SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kansere Karşı Kızılcık

A- A+ PAYLAŞ

Uzmanlar kızılcık meyvesinin kanseri önlediğini bildirdi.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret eden Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli, burada kızılcıkla ilgili yaptıkları araştırmayı açıkladı.

Adana Çukurova Üniversitesi, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ve Atatürk Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonunda kızılcık meyvesinin antioksidan özelliğinin çok yüksek olduğunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Ercişli, "Antioksidan özellik demek, kansere karşı koruyucu özellik demektir. Bu çalışmamız bizi onayladı. Özellikle çok koyu renkli olan kızılcıkların antioksidan içeriği daha yüksektir" dedi.

Kızılcığın ortalama C vitamini 100-120 miligram civarında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercişli, "Portakalın ortalama iki katıdır. Portakalda 50-60 miligramdır. Kızılcıktaki antioksidan özellik zaten C vitamini fazlalığından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Dünya ülkelerinde Türkiye'deki kadar geniş kızılcık popülasyonu olmadığını belirten Ercişli, "Genetik kaynakları Malatya'da bulunuyor. Dünyada ikinci bir genetik kaynağı da Ukrayna'da var. Bir de Türkiye'de var. Başka yerde yok. 60'ın üzerinde kızılcık tipi var. Çalışmamızda 30 tanesini kullandık" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız