SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanser Riskiniz Ne Kadar ?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:26:26
Kanser Riskiniz Ne Kadar ?
A- A+ PAYLAŞ

Meme kanserinde erken teşhisin önemine değinen Meme Sağlığı Uzmanı Dr. Sevil Öz, Amerika'da geliştirilen testle hastalık riskinin büyük oranda tespit edildiğini söyledi.

Erken evre meme kanserini teşhis etmenin yolu; kendi kendine muayene, 40 yaşından sonra düzenli mamografi ve doktor kontrolünden geçiyor. Kişinin meme kanseri riski taşıyıp taşımadığının bilincinde olmasının ve kontrollerini buna göre yaptırmasının önemini vurgulayan Genel Cerrahi ve Meme Sağlığı Uzmanı Sevil Öz, “Birçok kadın meme kanserinin yüksek oranda kalıtsal nedenlere bağlı olduğunu düşünüyor. 'Ailemde varsa risk grubundayım, yoksa değilim.' düşüncesi oldukça yaygın. Oysa, meme kanseri olan kadınların %90'ının ailesinde ciddi bir meme kanseri hikayesi bulunmuyor” dedi.

Amerika'da geliştirilen Oncovue Meme Kanseri Risk Testi ile hastalık riskinin yüksek oranda tespit edildiğini ileri süren Dr. Sevil Öz, “Bu test, sadece 2 değil, 22 farklı geni tarayarak meme kanserine yakalanma riskinizi %99'luk bir güven aralığıyla ölçebiliyor. Böylece, eğer risk grubundaysanız bunu biliyor ve sağlıklıyken beslenme, yaşam tarzı, önleyici tedaviler ve sık kontrol gibi önlemler alabiliyorsunuz. Olası kanser riskinin önceden bilinmesi hem doktorun hem de hastanın inisiyatifi ele alıp hastalığın erken dönemlerinde müdahale etmelerini ve olumlu neticeler alınmasını sağlamaktadır. Erken tanı sayesinde meme kanserine bağlı ölüm riski %20 ile %70 arasında azaltılabiliyor” diye konuştu.

TEST NE ZAMAN YAPTIRILMALI?

Test için, kişiden alınan tükürük örneğinin Amerika'daki laboratuvara gönderildiğini ve DNA analizi yapıldığını aktaran Öz, “Bu test kadınlar için uygulanabilen genetik temelli ilk meme kanseri risk testidir. Meme kanserinde etkin olan genlerin birçoğu diğer kanser türlerinde de etkindir. Kanseri önleyici ilaçların ve daha hassas görüntüleme tekniklerinin de yardımıyla, erken teşhis ve müdahale kanserden korunmada daha iyi sonuçlar alınması için önemli adımlardır” ifadeseni kullandı.

Meme kanseri risk testi için en uygun zamanın 30-69 yaş arası olduğunu belirten Dr. Öz, testin bir kez yapılmasının yeterli olduğunu söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız