SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kandil Harekatının Detayları...

A- A+ PAYLAŞ
Hakkari’de 8 asker ve 1 korucunun mayınlı tuzak ve pusuda şehit edilmesinin ardından Diyarbakır 2’inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’nden kalkan F-16 savaş uçakları Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine bomba yağdırdı. Genelkurmay, hava harekatında 60 hedefin, top atışında ise 168 hedefin vurulduğunu açıkladı.
TERÖR örgütünün eylemleri son dönemde artış gösterirken, dünkü saldırı bardağı taşıran damla oldu. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Somali toplantısı için İstanbul’da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, Hakkari’den saldırı haberinin gelmesi sonrası kurmaylarıyla bir değerlendirme yaptı. Bu değerlendirme sonucu PKK’nın Kuzey Irak’ta yuvalandığı Kandil Dağı ile Zap bölgesine hava harekâtı başlatılması kararı çıktı. Erdoğan’ın Somali toplantısı sonrası yaptığı, “Artık söz bitmiştir bundan sonrası gereken yapılır” açıklaması harekâtın habercisi oldu. 
 
Hazırlanın emri
 
Hükümet dün saat 15.00 civarında Hava Kuvvetlerine hava taarruzunun başlatılması için gerekenlerin yapılması talimatını verdi. Hava Kuvvetleri Karargahı da gelen talimat üzerine Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı’na hava harekâtı için hazırlık yapılması emri verdi. Bunun üzerine insansız hava araçları (İHA) ile PKK unsurlarının Kandil ve çevresindeki hareketliliğine ilişkin koordinatlar belirlendi. Aynı şekilde  ABD’nin anlık istihbarat bilgileri değerlendirilmeye alındı.
 
Pars filo havalandı
 
İHA’lardan ve yerel birimlerden istihbarat alınarak Kandil ve Türkiye sınırına yakın Zap bölgesindeki PKK hedeflerinin koordinatları belirlendi. Saat 20.05 sıralarında Diyarbakır’dan gece görüş ve vuruş kabiliyetine sahip, 181. Filo Pars (Lantirn Filo) ikili kol halinde 14 adet F-16C/D hareketlendi. Uçakların kalkışından bir süre sonra Hakkari’nin Irak sınırında bulunan Çukurca, Şemdinli ile Yüksekova ilçeleri semalarında da yoğun uçak hareketliliği görüldü. Uçakların Irak sınırının sıfır noktasına gittikleri gözlemlendi.
 
Bomba yağdı
 
Yaklaşık 45 dakika sonra jetler, önce PKK’nın en büyük kampı olan Kandil ve Zap’taki uçaksavar bataryalarını hedef aldı. Burada bulunan 17 uçaksavar bataryası bombalanarak etkisiz hale getirildi. PKK kamplarında lazer sistemi ile önceden işaretlenen hedeflere bomba yağdı. Doğrudan hedefe giden ve ucuna lazer güdüm kiti takılmış MAC 82-84 tipi bombalar atıldı. Aynı anda PKK’ya yakın internet siteleri uçakların başta Kandil Dağı olmak üzere, Türkiye-İran sınırındaki Hinere, Türkiye sınırına yakın olan Zap, Hakurk kamplarını bombaladığını duyurdu. Kandil Bölgesinde ise Kozine, Zergele, Dola Akoyan, Dola Balayan, Suredi ve  Rojhat kırsalındaki hedefler vuruldu.
 
Operasyonda PKK’nın elebaşları Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan’ın ayrı ayrı bulunduğu belirtilen kamplar da hedef alındı. Burada teröristlerin barındığı ana karargâhlar yoğun bombardıman altına alındı. Harekât bölge komutanlığınca yürütüldü. Ancak, operasyon Ankara’daki karargâhtan da dakika dakika izlenerek Başbakan Tayyip Erdoğan’a da bilgi verildi.
Hava harekâtı saat 23.00 sıralarında sona erdi.
 
Uçaklar ikinci kez havalandı
 
Terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’ta bulunan kamplarını bombalayan ve saat 23.00 sıralarında üslerine dönüş yapan uçaklar, saat 02.45 sıralarında ikinci kez havalandı. Art arda kalan 6 F-16 Irak sınırına yöneldi. Jetlerin Kuzey Irak’taki PKK kamplarını yeninden bombaladığı öğrenildi.
 
Sınırda hava hareketliliği
 
Dün gece başlayan ve geç saatlere kadar süren uçak hareketlilği bugün sabah satlerinde de sürdü. Hakkari kent merkezi ile İran ve Irak’a sınırı olan Şemdinli İlçesi’ndeki hava hareketliliği bugün saat 09.00 sıralarında başladı. Hakkari ve Şemdinli semalarından ard arda geçen uçakların, Irak sınırına doğru gittikleri gözlendi.
 
GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA 
 
Genelkurmay Başkanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada dün akşam yapılan hava operasyonunda 60 hedefin vurulduğunu açıkladı. İşte o açıklama: 
 
60 HEDEF VURULDU
 
''17 Ağustos 2011 günü akşam saatlerinden itibaren bölücü terör örgütüne ait Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina Bölgesindeki 60 hedefe, Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından başarılı bir taarruz harekatı icra edilmiştir. 
 
Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir. 
Ayrıca, hava harekatı öncesinde; Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk Bölgelerinde tespit edilen 168 hedef, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınmıştır. İcra edilen harekatta, her zaman olduğu gibi sadece bölücü terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir. 
 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt içi ve yurt dışındaki benzer faaliyetleri, Irak’ın kuzeyini güvenli bir yaşam alanı ve Türkiye’ye saldırı üssü olarak kullanan bölücü terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla sürdürülecektir.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız