SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kara Buğday Ekimi İçin Malatya Uygun'

0
Güncellendi - 2017-10-21 23:02:05
'Kara Buğday Ekimi İçin Malatya Uygun'
A- A+ PAYLAŞ

  • "Dünyada kalp ve damar açıcı olarak kullanılıyor. Çiftçilerimiz rahatlıkla tohumunu satın alarak üretebilirler.."

Un ve bulguru çölyak hastaları tarafından tüketilen kara buğdayın üretim alanının genişletilmesi için çalışma yürütülüyor. Kara buğday deneme ekim alanlarından birinin de Malatya'da bulunduğu bildirildi.

Malatya’da İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Uluslararası Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkileri Sempozyumuna katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yürütülen kara buğday ıslah projesinin koordinatörü Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada, Enstitü olarak 2006 yılından bu proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Kara buğday üretimi ve tüketiminde hızlı bir artış olduğuna işaret eden Güneş, bitkinin kara buğday diye adlandırılmasının buğdayla kullanım alanlarının aynı olmasından kaynaklandığını bildirdi.

Bitkinin şu anda en fazla Çin, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan üretildiğini belirten Güneş, "Çölyak hastalarının gluten diyeti yapmaları gerekiyor. Şu an, kara buğdayla ilgili ürünler ülkemize ithalat yoluyla giriyor. Piyasada bulguru ve unu raflarda en az 10 lira. Biz Enstitü olarak ülkemize yetecek kadar tohum üretiyoruz. Çiftçilerimiz rahatlıkla tohumunu satın alarak üretebilirler. Ekiminde ve hasadında buğdayda kullanılan mibzer ve biçerleri rahatlıkla kullanabiliyoruz. Dekara 5-6 kilogram tohum kullanıyoruz." ifadesini kullandı.

Kara buğdayın sulu alanlarda ikinci ürün olarak da ekilebileceğine dikkati çeken Güneş, bitkinin 90-100 günlük ömrünün 50-60 gününün çiçekli geçtiğini, bunun arıcılık açısından önemli olduğunu belirtti.

Kara buğdaydan un ve bulgurun yanı sıra çay yapılabileceğini ifade eden Güneş, şunları kaydetti:

"Dünyada kalp ve damar açıcı olarak kullanılıyor. Ülkemizde yaygın bir kullanımı yok, kara buğdayın tükettiğimiz tüm unlu mamüllere girmesi konusunda düşüncemiz var. Çünkü ülkemizde kalp damar ve bağırsak rahatsızlığı neredeyse nüfusumuzun yüzde 50'sini içermekte. Kara buğday katkılı ürünlerle bunun azaltılacağı sağlık açısından da önemli kazanımların elde edileceğini düşünüyoruz. Ürünü ülkemizin her tarafında rahatlıkla yetiştirebiliriz."

Ürünün artıklarından da doğal boya elde ettiklerini belirten Güneş, "Sap ve samanları sarı boya yapımında da hayvan beslemede de kullanılabilir. Türkiye'de şu anda kara buğdayın bir borsası yok ama yurt dışındaki borsalarda ham ürünün fiyatı 0,6 dolar, işlenmiş üründe 1,2 dolar civarında. Türkiye'de çiftçiler şu anda 3-4 lira arasında satıyor. Tohumlar sertifikalandırıldığı zaman bu rakamlar 10-15 liraya kadar çıkıyor." ifadesini kullandı.

Güneş, Türkiye genelinde yapılan deneme ekim alanları arasında Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya ile birlikte Elazığ ve Tunceli’nin de bulunduğunu belirterek, ilk sonuçlara göre ürünün bölgeye uyumlu olduğunun belirlendiğini kaydetti.

AA

ARŞİV FOTO: Kara Buğday tarlası

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Hakan (6 yıl önce)
    Bugdayi ekin guzel olur tamamda.Hekimhanda cikan demirin celigin fabrikasini sivasa vermeyin daha ne kadar sahipsiz birakacaksiniz malatyamizi vekiller bakanlar.Elazigin milletvekili bu konuda dirhem taviz vermezdi.Az ornek alin komsu illerdeki vekilleri.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (6 yıl önce)
    11 yılda Karabuğday'da gelinen nokta esef verici. Enstitü kurulmasa ve adı da uluslararası olmasa idi işimiz daha da zor imiş! Böylesine faydalı ve genetiği değiştirilmemiş bir ürünü hem ekmek hem de unlu mamüller üretiminde kullanmanın yanı sıra en Faselya bitkisinden sonra çiçeğinden yüksek oranda bal elde edilen bir üründen haberimizin olmamasını neye borçluyuz? Sözde araştırmalar ne işe yarar? Tarım Bakanlığı ne yapar yıllar yılı? Kara Buğaday dan bile haberi olmadan yaşamaya çalışan ve genetiği değiştirilmiş beyaz un gibi bir zehirle sağılığını kaybeden, hastanelerde sürünen, devlete yük olan milyonların suçlusu kim? Bakanlık kara bugdayı yaygınlaştırıp en hızlı şehilde üretimini sağlayacağına toplantı salonlarında boy gösteriyor ve bir de hiç duyulmamış olan bir yöntemi uydurup aklı sıra kara buğday'dan çay üretilebiliceğini iddi ediyor. İşinize bakın ve bu milletin sağlığı ile oynamayın! Haşereden korumak için ilaç bile kullanılmayan böylesine yararlı bir hububatı keşfinizden ve salonlarda reklam yapmanızdan dolayı gelmiş geçmiş tüm sözde uzmanları ve bakanlık yetkililerini kutluyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Adamalar Sivas ın refah seviyesini artırmak için Hasan çelebi madenlerini Sivas a taşımamız lazım diye karar almışlar. Malatya da ki yöneticiler de uyuyor. Bir adam gibi adam da çıkıp demiyor ki, Malatya nın refah seviyesinin yükseltilmesi önemsiz mi? Malatya nın bakanı, milletvekili, belediye başkanı utanın, ayıp ayıp. Adamlar 1000 kişilik istihdamı adeta Malatya dan çalıyor. Siz gözlerinizi kapatıyorsunuz. Bu ayıp ta size yeter. Hiç mi gurur yok, onur yok.
    0
    0
    Yanıtla