SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kanser Göstergesini Azaltıyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:54:38
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından, Uluslararası Dünya IFCC Kongresi'nde kayısı ve çekirdeğinin, karaciğer kanseri ve radyoterapinin yan etkilerini önlediği çalışması anlatıldı. 

Edinilen bilgilere göre, Uluslararası Klinik Kimya ve Laboratuvar Tıbbı Federasyonu (IFCC) tarafından üç yılda bir düzenlenen Uluslararası IFCC Kongresi bu yıl İstanbul’da gerçekleştiriliyor. IFCC Kongresi’ne tüm dünyayı kapsayan 9 klinik tıp birliğinin tamamı iştirak ediyor. T.C. Başbakanlık ve TÜBİTAK’ın ev sahipliği yaptığı kongreyi dünyadan bin 600 hekimin takip ettiği kongrede Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından acı kayısı çekirdeği ve amigdalinin karaciğer hasarı üzerine olumlu etkileri olduğunu, özellikle apotosis ve histopatolojik ve biyokimyasal olarak yaptığımız deneylerle gözlemlediklerini söyledi.

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, araştırma çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Acı kayısı çekirdeğinin antikanserojen etkisi olduğunu duymuştuk. Diğer taraftan içindeki siyanür maddesinin zehirli olduğu da aşikardı. Fakat belirli bir letal doz dediğimiz öldürücü dozu aşmadan tedavi edici etkisinin içeriğindeki amigdalin maddesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bu anlamda yaptığımız bu çalışmada değişik oranlarda yüzde 3-5 oranlarında acı kayısı çekirdeğini farelere yedirdik birde acı kayısı çekirdeğinden elde ettiğimiz amigdalin maddesini kullandık. Çevresel toksik madde olan karbon tetraklorur maddesini farelere verdiğimizdede karaciğer hasarı olduğunu gözlemledik. Bu anlamda acı kayısı çekirdeği ve amigdalinin apoptosis yani hücrelerin kendi kendini öldürmesi esnasında salınan parametreleri inhibe ettiğini gözlemledik. Biyokimyasal olarak oksidatif stres üzerine de oldukça etkili olduğunu gözlemledik. Acı kayısı çekirdeğinin karaciğer hasarına belirli oranda yüzde 3 yaklaşık 2-3 acı kayısı çekirdeğine karşılık geldiğini söyleyebiriz. Kanser göstergelerinin yüzde 3 ve amigdalin verilen gruplarda oldukça etkili olarak azalttığı ve hücre yenilenmesini artırdığını özellikle yüzde 3 oranında bu etkiyi daha fazla gösterdiğini gözlemledik. Amigdalinin ağrı kesici etkisi bilinmekte fakat Siyanur içeriğinden dolayı kullanılamamaktaydı. Bu anlamda bu çalışmanın gelecek kanserin tedavi sürecinde ve acı kayısı çekirdeğini bir kez daha gündeme getirmiş olduk. Unutmayalım ki elbette her şeyin fazlası zarar letal doz dediğimiz aşırı miktar tüketime dikkat etmek gerek.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız