SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kandil'e Bomba Yağıyor...

A- A+ PAYLAŞ
 
PKK’ya ait kampların önceki gece üç dalgada 3.5 saat bombalanmasının ardından, dün gece de Diyarbakır’dan havalanan 15 F-16 savaş uçağı ağırlık merkezinin Kandil olduğu ikinci sınır ötesi operasyonu yaptı.
 
HAKKARİ Çukurca’da önceki gün 9 şehit verilen saldırının ardından başlatılan operasyonlar dün gece F-16’ların Kandil’i bombalamasıyla devam etti. D iyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü’nden dün saat 21.40’da havalanan 16 adet F-16 önceki gece bombalanan Kandil’deki PKK kamplarını yine ateş altına aldı. Bu kez operasyonun ağırlık merkezinin Kandil bölgesi olduğu, Zap’ta da bazı hedeflerin vurulduğu öğrenildi. F-16’ların Kuzey Irak’taki hedefleri bombaladığı bilgisi terör örgütüne yakın internet sitelerinde de yer aldı. 16 F-16 uçağı gece geç saatlerde Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’ne döndü.
 
Çukurca’daki saldırısının ardından Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları üç dalga halinde örgütün Kuzey Irak’taki kamplarını vurdu. İlk dalgaya katılan 14 F-4 Fantom  uçağı saat 20.30 sıralarında Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgesindeki 60 hedefe, 140 ton bomba yağdırdı. İkinci dalga saldırıyı ise saat 02.30’da gece görüş ve vuruş yeteneğine sahip Lantirn F-16’lar gerçekleştirdi. F-16’lar lazer güdümlü sığınak delici füzelerle hedefleri vurdu.
 
Sığınak delen lazerli bombalar
 
Terör örgütü PKK liderleri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan’ın da Kandil’de olduğu istihbaratı üzerine F-16’lar güdümlü füzeleri bu hedeflere yöneltti. Dün sabah saat 09.00 sıralarında da bir operasyon düzenlendi. Bu operasyonda uçaklar Kandil ve Hakurk’ta keşif uçuşları yaptı, zaman zaman da hedefleri bombaladı. 3.5 saat süren bombardımanda ABD’nin Afganistan’da kullandığı sığınak delen “bunker duster” denen mühimmatın kullanıldığı bildirilirken lazer kitli MAC 82-84 bombalar kullandığı ifade edildi. Karadan da  Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk’ta tespit edilen 168 ayrı hedef, toplarla dövüldü. Bölge komutanlığınca yürütülen operasyon Ankara’daki karargâhtan da dakika dakika izlenerek Başbakan  Erdoğan’a da bilgi verildi. PKK’ya ağır darbe vuran hava saldırısı büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Heronların günler öncesinden topladığı görüntüler harekât merkezinde değerlendirilerek saldırı emri verildi. Daha önceki operasyonların örgüte haber verildiği yönündeki bilgiler dikkate alınarak Malatya ve Kayseri üslerinden kalkan uçaklar bomba yağdırdı.
 
İstihbarat paylaşımı olmadı
 
Her biri 10 ton bomba taşıma imkanına sahip 14 Fantom, Türkiye’nin kendi teknik ekibiyle elde ettiği bilgilerle bombardıman yaptı. Harekattan önce komşu ülkeler ile ABD’ye haber verildiği öğrenildi. İkinci dalga saldırıyı ise Diyarbakır’dan kalkan F-16’lar yaptı. Örgüt üyelerinin dağlık alanda hangi mağarada olduğunu belirleyen bir sistemle sığınak delen füzeler hedefe gönderildi. Diyarbakır’dan kalkan F16’ların uçaksavar bataryaları, haberleşme alanları ile lojistik depoları vurduğu bildirildi. Hava harekâtından sonra, sınırdaki birlikler teyakkuza geçirildi. Örgütün geçiş noktaları kontrol altına alınırken, termal kameralar gece boyunca çalıştı. Termal kameralarla tespit edilen hareketlilik ise topçu birliklerince ateş altına alındı.
 
Sınırda sıcak çatışmalar yaşandı
 
Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında örgüt üyeleriyle güvenlik güçleri arasında sıcak temas sağlandığı ve yer yer çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Sınıra takviye ekipler gönderilirken, helikopterlerle sürekli askeri malzeme taşındı. Teröristlerin saldırı olasılığına karşı mobil timler sürekli arazide tarama yaptı. ŞEYHMUS ÇAKAN DİYARBAKIR
 
Bu kez sonuna kadar gidilecek
 
GENELKURMAY’IN hava harekatı açıklamasında 228 hedefin vurulduğu belirtilirken harekatta, her zaman olduğu gibi sadece terör örgütü hedef aldığı, sivil halkın zarar görmemesi için gerekli hassasiyetin gösterildiği belirtildi. Açıklamada şöyle dendi: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurtiçi ve yurtdışındaki benzer faaliyetleri, Irak’ın kuzeyini güvenli bir yaşam alanı ve Türkiye’ye saldırı üssü olarak kullanan bölücü terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla sürdürülecektir.”
 
İRAN’DAN OPERASYON İZNİ ALINDI Hava operasyonu sırasında Kandil Dağı’nın İran bölümündeki PKK kamplarının vurulabilmesi için İran’dan özel izin alındığı belirtildi. Hava operasyonu, İran ve Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanarak yapıldı. İran hava sahasını da kullanan uçakların özellikle Kandil Dağı’nın arka kısmından bombalama yaptığı iddia edildi.
 
Muhalefetten harekata tam destek
 
CHP ve MHP sınır ötesi operasyona tam destek verdiklerini açıkladı. MHP lideri  Devlet Bahçeli, “Başbakan’ın 10.Yıl konuşmasını önemsiyoruz. Konuşmada terörle mücadele konusunda kararlılık var” dedi. Bahçeli, şunları söyledi: “Başbakanın önemsediğimiz iki konuşması var. Biri balkon konuşmaları, biri de 10’uncu kuruluş yıldönümü konuşmaları. MHP olarak diyoruz ki bu söylemin arkasında durmalı. 10’uncu yıl konuşmasında terörle mücadele var. Şehit ve gazilerle yapılan iftarda yaptığı konuşma ve 10’uncu yıl konuşması muhteva olarak örtüşen konuşmalardır. Bundan geriye dönüşün olmaması lazım. Terörle mücadelede kararlılık ifade etmeli. Bir gerçek görüldü. Açılım zırvası ile terörün şiddet alanı ters orantılı genişledi.” CHP Parti Sözcülüğü’ne getirilen Birgül Ayman Güler de, terör konusunda Meclis’in vereceği her türlü yetkiyi destekleyeceklerini belirterek, Hükümete her zaman terörle mücadele konusunda destek verdiklerini belirtti. Güler, “Bu görevin gerçekleştirilmesinde ne düşünüyor, ne tasarlıyorlarsa biz yine destek olmaya hazırız” dedi. 
 
İran 50 PJAK’lı öldürdüğünü açıkladı
 
TÜRKİYE’NİN Kandil’e düzenlediği hava harekatı yabancı basında yer aldı. New York Times gazetesi, Türk askerlerinin Hakkâri’nin Çukurca bölgesinde pusuya düşürülmesinin liderleri çok kızdırdığını ve karşılık olarak bir cezalandırma için söz verdiklerini vurgulayarak, Türk savaş uçaklarının  teröristlerin Irak’ın kuzeyindeki mevkilerini bombaladığına dikkat çekti. Wall Street Journal ise, Türkiye ve birçok uluslararası toplum tarafından terör örgütü olarak görülen PKK ile çatışmalarda 1984’den beri 45 binden fazla kişinin öldüğünü anımsattı.
 
PJAK’a da ağır darbe vuruldu
 
Hava operasyonu Ortadoğu’dan Uzakdoğu’ya kadar birçok ülke kanalında da geniş yer aldı. Tayvan televizyonu, 8 askerin şehit edildiği saldırının ardından Başbakan Erdoğan’ın tepkisini yayınladı. İran’ın Arapça yayın yapan Al Alam TV, İngilizce yayın yapan İran devlet televizyonu Press TV, Devrim Muhafızları Ordusu’ndan General Hamid Ahmedi düzenliği basın toplantısında 50 kadar PJAK üyesinin öldürüldüğünü söylediğini aktardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız