SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kara Para ve Terör Semineri..

A- A+ PAYLAŞ

"Kara Para Aklama, Terörizmin Finansmanı ve Suç Gelirlerinin Önlenmesi Alanlarında Stratejik Kapasitenin Geliştirilmesi" konulu seminer Malatya'da başladı. 27- 31 Mart tarihleri arasında, ilgili mevzuat ve AB uyumunun da değerlendirileceği seminere Almanya'dan 4 polis yetkilisinin yanı sıra, 16 ilden polis ve jandarmanın Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube yetkilileri katılıyor.

Polisevi'ndeki seminerin başlaması dolayısıyla düzenlenen açılış törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, Defterdar Fikret Ünal, İl Emniyet Müdürü Orhan Savaş, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Recep Özmen ile Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün üst düzey yönetici ve Şube Müdürleri de hazır bulundu. Seminere ayrıca Almanya’nın Beden Württenberk Eyaleti’nden 4 emniyet personeli de katılıyor.

Vali Halil İbrahim Daşöz, seminerin açılışındaki konuşmasında, “ AB uyum yasaları kapsamında ve Mali Yardımlar içerisinde Malatya’nın da içinde bulunduğu 13 ilde 2004-2006 yıllarını kapsayan hibe yardımlarında 1 milyar 50 milyon Euro tutarındaki yardım kapsamında bu yıl Malatya’da da projelere destek sağlanacaktır” dedi.

Daşöz, karapara aklama, terörizmin finansmanı ve suç gelirlerinin önlenmesine yönelik olarak yürütülen projenin de son derece yararlı olacağına inandığını belirtti.

İl Emniyet Müdürü Orhan Savaş, yaptığı konuşmada, “ Avrupa Birliği (AB) Mali İşbirliği kapsamında yürütülen Karaparanın Aklanması, Suçun Mali Kaynakları ve Terörizmin Finansmanı ile mücadelenin Güçlendirilmesi Projesi’nin ‘ Karaparanın Aklanması, Suçtan Elde Edilen Gelirlerin müsaderesi, Terörizmin Finansmanı ve Mali Suçlar Alanlarında Stratejik Kapasitenin Geliştirilmesi Semineri düzenlenmiştir..

Avrupa Birliği’ne ve ülkemize önemli katkı sağlamasının yanı sıra ülkemizin içinde bulunduğu bölgeye de çok önemli yansımalarının olacağı inancını taşıdığım AB uyum sürecinde, kararlılıkla yürütülen bu tür çalışalar her geçen gün önemli sonuçlar doğurmaktadır.

Ulusal programlardaki taahhütlerimizin yerine getirilmesi amacıyla çıkarılan AB uyum yasaları paketleriyle Emniyet Teşkilatımızı ilgilendiren önemli mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilmiş ve uygulamaya yönelik önemli gelişmeler kaydedilmiştir..

Bu uyum çalışmalarına Avrupa Birliği kurumlan ve Avrupa Birliği üye devletleri İle yürütülen işbirliği faaliyetleri ile destek sağlanmıştır. Küresel ekonominin kara deliği haline gelen suç ekonomisi içinde suçtan elde edilen kara para, zaman içinde değişik aklama yöntemleriyle yasal ekonomiye sokulmaya başlanmıştır.

Yasadışı yöntemlerle elde edilen kara para, devletleri zarara uğratmış ve bu durumun ülke vatandaşlarına da olumsuz etkileri olmuştur. Daha da önemlisi kara para, soğuk savaşın sona ermesiyle destek bulamayan terörizmin birincil finansman kaynağı haline gelmiştir. Bu kapsamda, gerek demokratik hukuki düzenlerin ve gerekse de yasal ekonominin en büyük engelleyicisi haline gelen organize suç grupları ve suçun finansal kaynakları ile mücadele dünya üzerindeki tüm kanun uygulayıcı birimlerin öncelikli vazifesi haline gelmeye başlamıştır.

Dolayısıyla, yürütülen bu proje çalışmaları ile ulusal ve uluslar arası alanda faaliyet gösteren organize suç gurupları ile mücadelede uygulanacak uzun vadeli bir ulusal stratejinin geliştirilmesi ve uygulamaya konması adına önemli adımlar atılmış olacaktır. Sonuç olarak, AB uyum sürecinde Avrupa' nın en iyi uygulamaları ile güçlendirilen Polis Teşkilatımız ve ilgili diğer birimlerimize önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyorum.”dedi.

Projenin yürütülmesinde görevli Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla mücadele Daire Başkanlığı’ndan Emniyet Amiri Alparslan Çalışkan da projeye ilişkin bilgiler verdi.

Emniyet Amiri Çalışkan 5 gün sürecek olan seminerde ele alınacak olan konularla ilgili şunları söyledi:

“ Türk ve AB’den yasadışı kazançların müsaderesi konusundaki hukuki çerçeve ile idari düzenlemeler, özellikle müsadere yönteme ile ilgili Almanya’daki uygulamalar, çok disiplinli yaklaşımlar, strateji ve faaliyet planları, operasyonel stratejiler ve programlar, organizasyon yapısı ve mali suçlar ve terörizmin finansmanı ile mücadelenin Avrupa boyutunu kapsayan uluslararası alandaki bilgi yöntemi, stratejik bilgi analizi ( istihbarat faaliyeti) konuları ele alınacaktır”

Emniyet Amiri Çalışkan, programın amacının 3 ana başlık olarak Kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, yeni kurumların ihdas edilmesi ve AB müktesebatı ile uyumun sağlanması olduğunu ,bu kapsamda kısa ve uzun dönemli uzman desteği, eğitim faaliyetleri ve yatırıma yönelik mali kaynakların değerlendirilmesi olduğunu ifade etti.

Çalışkan ülke genelinde 24 ay sürecek olan proje kapsamında Emniyet personelinin yanı sıra, Maliye ve Adalet Bakanlıkları görevlilerinin de içinde bulunduğu yaklaşık 900 personele eğitim desteği sağlanacağını, proje sonunda da yeni mücadele stratejisi ve politikaları, kara paranın aklanması ve suçtan elde edilen gelirlere el konulması konusunda birimlerin uzmanlaşması hedeflendiğini kaydetti.

Almanya’dan seminere katılan uzmanlar adına konuşan Roland Prosst,” Yürütülen bu proje ile bizlerde Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen meslektaşlarımız ile bilgi alışverişinde bulunmakta ve bizdeki uygulamaları anlatmaktayız.Bizler burada olmaktan mutluyuz” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız