SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanun Teklifi Verildi

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:07:57
Kanun Teklifi Verildi
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 5084 sayılı teşvik sisteminin, 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek olmasından dolayı ciddi istihdam kaybı ile karşı karşıya olunacağı değerlendirmesinde bulunarak, yasanın, 3 yıl kademeli bir geçiş dönemi ile uzaması, en azından yeni teşvikle adapte ve bunlarla ilgili de yeni bir çözüm bulunması konusunda bir kanun teklifi verdiklerini bildirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Umut Oran, 2012 yılı ekonomisini değerlendirip, 2013 beklentilerini paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, toplantıda paylaştığı ''Masal ve Gerçek'' başlıklı sunumunda, Türkiye sanayisi ve üretiminin kan kaybettiğini savundu. 

Yapılan en önemli yanlışın, mevcut yatırımların dikkate alınmaması olduğunu ileri süren Oran, ''Mevcut işletmeleri dikkate almıyoruz. Hep yeni yatırımlar gelsin, yeni teşvikler açıklanıyor ama elimizde olan mevcutları dikkate almıyoruz. Onların hayatını kolaylaştırmıyoruz. Hep daldaki kuşa bakıyoruz. Halbuki bazen eldeki kuş, daldaki kuştan iyi oluyor. Biz elimizdeki kaybedersek, daldakini yakalayamayabiliriz'' diye konuştu. 

Türkiye'de emek yoğun sektörlerin istihdam deposu olduğunun altını çizen Oran, işsizliğin eylülde yüzde 9,1'e çıktığını, genç işsizliğin ise yüzde 20'ler seviyesine yaklaştığını söyledi. 

İşsizlik konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve İşkur rakamlarında çelişki olduğunu öne süren Oran, İşkur verilerine baktığında, eylül 2012 sonu itibariyle kayıtlı işsiz sayısının, geçen yıla göre yüzde 20,3 arttığını, kasıma bakıldığında yüzde 30 artış görüldüğünü, aynı oranın TÜİK verilerinde ise yüzde 5,9 çıktığını ifade etti. 

Oran, sunumunda şu görüşleri ileri sürdü: 

''Sonuçta burada bir tutarsızlık var. Yani devletin de gerçekten burada veri belirleme ve bu veriyi paylaşmada da bir manipülasyon olduğu ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir veri elinde olmadığı, istediği gibi de bu verilerle oynadığı ortaya çıkıyor. TÜİK ile İşkur arasındaki bu veri farkı, son derece dikkate değer. İstihdam politikalarında, işsizlikte ben Adalet ve Kalkınma Partisi'nin karnesini açıkçası zayıf buluyorum.'' 

Oran, 10 yıldır sonuçlandırılamayan bir diğer konunun da enerji arz güvenliği olduğunu, dışa bağımlılığın 10 yıl öncesine göre azalması gerekirken arttığını, daha önce yüzde 67 olan enerji bağımlılığının, şu anda yüzde 72'ye çıktığını vurguladı. 

Petrolde dışa bağımlılığın yüzde 93, doğalgazda yüzde 98 olduğunun altını çizen Oran, enerji konusundaki politikayı eleştirdi. Oran, ''Şimdi bakıyorsunuz petrol ithalatının yüzde 65'ini, doğalgaz ithalatında yüzde 75'ini biz İran ve Rusya'dan alıyoruz. Suriye politikamızda, Suriye'nin arkasında kim var- İran ve Rusya var. Bu noktada da hükümetin Suriye ile izlemiş olduğu politikayı, son derece düşündürücü ve yanlış olarak değerlendiriyorum kendi ülkemiz adına'' ifadelerini kullandı. 

Hükümetin uyguladığı teşvik politikasını ise enine boyuna çok iyi irdelemediği ve bunu çok iyi planlamadığının ortaya çıktığını dile getiren Oran, yeni bir teşvik politikasının da bu sene uygulanmaya başladığını belirtti. 

5084 sayısı teşvik sisteminin, 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek olmasından dolayı ciddi istihdam kaybı ile karşı karşıya olunacağı değerlendirmesinde bulunan Oran, şunları kaydetti: 

''Şu anda Malatya'da hizmet, sağlık sanayi sektörü de perişan. Hastanelerini 6'ncı bölgeye taşımaya çalışan sağlık hizmeti veren işletmeler var. Fabrikaların 6'ncı bölgeye taşımayı düşünen müteşebbisler var. Çağrı merkezleri var, binlerce insan oralarda çalışıyor. Onlar da kapanma noktasında, taşınma kararına gelmiş durumdalar. Baktığınızda 5084'den yararlanan yaklaşık 30 binin üzerinde işletme, 766 bin de sosyal güvenlik kurumunda kayıtlı olan ve primden yararlanan çalışan var. 

Bir kişiye bunun maliyet ilave bir yüzde 20 işverene yüklenecek. O işverenin de bu ortamda rekabet edebilmesi açıkçası zor. Biz de düşündük, diğer illerle konuştuk ve dün itibariyle üç genel başkan yardımcısı, Faik Öztrak, Erdoğan Toprak ve ben, bir kanun teklifi verdik. 5084 sayılı yasanın, 3 yıl kademeli bir geçiş dönemi ile uzaması, en azından yeni teşvikle adapte ve bunlarla ilgili de yeni bir çözüm bulunması konusunda.'' 

-Karşılıksız çek sorunu- 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da karşılıksız çek oranlarına ve CHP'nin bu konuda bir çalışmasının olup olmadığına ilişkin soru üzerine, bu konuda hapis cezasının geri dönmesi yönünde bir yaklaşımlarının bulunmadığını söyledi. 

Öztrak, şunları ifade etti: 

 ''Ancak çek verenin daha iyi denetlenmesi, çek alan tarafından çok daha düşük maliyetle denetlenebilmesine imkan verecek bir düzenleme ile ilgili bir yasa teklifini önümüzdeki haftalarda Meclis Başkanlığına vereceğiz. Burada iş adamı arkadaşlarımız da var devrede. Grup Başkan vekilimiz Akif Bey (Hamzaçebi) ve ben birlikte üzerinde çalışıyoruz, sayın Genel Başkan'ın (Kemal Kılıçdaroğlu) da talimatıyla... Çekteki bu hapis cezasının kalkması sonunda ortaya çıkan belli bir mağduriyet olduğu söyleniyor. Gerçi baktığınız zaman bu mağduriyetin büyük ölçüde, ekonomideki yavaşlamadan kaynaklandığını görüyoruz. Ama yine de böyle bir algı olması nedeniyle bunu ortadan kaldırabilecek bir düzenlemenin altyapısını geliştirdik. Önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığına sunacağız.'' 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile parti kurmayları 27 Aralık Perşembe günü Malatya'ya ziyarette bulunmuşlar, Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemeler yapmışlar aynı akşam da Malatya İş Dünyası ile bir toplantı düzenlemişlerdi. Bu ziyarette, Kılıçdaroğlu'na, 5084 sayılı yasanın süresinin uzatılması konusunda talepler iletilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız