamusal alanı işgal etmesi’ konusundaki sorusu ise yine cevapsız bırakıldı. 

Katılım payı almak ‘yasal zorunluluk’muş

Malatya Belediyesi’nden CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mimar Günnur Tabel’in soru önergesine verilen cevapta, yol harcamalarına katılım payı 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 86 ve devamındaki maddeleri ile aynı kanunun Harcamalara Katılım Payları ile ilgili yönetmelik hükümlerine göre tahakkuk ettirilerek tahsilât yapıldığı belirtilerek “Bu durum belediyenin keyfi uygulaması olmayıp tamamen yasal bir zorunluluktur” denildi. 

Katılım payına ilişkin soru önergesine verilen cevapta daha sonra şu bilgilere yer verildi: “Söz konusu kanunun ilgili maddelerinde belirtildiği üzere yolların iki tarafında bulunan veya bu yolların iki tarafından bulunan veya başka bir yola çıkışının bulunmaması nedeniyle bu yoldan yararlanan ibaret yerleri hakkında harcamalara katılma payı tahakkuku yapılmaz.  Gayrimenkullerin sahip deyimi, gayrimenkullerin malikini, veya tahsisli olduğu kamu kurum ve kuruluşunu bunlar yoksa gayri menkulü sahibi gibi kullananları ifade eder. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun harcamalara katılma paylarıyla ilgili hükümlerin uygulanmasına ilişkin yönetmelik 21. 08. 1981 gün ve 17435 Sayılı Resmi Gazete, sahiplerinden harcamalara katılım payı alınmaktadır. Harcamalara katılım payı bina ve arsalara vergi değerinin yüzde 2’sini geçemeyeceği hükme bağlanmıştır. Yol harcamalarına katılım payı bu yollardan faydalanan ilgili gayrimenkul sahipleri arasında ve ilgili kanunun 89. Maddesine göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk ettirilir. Payların tahsis şekli ile ilgili kanun hükümlerine göre tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 yılda ve 4 eşit taksitte, peşin ödemelerde ise tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde yüzde 25 indirimli tahsil olunur şeklinde belirlenmiştir”. 

Kamu Alanını Kullanma ile ilgili soruya cevap verilmedi 

Bu arada yine CHP’li Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel tarafından MGG’ye ait Hilton Oteli’nin önünde bulunan ve kamuya ait olan alanın otel yönetimi tarafından otopark olarak kullanmasının ‘kamusal işgal olup olmadığı ve bu işgalin sona erdirilmesi konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını?” içeren soru önergesine ise cevap verilmedi. 

Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel, geçtiğimiz ay verdiği soru önergesi ile imar planında “Kamuya açık otopark alanı” olarak işlenen, ancak şimdilerde inşaatı bitmek üzere olan Hilton Oteli’nin ön bahçesi gibi düzenlenen alandaki fiili durumun “Kamusal alanın işgali” olduğunu belirterek, belediyenin burada yapılan kanunsuzluğa karşı ne gibi işlem yaptığını sordu. Ancak Malatya Belediyesi yönetimi katılım payı konusundaki soru önergesi ile eş zamanlı olarak verilen bu soru önergesini cevaplamadı. 

Meclis Üyesi Tabel “Kamuya ait otopark işgal edilmiştir”

Malatya Girişim Grubu tarafından yaptırılan Hilton Otel’in, kamusal alanı kendi özel mülkiyeti gibi düzenlediğini belirten Günnur Tabel, kamuya ait alanın izinsiz kullanıldığı ve ‘İşgal’ denilen bu durum karşısında Malatya Belediyesi’nin ne gibi yasal işlem başlattığını sorduğu önergesinde şu ifadelere yer vermişti: “İnönü Caddesi üzerinde ve Malatya Park AVM bitişiğinde inşaatı bitmekte olan yeni Hilton Oteli’nin cadde ile arasındaki kamuya ait otopark alanı olarak bırakılması gereken alanın otele ait yeşil alan olarak düzenlendiği görülmektedir.

1- Mevcut imar yasasına göre, yapıların ön bahçelerinin yol boyunca tesviye edilmesi gerektiği bilinmektedir.

2- Ekte sunduğum bölge imar paftasına göre, otelin yeşil alan olarak planlandığı bölgenin aslında kamuya ait otopark olduğu görülmektedir. 

3- Bu durumda mevcut otel inşaatı, imarı ve dolayısıyla da kamuya ait otoparkı işgal etmiştir. 

4- Bu konuda meclisimize bilgi verilmesini ve eğer bu durum doğru ise belediyemizin imarı neden tam olarak uygulamadığının açıklanmasını saygılarımla arz ederim.”  

HABER-FOTO: Güler HAZAR-Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız