SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kapasitesi 200 Bin Ton Olmalı'

A- A+ PAYLAŞ

Kayısı için soğuk hava depolarının yapılmasının önemli olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, üreticilere kuru kayısıları hemen satmamaları tavsiyesinde bulundu. Polatbaş, "Eğer kuru kayısılar hemen pazara getirilirse, fiyat düşer. Bu nedenle üreticiler ellerinden geldiği kadar kayısıları erken pazara getirmesinler" dedi.

 Önümüzdeki sezonda üreticilere avans şeklinde para verilmesi için milletvekillerinden söz aldıklarını dile getiren Polatbaş ; "Böylece üretici ürettiği kayısıyı hemen piyasaya sürmeyecek. Çünkü alacağı avans parası ile işçi ücreti ve diğer nakliye giderlerini avans parasıyla karşılayacak. Dolayısıyla kayısıyı hemen piyasaya sürmeyecek ve neticede fiyat yükselecektir" ifadelerini kullandı.

'KAPASİTESİ 200 BİN TON OLMALI'

 Vali Ulvi Saran'ın yaş kayısının muhafaza edilmesi için 30 bin tonluk soğuk hava deposundan bahsettiğini belirten Polatbaş, bunun biran önce yapılması gerektiğini söyleyerek, soğuk hava deposunun kapasitesinin ise 200 bin ton olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Belirli ilçelerde kurulması düşünülen soğuk hava depolarının, yaş kayısının dayanıklılığını artıracağını ve buna bağlı olarakta üreticinin alın terinin karşılığını alacağı tahminin de bulunan Polatbaş, " Şu anda, taze kayısının kilosu 1-3 TL arasında satılıyor. Ama, soğuk hava depolarında muhafaza edilip 2-3 ay sonra taze kayısı satışa sunulursa, fiyatı iki katına çıkmış olur. Dolayısıyla üretici kazanır" şeklinde konuştu.

Bu yıl, yaş kayısı rekoltesinin 545 bin ton, kuru kayısı rekoltesinin de 120 bin ton olarak açıklandığını hatırlatan Polatbaş, "Rekolte yüksek ancak kaliteli kayısı az. Çünkü, sürekli yağmur yağması ve doludan dolayı yarı yarıya kalite düştü. Bu nedenle dolu ve çil yarası olan taze kayısılar meyve fabrikalarına veriliyor" dedi.

Bugüne kadar 16 bin ton yaş kayısının satıldığını söyleyen Polatbaş, "Malatya dünya kayısı başkenti diyoruz. Ancak kayısıyı milli ürün olarak tescil ettiremedik hala" diye sitemlerde bulundu.

 ÇADIRKEN YARARLI OLMAZ

Kayısı işçilerinin barınması için yapılan Çadırkentlerin yararlı olmayacağı görüşünü savunan Bayram Polatbaş, sözlerini şöyle tamamladı; "Kayısı işçisi kayısı üretimi yapılan mahallinde yatıp kalkması gerekiyor. Zaten birçok üretici, kayısı işçilerin tuvaletinden banyosuna ve yemeğine kadar imkan sağlıyor" şeklinde konuştu.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız