SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kamulaştırma Geciktirdi'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 3 yıldır restoresi süren tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansaraya'nın 3 ay sonra tamamlanacağı bildirildi.

Vakıflar Bölge Müdürü Aliseydi Akduman, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyeleri ve basın mesnuplarıyla birlikte, Battalgazi ilçesinde 3 yıldır restoresi süren tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansaraya'nda inceleme yaptı.

Burada basın açıklaması yapan Vakıflar Bölge Müdürü Aliseydi Akduman, "Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait toplam 15 adet tescilli Taşınmaz Vakıf Kültür Varlığı bulunmaktadır. Bunlardan 12 adet eski eserin projeleri temin edilerek koruma kurulundan onaylattırılmıştır. Projeler için toplam 379 bin 816 TL harcama yapılmıştır.
2003-2009 yılları arasında Malatya ili, Battalgazi ilçesinde bulunan eserlerden, Ulu Camii, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Kanlı Kümbet, Emir Ömer Mescidi ve Türbesi, Akminare Camii, Sütlü Camii Minaresi, Nefise Hatun Kümbeti, Ahmet Duran Mescidi ve Türbesi ile restorasyon ihaleleri yapılmış ve Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı hariç restorasyonları tamamlanmıştır. Restorasyonu yapılan eserlere bugüne kadar toplam 8 milyon 461bin 942 TL harcama yapılmıştır. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayının restorasyon çalışmaları ise devam etmekte olup, 2010 yılında restorasyonun tamamlanması planlanmaktadır. Battalgazi ilçesinde 2010 yılı yatırım programında Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı' nın restorasyonun tamamlanmasının yanı sıra Karahan Camii' nin Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesinin yapılması planlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Akduman, "Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanında kalan Malatya ili, Battalgazi ilçesi, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı Koruma Alanında kalan 11 adet parselin, Malatya ili, Battalgazi ilçesi, Üçkardeşler (Halfetih Minaresi) Ve Beşkardeşler (Sahabiye-i Kübra Medresesi) Koruma Alanında kalan 2 adet parselin kamulaştırma işlemleri tamamlanmış ve toplam 594 bin 174 TL harcama yapılmıştır"dedi.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansaraya'nın restorasyon sözleşme tarihi başlangıcının 18 Aralık 2007 ve bitiminin de 2009'da olmasına rağmen kamulaştırma sorunlarından restorasoyunun geciktiği belirtildi. Restorasyon sözleşme bedelinin ise 3 milyon 950 bin TL olduğu kaydedildi.

ÖLMEZTOPRAK'TAN ÖDENEK AÇIKLAMASI..
Su arada, AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Malatya Merkez Vakıf Eserleri Müzesi (Karakaş Konağı) Müzolojik hizmet alanlarının tasarım,etüt ve proje çalışmalarına bu yıl için 76 bin TL ödenek ayrıldığını söyledi.

Milletvekili Ölmeztoprak, Malatya Merkez Niyazi Mahallesinde bulunan mülkiyesi Maliye hazinesine ait iken müze yapılmak üzere Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğüne geçen yıl süresiz tahsisinin gerçekleştirilen Karakaş konağın güvenliğinin de sağlandığını söyleyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Karakaş Konağının 2000'li yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından genel onarımı yapılmış,yağışların etkisiyle önemli tahribata uğramış, daha fazla hasar görmemesi için proje müellifinden izin alınarak, çatı eklenerek yeniden hazırlanan proje doğrultusunda konağa çatı eklenmiştir.Eski eser tescilli Karakaş Konağının müzolojik hizmet alanlarının tasarım ve proje çalışmalarına bu yıl başlanılacak ve yıl sonunda tamamlanacak olup bu tarihi eserimize ilk etapta 76 bin TL ödenek ayrılmıştır.‘Tarihi eserler bize emanet.Onları korumalıyız."

Ölmeztoprak, Türkiye’de kerpiç konak olarak ilk restore edilen yer olduğu belirtilen Karakaş konağının Hacı Mustafa Karakaş tarafından yaptırılan ve Karakaş Konağı adı verilen mekan Malatya evlerinin tipik özelliklerini taşıdığını belirtti.

Ölmeztoprak, Malatya Belediye(Çarşı) hamamının etüt ve proje çalışmalarına ise bu yıl için 15 bin TL ödenek ayrıldığını ve önümüzdeki yıl proje çalışmalarının tamamlanacağını söyledi.

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 17. yüzyıldan kalan 373 yıllık Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayının restoresi çalışmalarına bu yıl için 967 bin TL ödenek ayrıldığını belirterek Kervansaray hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Bugüne kısmen harap bir halde gelen Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, orta avlulu ve çevresi revak ve hücreli kervansaraylar grubundan. Kervansaray, 5 bin 168 metrekare bir alanı kaplıyor. Dikdörtgen planlı kervansaray, kesme taştan yapılmış olup, avlusunun çevresinde revaklar ve batı kanadında kapalı bir bölüm bulunuyor. Kapalı bölüm, birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmış, dört köşe taş payelerden oluşmuş bir mekan. Avlunun bugüne gelen kanatları çok harap. Kervansarayın üst örtüsü düz toprak damlı. Ahırları da var. Kapalı bölümün üzerindeki kitabe 15. yüzyıl şairlerinden Şeyhülislam Zekeriyazade Yahya tarafından yazılmış.Battalgazi ilçesinde bulunan Kervansaray, 1632 yılında Sultan 5. Murat'ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Revaklı bir avlu, kapalı bölüm ve iki dikdörtgen mekandan oluşuyor.Girişin üzerinde, merdivenlerle çıkılan mescit yer alıyor"

Tarihi eserler gelecek nesillere aktarılacak bir mirastır ve milletimizin kimliğini yansıtır diyen Ölmeztoprak, önümüzdeki yıl onarım çalışmaları tamamlanması planlanan Battalgazi ilçesindeki Karahan camiine de bu yıl için 100 bin TL ödenek tahsis edildiğini ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız