SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kapakta Malatya Kayısısı

A- A+ PAYLAŞ

Avrupa'da meyve tüketiminin artırılması ve meyve tüketiminin insan sağlığına etkilerinin belirlenmesi amacıyla sürdürülen "ISAFRUIT" adlı proje ile ilgili yayınlanan derginin kapağında, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Bayram Murat Asma'nın gönderdiği "Hacıhaliloğlu" türü Malatya kayısısı yeraldı.

Doç.Dr. Asma, proje ile ilgili olarak, şunları söyledi:

"Avrupa’da yaşayan nüfusun daha fazla yaş meyve tüketmesini teşvik ederek daha sağlıklı bir toplum oluşmasını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği tarafından 2006 yılında başlatılan ve 2010 yılında tamamlanacak “ISAFRUIT” projesi kapsamında yapılan araştırmaların sonuçları Uluslar arası Bahçe Topluluğunun (International Society For Horticultural Science) yayın organlarından Scripta Horticulturae dergisinin Kasım sayısında yayınlanmıştır. “ISAFRUIT” projesi 16 Avrupa Birliği ülkesi, ABD ve Yeni Zelanda’dan 60 araştırma enstitüsü ve 200’ün üzerinde bilim adamının katılmış olduğu 13.8 milyon avroluk bütçeye sahip çok geniş ölçekli bir organizasyondur.

Projede, Avrupa ülkelerinde yaşayan nüfusun yılda ortalama 70–80 kg sebze ve meyve tüketiminin oldukça düşük olması ve daha sağlıklı bir toplumun inşa edilmesi için okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklara, genç, orta ve yaşlı nüfusa daha fazla meyve-sebze tüketim alışkanlığı kazandırılması amaçlanıyor. Bu amaçla, bir ürünün fidan dikiminden tüketici sofrasına gelinceye kadar her safhada detaylı araştırmalar yapılmaktadır. Tarım, ekonomi ve sağlık alanında çok sayıda uzman, başta iyi tarım uygulamaları “GlobalGap” olmak üzere tüketici tercihleri, gelecekteki beklentileri, tüketici tercihlerindeki olası değişimler, meyvelerin işlenmesi, depolanması ve tüketiciye sunulması konularını mercek altına almaktadır.

Proje kapsamında başta kayısı olmak üzere çok sayıda meyvenin insan sağlığı açısından önemi araştırılmış ve elde edilen veriler makaleler halinde İngilizce olarak yayınlanmıştır. Malatya’nın ve ülkemizin en önemli kurumalık kayısı çeşidi olan Hacıhaliloğlu çeşidine ait resim Scripta Horticulturae dergisinin Kasım sayısında kapak olarak basılmıştır.

Söz konusu yayın http://www.actahort.org/chronica/pdf/sh_8.pdf adresinden elektronik ortamda ücretsiz olarak okunabilmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız