SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kamudaki Geçici İşçilere Kadro Verilsin"

0
Güncellendi - 2016-04-01 01:06:36
A- A+ PAYLAŞ

Şekerİş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Türk-İş ile hükümet arasında 7 Haziran seçimlerinden önce imzalanan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesind, kamuda çalışan geçici işçilerin kadroya alınması yönünde bizzat Başbakan’ın söz verdiğini belirterek “Sayın Başbakan o zaman bizzat kendi ifadesi ile kamuda çalışan geçici işçilerin 6 ay çalışmasının yetmediğini, hizmet satın alımının çalışma barışı ve kamudaki işlerin verimliliği açısından iyi olmadığını belirterek, hükümet kurulmasının ardından bu yönde yasal düzenleme yapacakları sözünü vermişti. Biz şimdi verilen bu sözlerin tutulmasını bekliyoruz” dedi.

“30 yıldır geçici işçi statüsünde çalışanlar var”

Yeni Malatya Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat, kamuda süreklilik arz eden asli işlerin kamu işçileri eliyle yürütülmesini, taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesini talep ettiklerini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti grup toplantısında, ‘taşeron işçilerinin kadroya alınacağı’ şeklindeki açıklamalarını sevinçle karşıladıklarını kaydeden Murat, “Daha sonra Maliye Bakanı’nın bu taşeron işçilerin sözleşmeli çalıştırılacağı, 3 yılın sonunda kadroya alınacak olanların sınava tabi tutulacağı yönündeki açıklamalarla emek kesimi olarak hayal kırıklığı yaşarken, 30-40 yıldır kamuda geçici işçi statüsünde çalışanların kadroya alınmasına yönelik bir çalışma olmaması bizi derinden üzüyor” diye konuştu.

“Emeklilikleri hayal”

Kamuda çalışan işçilerin yasa gereği yılda sadece 6 ay çalıştıklarını, 6 ay sonra işten çıkarıldıklarını ifade eden Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat, şunları söyledi: “. Bu işçilerin mevcut şartlar altında emekli olması bir hayal. Çünkü yasa gereği çalışma süreleri sınırlı. Yılda azami 6 çalışabiliyorlar.  Bu da başlı başına bir sıkıntı.  Bu sektörde çalışan, ömrünü buraya veren insanlara büyük haksızlık. var1983 yılında burada işe girdiğimizde 1392 kişi çalışıyorken şimdi 342 kişi ile çalışıyoruz. Bir istasyonda 5 kişi çalışırken şimdi bir kişiye düşmüş.  Yıllardır devletin asli işlerini yapan bu geçici işçilerimiz hep unutuldu.  Bu da bu işletmelerin geleceği ve çalışma barışı açısından ciddi sorunlar yaratıyor. Biz bu hatadan bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.”

“Geçici işçinin işini taşerona vermek zorunda kalıyoruz”

Daha önceden 3-5sene çalışan işçilere belirli aralıklarla kadro verildiğini ama uzun yıllardır bu uygulamanın kalktığını hatırlatan Nuri Murat, “Kamuda çalışan işçiler yılda 6 çalışıyor ve bunların genel sağlık sigortası primi zaten 12 ay yatıyor. Ama burada iş çok ve hep devam ediyor. Bu kez ne yapıyoruz? İşi, taşerona veriyoruz. Taşerona vereceğimiz parayı işçimize versek daha iyi olmaz mı? 23 bin kişiyi kadroya almak devlete ek bir yük gelmez. Bu 23 bin kişiyi  6 sonra işte çıkarıyoruz ve işleri zaten taşerona parayla yaptırıyoruz. Onun yerine kendi alanlarında uzmanlaşan, çalıştıkları kuruma yıllarını, emeğini, hayallerini veren geçici işçilere kadro verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Başbakanın verdiği sözü tutmasını istiyoruz”

Türk-İş ile hükümet arasında 7 Haziran seçimlerinden önce imzalanan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde, kamuda çalışan geçici işçilerin kadroya alınması yönünde bizzat Başbakan’ın söz verdiğini aktaran Murat, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:  “Sayın Başbakan o zaman bizzat kendi ifadesi ile kamuda çalışan geçici işçilerin 6 ay çalışmasının yetmediğini, hizmet satın alınmasının çalışma barışı ve kamudaki işlerin verimliliği açısından iyi olmadığını belirtmişti. Bugünkü Çalışma Bakanı Faruk Çelik Bey’in de imzası var. 6 aylık süreyi hükümet kurulur kurulmaz meclis gündemine getirip 5620 sayılı yasada değişiklik yapıp, geçici işçilerin 6 ay değil de daha fazla çalışmasının önünü açacağız şeklinde.  Kadro verilmesi yönünde bir çalışma yapılması için bizzat Başbakan’ın sözü var. Bu söz, yapılan protokolde kayıt altına alınmış. Bu fabrikalarda üretim devam edecekse en büyük problemimiz eleman yetersizliğimiz.   Bizim birinci talebimi, mevcutta çalışan ve yıllardır kangrene dönen geçici işçilerin kadroya alınması.  Çünkü bu koşullarda emekli olma şansları yok.  Biz şimdi hükümetimiz tarafından bu verilen sözlerin tutulmasını talep ediyoruz.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Taşeron1 (7 yıl önce)
    "Taşerona vereceğimiz parayı işçimize versek daha iyi olmaz mı? " Bir Sendika başkanına yakışıyormu. Geçici işçilerin 180 günde kazandığı parayı biz 12 ayda kazanıyoruz . Yazıklar olsun. Herkesin rızkını ayrı vermiş Rabbim bugün bize yarın onlara . Bu kadar yapmayın... Sizlerinde evlatları var...
    0
    0
    Yanıtla
  • 12 ay sigortanız var 1600 tl maaş alın sonrada kendinizi acındırın yazık vah diyerek dün başlayıp 30 yılldır çalışan muvvakkat la aynı olalım deyin bu ALLAH'a revama el insaf baba 44
    0
    0
    Yanıtla