SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kamulaştırma Parası Vermeyiz'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:36:25
'Kamulaştırma Parası Vermeyiz'
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu'nda bakanlığı ile ilgili bütçe görüşülürken, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Malatya eski milletvekili olan CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun, Malatya çevreyolları ile ilgili sorularına muhatap olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kamulaştırmaya para vermeyeceklerini, belediyenin kamulaştırma sorununu halletmesi halinde projeyi uygulamaya hazır olduklarını bildirdi. Bakanın bu açıklamasının, Malatya'nın çok tartışılan Kuzey Çevreyolu ile bundan daha uygun olduğu bir kesim tarafından savunulan Güney Çevreyolu konusunda ciddi sorunlarının bulunduğunu ortaya koydu.

"KAMULAŞTIRMAYA PARA VERMEYİZ.."

Bakanlık bütçesi görüşülürken, Kuzey çevreyoluna karşı olan ve bunun yerine Güney çevreyolunu savunan Malatya Milletvekili Ağbaba ile konuyu daha önce de takip eden Malatya eski milletvekili ve İstanbul Milletvekili Aslanoğlu, Malatya'nın bir çevreyolu ihtiyacı bulunduğunu belirterek, bakan Yıldırım'a bu konudaki çalışmaların ne aşamada olduğunu sordular.

Bakan Yıldırım, "Kamulaştırma toplulaştırma usulü ile yapılıyor, para verilmiyor. Yol için vatandaşın arazisi kamulaştırılırsa, onun yerine bir başka yerde kamuya ait bir arazi vatandaşa veriliyor. Biz kamulaştırmaya para vermeyiz. Bu tüm iller için geçerli. Belediyeler bunu yaparlarsa, yani toplulaştırma ile güzergahlardaki sorunları hallederlerse biz yolu yapmaya hazırız."diye konuştu.

Bakanın bu açıklaması, Malatya'da toplulaştırma konusunda ciddi sorunlar yaşanması nedeniyle, çevreyolu konusunda topu Malatya'ya attığı şeklinde değerlendirildi.

30 Mart seçimleriyle birlikte fiilen oluşacak Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin gündemindeki en önemli sorunların başında, çevreyolu ile ilgili konuların geleceği anlaşılıyor.

KUZEY VE GÜNEY ÇEVREYOLU..

Birçok çevrenin eleştirmesine karşın projesi hazırlanan Kuzey Çevreyolu ile ilgili yetkililerin verdiği bilgi şöyle:

"Kuzey Çevre Yolu Projesi, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1997 yılında başlatılan ve 2001 yılında ihalesi yapılan bir projedir. Malatya trafiğini rahatlatmak amacındadır. Kuzey Çevre Yolu aynı güzergâhta yer alan Çerkez Yazısı Bölgesi, Fatih, Bindal, Özal, Çayırköy,  Kuşdoğan ve Görgü köyleri arazilerinden geçmektedir. Malatya-Kayseri yolu kavşağından başlayarak Malatya-Elazığ yolu üzerindeki Pütürge ayrımında bitirilecektir. Kuzey Çevre Yolu, 54 km uzunluğunda ve 60 m. genişliğindedir. Malatya şehir merkezine yaklaşık 5 km. kuzey tarafından bir yay oluşturacak şekilde geçmektedir. Planlanan karayolu genişliği 60 m. olmakla beraber yol güvenlik şeridi, tali yol, kavşaklar da dâhil edildiğinde bu alan 120 m. genişliğe ulaşmaktadır."

Kuzey Çevreyolu'nun çok verimli tarım arazilerini yok ettiği, şehrin gelişimini de olumsuz engelleyeceği gerekçesiyle, çevreyolu güzergahının şehrin güneyinden geçirilmesinin daha uygun olacağı savunuluyor.

VEKİLLER NE SÖYLEMİŞLERDİ..

Malatya Milletvekilleri de, sık sık çevreyolu ile ilgili konuları gündeme getiriyorlar. 

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, bir süre önce Kuzey Çevreyolu ile ilgili şunları söylemişti:

“Çevreyolu konusunda çok değişik tartışmalar oldu. Sonunda Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar sonucunda çevreyolunun Kuzey’ine geçmesi konusunda karar alındı. Bu yolun projesi de tamamlandı. Bu yolun yapımı yatırım programına da alındı. Şuanda Kuzey çevreyolu yapımı şuanda yatırım programında. Bu güzergahta Belediye sınırları içerisinde olanlar, toplulaştırma sınırları içerisinde olanlar ve kamulaştırma yapılması gereken yerler var. Toplulaştırma ile ilgili olarak yapılan ihalenin sözleşmesi bile 1 yıllık süre aldı. Bundan dolayı toplulaştırma çalışması gecikti. Büyükşehir olmamanın dezavantajını yaşayarak orada bir 18 uygulaması gerekiyordu, orada yapılabilir miydi, yapılabilirdi, oradaki belediye başkanlarımızla bir toplantı ve bir organizasyonla, sonra her belediyenin kendi içerisinde imar düzenlemeleri ile bu işten çıkılabilinir miydi, çıkılırdı. Çıkılamadı, kaldı. Hükümet olarak da politikamız şu, bu ülkenin her tarafını çevreyolları ile duble yollarla kapatalım. Ama bir şartımız var, kamulaştırma yapmayalım. Bunu belediyeler 18 uygulaması ile veya Tarım Bakanlığı toplulaştırma projeleri ile gerçekleştirsin, kamulaştırma için verilecek paralar yolların yapımı için kullanılsın. Kamulaştırma yapılmadığı içinde bizim buradaki arkadaşlarımız da muhakkak 18 uygulaması yapması gerekiyordu, onu yapamadık. Toplulaştırma ihalesi uzun sürdü ve akabinde yapımı da, çalışma da uzun sürdü. Bu sebepten dolayı gecikti. Kuzey Çevreyolu ne olacak diye sorunlara bunu söylüyorum. Bir şey daha söylüyorum; yatırım programında kamu-özel ortaklığıyla yapılmasıyla ilgili 2013 yatırım programında mevcut. Ama bizimle beraber Türkiye’de 4-5 tane yol daha var aynı şekilde. Kamu-özel ortaklığı şuanda görünmüyor. 18 uygulamasını bitirebilirsek, toplulaştırmanın bir kısmı bitti, bununla ilgili çalışmaları bitirirsek, Kalkınma Bakanlığı nezdinde projenin milli bütçe ile yapılması ile ilgili bir karar aldırabilirsek, Kuzey Çevreyolu’na bu sene başlanabilir...

...Kuzey Çevre Yolu şu anda 2013 yılı yatırım programında mevcut. Yalnız bu 54 kilometrelik yolun birçok belediye sınırlarının içinden geçiyor olması, bazı alanların köy olması buradaki toplulaştırma ve 18 uygulaması anlamında birçok sıkıntılar meydana geldi. Büyükşehir olsaydı bu sıkıntılar olmazdı. Ama ne yazık ki 18 uygulamasında başarılı olmadık. Toplulaştırma konusunda da, özellikle tarım arazilerinden geçen bölümler için bir ihale yapıldı. O ihalenin ardından sözleşme imzalanması gibi prosedürler sonrasında çalışmalar 1 yıl sonra başlayabildi. Toplulaştırma çalışmaları başladı 12-13 kilometrede bu işlemler bitirildi. Bir taraftan kamulaştırılacak yerler var, toplulaştırma çalışmaları var, 18 uygulaması yapılacak veya yapılamayacak yerler var."

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kuzey çevreyolunda ısrar edilmesini eleştirerek şöyle konuşmuştu:

"6 yıldan beri 1 metre ilerlemeyen Kuzey Çevre Yolu’nu yapacağım diye ısrar ediyorlar.  Bilim adamları, tarım ve çevre uzmanları, şehir plancıları şiddetle karşı çıkarken bu konudaki ısrarın sebebini anlamış değiliz.

54 Km’lik Kuzey Çevre Yolu üzerine   31 adet köprü, 14 adet farklı seviyede köprülü kavşak, 28 adet alt ve üst geçit yapılması gerekiyor. Sadece kamulaştırma bedelinin 100 Milyon lirayı bulması beklenen proje Malatya için büyük kayıplara yol açacak. 

Malatya Ovasının en değerli arazilerine büyük zarar verecek Kuzey Çevre Yolu projesine derhal son verilmelidir. Malatya’ya bir çevre yolu mutlaka kazandırılmalı, ama bu yol, kentin güneyinden geçirilmelidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız