SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanserden Korunmak İçin

A- A+ PAYLAŞ

1980'li yıllarda Dahiliye Uzmanı olarak Malatya Devlet Hastanesi'nde de görev yapan Onkolog Prof. Dr. Nil Molinas Mandel, kanserin nedenlerini ve nasıl korunulacağını anlattı

Habertürk'te ekrana gelen Oylum Talu'nun sunduğu 'Burası Hafta Sonu' programının konuğu İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nil Molinas Mandel konuk oldu.

Kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında kanserin ikinci sırada bulunduğunu belirten Mandel, kansere yol açan nedenler arasında genetik faktörün daha nadir görüldüğünü, çevresel faktörlerin daha ağırlıklı olduğunu anlattı.

Sağlığa zararlı gıdaların yanı sıra radyasyon, çeşitli ilaçlar, çevresel kirlilik ve sigaranın kanser oluşumunda etkili olduğunu ifade eden Mandel, "Amerika'daki istatistiklere göre kanserin yüzde 25'inin sebebi sigara. Bizde de sigara içimi oldukça yoğun. Genç yaştan itibaren pek çok sigara içicisi var. Kansorejen madde bilinen en az 30 tane ihtiva ediyor sigara. Dumanından, nefesinden, kağıdından hepsinden... Onun için ne yiyelim, ne yemiyelim ikinci sırada" diye konuştu.

Sigaranın kansere büyük etkisinin bulunduğunu, ancak tek başına bunun yeterli olmadığını ve genetik faktörlerin de önemli olduğunu anlatan Mandel, 80 yaşındaki amcasının her gün 1-1,5 paket sigara içtiğini ve oldukça da sağlıklı görüldüğünü vurguladı. Sigaranın kansere yatkınlık varsa bunu tetiklediğini ifade eden Nil Molinas Mandel, gıdalardaki bir takım maddelerin de zararlı olduğunu söyledi.

Taze gıda yemenin çok önemli olduğunu ve kişinin yaşam biçiminin de kanserle ilişkisinin bulunduğunu altını çizen Mandel, sebze ve meyveleri günlük tüketmek gerektiğinin altını çizdi.

Mandel, her şeyi ölçülü yemenin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız