SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanserden Korunmanın 6 Yolu !

A- A+ PAYLAŞ

Çağımızın vebası kansere karşı, günlük yaşamınızda yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde kanser riskini azaltabilirsiniz.

Mayo Clinic'in haberine göre, kanseri önlemenin 6 yolu:

Adım 1: Tütün ve sigara kullanımını bırakın

Sigara içmek, serviks, mesane, yemek borusu, dudak, akciğer, ağız, pankreas,gırtlak gibi çeşitli kanser türlerine yol açıyor. Sigara içmiyorsanız, pasif içici olmamak için sigara içilen ortamlardan da uzak durun.

Adım 2: Sağlıklı yiyecekler tüketin

Markete gittiğinizde abur cubur, yağlı yiyecekler yerine sebze, meyve gibi sağlıklı gıdaları tercih ederseniz kansere yakalanma riskinizi azatırsınız.

Her gün en az 5 ya da daha fazla öğünde meyve ve sebze tüketin. İlave olarak tam tahıllı gıdalar, fasulye, nohut gibi kurubaklagiller de yemelisiniz. Sebze ve meyve yiyerek kolon, akciğer, yemek

Adım 3: Aktif olun ve normal kiloda kalın

Normal kiloda kalmak ve düzenli spor yapmak kanseri önlemede büyük rol oynuyor. Aşırı kilolu ya da obez olmak ise göğüs, kolon, yemek borusu, böbrek kanseri riskini artırıyor. Fiziksel aktivite yaparak obezlikten kaçınabilirsiniz. Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika spor yapmaya çalışın.

Adım 4: Kendinizi güneşten koruyun

Cilt kanseri en yaygın görülen ve en önlenebilir kanser türüdür. Güneşe maruz kalmak cilt kanserinin en yaygın nedenidir. Birçok cilt kanseri vücudunuzun güneşe maruz kalan yüz, el, omuz ve kulaklarda oluşuyor. Erken teşhiste, hemen hemen tüm cilt kanserleri tedavi edilebiliyor. Fakat hastalığa yakalanmadan önlemek en iyisidir. Bu nedenle, gündüz 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışığına çıkmayın, çıkmak zorunda kalırsanız uzun süre kalmayın. Gölgede oturun. Açık renkli, bol giysiler giyin ve başınız ile kulaklarınızı örten şapkalar takın. En az 15 faktörlü güneş kremi kullanın.

Adım 5: Bağışıklığınızı artırın

Belirli kanserler viral enfeksiyonlarla ilişkilidir ve bağışıklığın artırılmasıyla bu kanser türleri önlenebilir. Hepatit B'ye karşı bağışıklığınız olup olmadığını öğrenin. Bebeklik döneminde yapılan aşıya rağmen, yüksek risk taşıyan yetişkinlerin tekrar aşılanması gerekebilir. HPV virüsüne karşı aşınızı yaptırın.

Adım 6: Düzenli röntgen çektirin

Düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmak ve ultrason, röntgen çektirmek bazı kanser türlerinin erken teşhisinde önemli rol oynar. Tedavi süresi de kısalır. Erkeklerin prostat kontrolü, kadınlar da göğüs ve rahim kanserine karşı her yıl kontrol edilmeliler. Vücudunuzdaki değişiklikler, kanseri erken teşhis etmenize yardımcı olur. (Popüler Gazete)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız