SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kamuya Binlerce Memur Alınacak !

A- A+ PAYLAŞ

Maliye Bakanı Şimşek basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kamuya eleman alımlarının olacağını ve sağlık personeli, polis ve öğretmen alınacağını söyledi.

Alınacak olan öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteklerine göre kadrolu olacağını söyleyen Şimşek, stopajla ilgili olarak düzenlemenin Bakanlar Kurulu'na sunulacağını söyledi.

VERGİ YÜKÜ EN DÜŞÜK ÜLKELER ARASINDAYIZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın Türkiye açısından artık yarınlara taşınması imkansız bir yük haline geldiğini söyledi.

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye ilişkin ''Kayıt dışılık: Nedenler, Sonuçlar, Politikalar'' başlıklı raporunun tanıtım toplantısının açılışında konuşan Şimşek, kayıt dışı ekonomisinin Türkiye'nin kalkınmasının en büyük engellerden biri olduğunu belirtti.

Kayıt dışılığın kanıksanarak, Türkiye ekonomisinin parçası haline gelen bir olgu gibi kabul edilmeye başladığına dikkat çeken Şimşek, verimliliği de olumsuz etkileyen kayıt dışı ile mücadelenin hiç de kolay olmadığının altını çizdi.

Bunun uzun soluklu tedbirler paketi, toplumsal mutabakat ve çok boyutlu yaklaşımları gerektirdiğini anlatan Maliye Bakanı, şöyle konuştu:

''Kayıt dışılık kurumsallaşma, fikri mülkiyet, toplumsal ahlak, büyüme gibi pek çok alanı da etkilemektedir. Haksız rekabete neden olmakta ve gelir adaletini bozmaktadır. Kayıt dışılığın yaygınlaşması toplum tarafından meşru bir olgu gibi algılanmasına yol açmaktadır. Kayıt dışılığın yarattığı kayıplar da geçmişte yaşanmıştır. Vergi oranlarında artışa neden olmaktadır.

Türkiye'de vergiler çok yüksek, vergi yükü çok fazla. (İşletmelerin kayıt dışında seçeneği yok) argümanı doğmuştur, bu da doğru değildir. Türkiye yüzde 24,5'luk vergi yüküyle 30 OECD ülkesi arasında 29'uncu sıradadır. En düşük vergi yüküne sahip bir ülkedir. Kurumlar ve gelir vergisinde de OECD'nin en düşük ülkelerinden birisiyiz.''

İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİLER

Kayıt dışılığın istihdam üzerindeki etkilerine de değinen Maliye Bakanı, kayıt dışılığın vergi boyutuyla ilgili tedbirler aldıklarını ve vergi yükünü aşağı çektiklerini belirtti.

İstihdam üzerindeki vergi yükü bakımından Türkiye'nin 2002'de OECD'de 2'inci sırada yer aldığını kaydeden Mehmet Şimşek, ''Biz hükümet olarak bazı iyileştirmeler yaptık. Şimdi 9'uncu sıradayız. Yükün daha da aşağı çekilmesi gerekiyor. Ama bu mali imkanlarla sınırlı'' dedi.

Bakan Şimşek, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışının azaltılmasıyla sağlanacak gelir artışının ileride bu alanlarda kullanılmasının mümkün olacağını dile getirdi.

Konuşmasında Türkiye'de iş gücü piyasasının katılığından da yakınan Şimşek, iş gücü piyasasının bir bölümünde hiçbir kural olmadan kayıt dışı istihdam sağlandığını, bir tarafında da dünyanın en katı rejimine sahip olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

''Bu ülkede hem İşsizlik Fonu var, oraya kesinti yapılıyor. Ama aynı zamandı kıdem tazminatı var. Bu esnekliği ciddi şekilde azaltıyor. Türkiye'de istihdam artışının önündeki en büyük engellerden birisi kıdem tazminatının bu kadar yüksek ve ağır olmasıdır. Hem İşsizlik Fonu olacak, hem kıdem tazminatı olacak.

Türkiye'de olmazsa olmazlardan bir tanesi iş gücü piyasasının esnekliğidir. İş gücü piyasası esnek olmadan istihdam artışı olmaz. Bu esnekliğin yokluğu bu işi zorlaştırıyor.''

Kayıt dışılıkla mücadele için bunların da tek başına yeterli olmadığını anlatan Maliye Bakanı Şimşek, idarenin ve denetimlerin de etkin hale getirilmesinin gereğine işaret etti.

Kayıt dışılıkla ilgili Gelir İdaresinin koordinatörlüğünde 10 kamu kuruluşunun işbirliği yaparak Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı hazırladığını hatırlatan Şimşek, bu mücadele için kurumlar arası işbirliğinin gerektiğini kaydetti.

Maliye Bakanlığının temel amaçlarından birisinin kayıtlı ekonomiye geçişi sağlamak olduğunu ifade eden Şimşek, bu çerçevede vergi sistemi, denetimler ve cezalarla ilgili adımlar attıklarını, atmaya da devam edeceklerini bildirdi.

Kayıt dışılıkla mücadelenin sadece Maliye Bakanlığınca gerçekleştirilemeyeceğini de vurgulayan Şimşek, bu mücadele için toplumsal mutabakat ve herkesin desteğine ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız