SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karaca Mozaiği Onarımda

A- A+ PAYLAŞ

Doğanşehir'de bir tarlada bulunan Roma dönemine ait karaca motifli taban mozaiği onarıma alındı.

Doğanşehir ilçesine bağlı Güneydoğru köyünde bir tarlada bulunan karaca motifli taban mozaiğinin onarımı Malatya Müzesi'nde başladı. Roma dönemine ait özel bir konutun odasının tabanında yer aldığı tahmin edilen mozaiğin 'Zeugma' mozaikleriyle eşdeğer nitelik taşıdığı belirtiliyor.

Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, "Karaca motifli taban mozaiğimizi 2007 yılındaki kazı ile müzemize kazandırdık. Bu mozaiğin önemli bir bölümü define arayıcıları tarafından tahrip edilmiş. Kazı çalışmaları sadece mozaiği çıkartmakla bitmiyor, onarmamız ve teşhir etmemiz gerekiyor. Orijinal haliyle onararak müzemizde bir duvar panosu halinde sergileyeceğiz. Malatya Müzesi önemli bir esere kavuşmuş olacak" dedi.

Mozaiğin M.S. 3. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu belirten Esen, "Burada özellikle işçilik konusunda biz Zeugma etkisini görüyoruz. Muhtemelen Zeugma'daki ustaların etkisini ya da oradan gelmiş ustaların buradaki çalışmaları olabilir. Hemen hemen Zeugma ile aynı tarihe sahip. İşçilik ve nitelik bakımından da benzer kalitede bizim değerlendirmemize göre. Yani Zeugma ile eşdeğer nitelikte olabilecek bir taban mozaiği" diye konuştu.

Restoratör Rıfat Güllüce ise, restorasyon çalışmasını orijinal haline uygun olarak yürüttüklerini ifade ederek, "Fotoğrafına bakarak dağılmış olan mozaikleri tekrar yerine koyuyoruz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız