SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanser Haftası...

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:11:25
Kanser Haftası...
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek,“ Taramayla kanseri erken teşhis edebilirsiniz” dedi. 

Kanser Haftası nedeniyle yazılı açıklama yapan Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, ”Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır” dedi.

Şener, kanser taramasının, kanserlerin tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalanması için test ve muayene yapılması olduğunu kaydederek, tarama yöntemlerinin hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte yapıldığını söyledi. Şener daha sonra şunları ifade etti:

"Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır. Ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir. Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) kanserle mücadelede rolleri oldukça önem arz etmektedir. Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki KETEM Merkezinde meme kanseri, kolorektal ( bağırsak) kanseri, serviks ( rahim ağzı) kanseri ve prostat kanseri taramaları ve sigara bırakma danışmanlık hizmetleri ücretsiz olarak yapılmaktadır.30 yaş ve üstü kadın ile 50 yaş üstü erkek vatandaşlarımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e bekliyoruz. Taramaya katılarak kanseri erken teşhis edebilirsiniz. Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak sizlere daha sağlıklı geleceklerde hizmet vermek hedefimizdir. KETEM’in Malatya Devlet Hastanesi Merkez Kampüsü’nde hizmet vermektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız