SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kanserliler İlaca Ulaşımda Sıkıntı Yaşıyor"

0
Güncellendi - 2016-05-09 01:04:17
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eczacı Odası Başkanı Tahir Özelçi, kanser ilaçlarının hastane eczaneleri eliyle hastaya ulaştırılması sisteminde sıkıntılar yaşandığını belirterek, özellikle üniversite hastanelerinde ilaç alımında önemli sorunlar yaşandığını ve hastaların bu konuda mağdur edildiğini ileri sürdü.

Malatya Eczacı Odası Başkanı Tahir Özelçi  yaptığı açıklamada, “Kanser hastalarının ilaca ulaşımı konusundaki sıkıntı büyüyerek ve kronikleşerek devam ediyor.  Sağlık Bakanlığı yayınlamış olduğu bir genelge ile kanser hastalarının ilaçlarını kamu hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde hastane eczanelerince temin edilmesi gündeme gelmişti ve şuanda da temin edilmeye çalışılıyor. Fakat özellikle üniversite hastanelerinin bu ilaçların temininde büyük zorluklar çektiğini biliyoruz. Çünkü yapmış olduğu ihaleler firmaların ihtiyaçlarına cevap vermeyen ihaleler. Çok uzun süreli ödeme şeklinde ihaleler olduğundan dolayı firmalar bu tür hastanelerin yapmış olduğu ihalelere çok fazla rağbet etmiyor ve dolayısıyla kanser ilaçlarını da hastane eczanelerine ulaştırmıyorlar. Kanser gibi önemli bir hastalıkta tedavi bekleyen hastalar 1 hafta, 10 gün sonra ihalenin yapılmasını veya hastane eczanesince ilacın temin edilmesini beklemek zorunda kalıyorlar. Kanser gibi hastalığın tedavisinin kesilmemesi hayati öneme haizdir. Bu nedenle yanlış uygulamadan biran önce Sağlık Bakanlığı tarafından vazgeçilip, herkes gibi bütün insanların temel sağlık hizmetinden faydalanıp bu tür ilaçları eczanelerden temin etmesi doğru olacaktır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ezc“KANSER İLAÇLARI ECZANELERDEN ALINMALI”

Sistemin tasarruf amaçlı başlatıldığını ancak mevcut uygulamada  maliyetin yüzde 24 oranında artış gösterdiğini belirten Özelçi şöyle konuştu:

“Bu uygulamanın amacı, Sağlık Bakanlığı tarafından bu tür ilaçlardan tasarruf edilmesi ve bu tür ilaçların tamamının hastaneler tarafından kullanılması diye belirtilmişti. Fakat son yapılan istatistiklerde ve bize gelen bilgilerde Aralık ile Ocak ayı sonuna kadar kanser ilaçlarının kullanımında ve temininde maddi olarak yüzde 24 oranında bir artış olduğu gözlenmiştir. Hastanelerde tasarruf amaçlı vereceksin, ama yüzde 24 oranında bunun maliyeti artacak. Demekki bu sistem tasarruf amaçlı bir sistem değil, üstelik sarfiyatı ve devletin buna harcadığı parayı da arttıran bir sistem haline dönmüştür. Dolayısıyla eski sistemde hastaların istediği yerde ilaçlarını temin edebileceği ve danışmanlık hizmeti alabileceği eczanelerden bu ilaçların temini yoluna gidilmeli ve biran önce bunun önü açılmalı.”

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • ddt (7 yıl önce)
    bilmeyenler icin soyleyeyim devlet bu kanser ilaclarinda hata yapiyor ozellikler sgk 5 bin tllik ilaclari odemiyor..insanlarin son umudu belki de ama hep kostek olunuyor..insanlar yurtdisindan ilac getirtmeye calisiyor..ama gariban napsin...lutfen bu konuda herkes tepkili olsun yarin basimiza gelmeyecegini kimse garanti edemez...Allah kimsenin basina vermesin
    0
    0
    Yanıtla