SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kan Sistemi Patlamaya Hazır Bomba!''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da düzenlenen sempozyumda konuşan Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, kan vermek için, toplu felaketlerin beklenmemesi gerektiği söyleyerek, vatandaşları gönüllü olarak kan bağışı yapmaya davet etti.

Sağlık Bakanlığı, Türk Kan Vakfı ve Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kan ve kan Ürünleri Transfüzyon Uygulamaları" konulu sempozyum Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Sempozyuma konuşmacı olarak Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç, Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Töre ve Dr. Reha Masatlı katıldı. Seminere dinleyici olarak ise Sağlık İl Müdür Vekili Sezai Demirel, şube müdürleri, doktorlar, sağlık memurlarıyla sağlık çalışanları katıldı.

Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, şimdiye kadar 41 ilde kan kullanımı konusunda sempozyum düzenlediklerini hatırlattı. Prof. Dr. Mahmut Bayık, "Bu sempozyumlarda amacımız kanın önemini anlatabilmek. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan kanın bileşenlerine ayırarak, nasıl kullanabileceğimizi anlatmak istiyoruz.

Bir de insanların gönüllü kan bağışçısı olması şart. Bu konuda vatandaşlarımıza büyük görev düşüyor. Kan vermek için toplu felaketleri beklemeyelim. Karşılıksız, gönüllü olarak kan bağışçısı olmalıyız" dedi.

Sempozyumda konuşan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç, Türkiye'de gönüllü kan verme olayında sistemin gelişmediğini vurguladı. Dr. Keskinkılıç, "Bizde kan isteyende, karşılığından kan istiyoruz. Burada ciddi sıkıntılar var. Kan güvenliği konusunda bir takım mikrobiyolojik incelemeler yeterli değil. Türkiye'de yılda 1.5 milyon ünite kan kullanıyoruz. Bunu sadece yüzde 10'ü gönüllü olarak yapılan bağışı kapsıyor" diye konuştu.

Türkiye'deki kan sistemini patlamaya hazır bir bomba olduğunu ileri süren Dr. Keskinkılıç, kan merkezlerinde sorgulama formundaki soruları bilmeyen çalışanlarında bulunduğunu söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız