SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kara Listeler Askıya Alınmalı, Esnaf Mağdur"

0
Güncellendi - 2020-05-26 06:57:46
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESOB) Başkanı Şevket Keskin, esnaf ve sanatkarın krediye ulaşımının kolaylaştırılması için uygulanabilir, tüm bankaları bağlayıcı geniş kapsamlı bir sicil affının hayata geçirilmesini bir kez daha talep ettiklerini kaydetti.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya ESOB Başkanı Keskin yaptığı yazılı açıklamada, “Binlerce esnaf kredi sicil affı ve yapılandırmayı beklemektedir. Devletimizin vermiş olduğu imkan ve teşvik edici uygulamalarına rağmen, gerek kamu ve gerekse de özel bankalar daha önce takibe düşmüş olan esnaf ve sanatkârlara krediye ulaşımını engellemektedirler. Daha önce yapılmış olan sicil afları hiçbir şekilde uygulamaya alınmamıştır. Covid_19 salgını sürecinde sermaye sıkıntısı çeken küçük esnaf ve sanatkar kredi imkanı ile sıcak para akışını sağlayamamıştır ve kredi kullanmadığı için mağdur olmaktadır. Önemli bir esnaf kesimi değişik sebeplerden zamanında borcunu ödeyemediğinden sıkıntı çekmekte ve kara liste sorunu yüzünden krediye ulaşamamaktadır. Hükümetimizin çok önemli esnaf ve sanatkara yönelik kredi imkanları da sağlanmasına karşın, bu krediler kullanılamamaktadır. Covid_19 sonrası piyasaların canlı tutulması, küçük esnaf ve sanatkarın ayakta kalabilmesi için piyasadaki sıcak paranın dönüşümü çok önemli. Bu nedenle; Esnaf ve sanatkarın krediye ulaşımı mutlaka kolaylaştırılmalı ve kara listeler askıya alınmalı. Yeni, uygulanabilir ve tüm bankaları bağlayıcı ve suiistimale kapalı bir sicil affı talep ediyoruz.” dedi.

Keskin, Covid_19 sürecinin en çok esnaf ve sanatkarı olumsuz etkilediğini belirtip şöyle devam etti:

“Bağkur primler içinde destek uygulanması yada düşürülmesini, 2020 Yılına ait ticari araçların MTV'lerin 1/2 oranında uygulanmasını, 2020 Yılına ait işyeri emlak vergilerinin 1/2 oranında uygulanmasını yada hiç alınmamasını, Asgari ücretin 1 Hazirandan itibaren vergi dışı bırakılmasını, Covid-19 salgın Mucbir sebep süresinde kapsama giren küçük esnafa vergi ödemeleri için gecikme zammı ve faizi uygulanmamasını, 6736-7020 ve 7143 sayılı kanunla sağlanan borç yapılandırmalarının Covid-19 salgın süresince ödenmeyen taksitlerinin yapılandırmanın bozulmaması yönünde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Servisçi, taksici, minibüsçü, nakliyatçı, halk otobüsçüleri ve toplu taşımacılık yapan esnaflarımız ileCovid_19 sürecinde kapanan ve işlerinden dolayı olumsuz etkilenen esnaflarımız 2020 yılı vergilerinden muaf tutulmalı. Belediyelerimiz, esnaf ve sanatkârdan tahsil ettikleri tüm vergi ve harçları 1 yıl süreyle almamasını ve belediyelerimizden bu konuda destek ve katkı bekliyoruz. Malatya’da 24 Ocak’ta meydana gelen deprem sonrasında ilimiz mücbir sebep ilan edilmiş ve vergiler ve SGK primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV ertelenmişti. Mücbir sebep halinin ileri bir tarihe ve uzun vadeye yayılmasını da talep ediyoruz.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • nEdEn (3 yıl önce)
    Esnaf olmak çok zor...Dışardan kolay görünüyor. ...faizle bereketli kazanç olur mu...bence olmaz...Türkiyenin en büyük sorunu bu kaldırın faizciligi. ... Belediye ,esnaf ,ticaret odasına neden bizi mecbur tutuyorsunuz. ..Borç borç ile kapanmaz ...tek bir kurum Maliye olarak vergi alın ...vergileride çeki düzen verin kaç tane damga vergisi alınıyor örnek sorgulayan. ..hepsi içinde tek vergi alın...Esnaf eğer büyük ticaretle ugrasacak ise kurumlara kendi isteği ile üye olsun...zorla üyelik bence doğru değil ...ssk, Bağkur vs çeki düzen verin esnaf bagkur ödeyemeyen Bağkur zorunlu olmasın. ..affa da gerek kalmaz...doğru ödeyen cezalandır. ödemeyen gel faizini sileyim bagkurunu öde acaba yapılan doğru mu....Bence doğru değil ...Kurumlar odalar esnafi para olarak görüyor. ..hele birde esnafa anket yapın odaları isteyen kaç esnaf çıkacak. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (3 yıl önce)
    sayın beg efendiler herkes çıkarı için menfaatleri doğrultusunda çaba gösteriyor esnaflar odası .Tso .Ticaret borsası hep şovdan öte bir gaye taşımamaktadır bunlar sadece almasını bilirler gerçekte sıkıntı görmek isterseniz küçük işletmeleri gezin araştırın ama tarafsızca ama yandaşları bir kenara bırakarak paket açıklanır yandaş fayda görür hibe olur yandaş görür kıyak olur yandaş faydalanır at gözlüğünü çıkarında etrafınıza bakın aynı vergiyi bilerde ödüyoruz aynı aidatları bizlerde veriyoruz neden her iyi ballı lokma yandaşlara neden hizmetler hep kendi menfaatlerine bu hak değil bilesiniz bu sorulur birgün
    0
    0
    Yanıtla
  • Öneri (3 yıl önce)
    Bak ne güzel... Neydi o Beydağı mı yakma yıkma... Tespitleriniz çok güzel Teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • Servisci44 (3 yıl önce)
    Mücbir sebeb olduğu zaman odalar neden esnaftan kayıt parası aldılar acaba öncelikler sizler esnafın yanında olucaksiniz saygilarla
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Hayırlı Bayramlar olsun inşallah.,Sayın Keskin ancak şov yapa magduruz edebiyatı yapıp dursun, Esnaf odaları aidat almaktan başka birseye yaramıyor kapatılmalı
    0
    0
    Yanıtla