SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Karaciğer Enstitüsü'nde Yapılan Dünya Çapında Olay"

0
Güncellendi - 2019-09-17 03:01:40
A- A+ PAYLAŞ

KARACİĞER TÜMÖR GÜNLERİ VE KONGRE DÜZENLENDİ.. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, Türkiye'de ve dünyada karaciğer kanserleri tanı ve tedavisinde genel cerrahi, radyoloji, medikal onkoloji, nükleer tıp ve hepatoloji alanlarının önde gelen isimlerinin katılımlarıyla en güncel bilgilerin sunulduğu İnönü Karaciğer Tümör Günleri: Hepatosellüler Karsinom Kongresi ve 2. TARE Workshop düzenlendi. Kongre kapsamında vakalarla karaciğer tümörlerinin tedavisinde önemli bir yöntem olan radyoembolizasyon konusunda bilgi verilerek, tümörleri nedeniyle nakil olamayan hastaların, gerçekleştirilen operasyonla nakle nasıl uygun hale getirildikleri görüntülü bir şekilde anlatıldı.

Karaciğer naklinde önemli bir yere sahip olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, 'İnönü Karaciğer Tümörü Günleri' düzenlendi. Bu kapsamda, kongre başkanı Prof. Dr. Ramazan Kutlu başta olmak üzere ABD Chicago Rush Üniversitesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bülent Arslan, ABD Wisconsin Üniversitesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Orhan Özkan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Halil Bozkaya, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Tuğsan Ballı, Dokuz  Eylül Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Erkan Derebek ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mehmet Şükrü Ertüek'ün eğitmen olarak yer aldığı Türkiye'nin bir çok yerinden girişimsel radyoloji alanında çalışan radyoloji uzmanları ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen eğitim programında interaktif bir tartışma ortamı sağlanarak TARE (Trans Arteryel Radyo Embolizasyon) konuşuldu.

İnönü Karaciğer Tümör Günleri: Hepatosellüler Karsinom Kongresi ve 2. TARE Workshop kapsamında 7 hastaya tanı ve tedaviye yönelik anjiyografi işlemleri toplantı salonuna Karaciğer Nakil Enstitüsü içerisindeki anjiyo ünitesinden canlı bağlantı ile aktarılıp, 26 farklı ilden gelen 60 katılımcıya işlemin tüm detayları uygulamalı bir şekilde anlatıldı.

Kongre başkanı Prof. Dr. Ramazan Kutlu, İnönü Karaciğer Tümör Günleri'nin ikinci gününde canlı vakalarla karaciğer tümörlerinin tedavisinde önemli bir yöntem olan radyoembolizasyon konusunda dünyada sayılı, bu işle uğraşan Türk doktorların bir araya geldiğini kaydederek, 26 ilden gelen 80 doktora eğitim verdiklerini ve canlı vakalarla bu eğitimleri sürdürdüklerini belirtti.

Prof. Kutlu, karaciğerinde tümör olan büyük bir hasta gurubunun karaciğer nakline uygun olmadıklarını ifade ederek, "Tümörlerinin büyüklükleri ve yerleşim nedeniyle uygun değiller. Bu tür işlemler karaciğer nakline aday ancak tümörleri nedeniyle nakil olamayan hastaların bir kısmının karaciğer nakline uygun hale gelmesine yardımcı en önemli işlemlerden bir tanesi. O yüzden karaciğer nakline faydalı, ona yol açan, onlara da nakil yapılmasını şans veren bir yöntem" dedi.

ABD Chicago Rush Üniversitesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bülent Arslan ise Türkiye'nin bulunduğu durumdan gurur duyduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Karaciğer Enstitüsünde yapılanlar, hocalarımızın yaptıkları dünya çapında bir olay. Böyle bir toplantıya katılmaktan onur duydum. Dünyanın her yerinde yapılan şeyler burada daha fazlasıyla yapılıyor. Bu toplantıyla da bilgi ve deneyimlerimizi birbirimize geçiriyoruz bu anlamda da çok güzel bir ortam oldu."

Arslan, uygulanan yöntemle ilgili "Bu işlem 2000'li yılların başında Amerika'da başladı. Gittikçe popülarite kazandı. Çünkü kullandıkça, yaptıkça ne kadar daha faydalı olduğu, ne kadar daha çok hastaya hizmet verebildiğimizi gördük. Ufak ve sayısı az olan tümörlerde, hastayı tamamıyla tümörden arındırabiliyor. Ama büyük lezyonlarda tamamen tümörü ortadan kaldırmak zor olsa da mümkün ama genellikle hastada tümör bir şekilde kalıyor ve büyüyor. Ama hastanın yaşam ömrünü uzatıyoruz. 6 ay ya da bir sene yaşayacak olan hasta, bir, iki, üç, beş sene yaşayabiliyor. Öyle bir faydası oluyor. Bu hastalarda transplant kesin çözüm. Bazı durumlarda da transplanta tümörün boyutundan dolayı uygun olmayan hastalar, bu tedaviyle transplanta uygun hale getirilebiliyorlar. Öyle olunca da daha uzun yaşama imkanları oluyor" açıklamasında bulundu.

ABD Wisconsin Üniversitesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Orhan Özkan da "Malatya'da böyle başarılı bir hem transplant hem de girişimsel onkoloji tedavi merkezini görmekten gurur duyduk. Bizlerde onlardan çok şey öğrendik. Enerji dolu, öğrenmek için buraya gelmiş genç doktorları da burada görmek bizi çok sevindirdi" dedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Tuğsan Ballı ise "Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, ülke olarak bizim yüz akımız. Karaciğer tümörlerinin tedavisiyle ilgili belki dışarıdan çok görülmeyen bir tarafı da var. Bizim en büyük amaçlarımızdan bir tanesi de karaciğer nakline uygun olmayan hastaları nakile uygun bir hale getirip, tamamıyla bu hastalıktan kurtarmak" ifadelerini kullandı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Halil Bozkaya da, "İnönü Üniversitesi, karaciğer nakli konusunda Türkiye'nin parlayan yıldızı. Karaciğer sadece nakil değil bir ekip işi. Bu enstitü Türkiye'de eşsiz ve tek. Karaciğerle ilgili tüm şeyleri yapabildikleri için açıkçası biz diğer üniversiteler olarak gıptayla bakıyoruz. Özeniyoruz, kıskanıyoruz. Radyoembolizasyon tedavisi de tüm dünyada yaygınlaşan güncel bir tedavi ve Türkiye'mizde de aynı güncellikle sofistike bir şekilde yapılıyor" dedi.

Bozkaya, uygulamayla ilgili ise şunları söyledi:

"Hastamıza kasık damarından girerek anjiyografik bir işlem yaptık. Normal kalp anjiyosu gibi biz kalbe gitmiyoruz, aynı kataterleri kullanarak karaciğere gidiyoruz. Karaciğerin damarlarını buluyoruz ve karaciğerin damarlarını bulduktan sonra karaciğer içerisindeki tümörün damarını buluyoruz. Oradan sadece tümöre gidecek şekilde hedefe yönelik bir tedavi uyguluyoruz."

Aynı anda 5 hastaya karaciğer nakli yaparak önemli bir merkez olduğunu gösteren İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, canlıdan canlıya karaciğer naklinde Avrupa'da birinci sırada yer alıyor.

Canlı yayını TÖTM Bilgi İşlem yaptı

Bu arada, İnönü Karaciğer Tümör Günleri: Hepatosellüler Karsinom Kongresi ve 2. TARE Workshop kapsamında 7 hastaya tanı ve tedaviye yönelik anjiyografi işlemlerinin ameliyathanelerden, 26 farklı şehirden gelen 60 hekime aktarılmasını sağlayan canlı yayın teknolojisinin altyapısı ve yayın işlemi de İnönü Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi personeli tarafından gerçekleştirildi.

Genel olarak bu tür toplantılarda  dışarıdaki teknoloji firmalarından ücretli hizmet alınırken, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi canlı yayın sistemini de kendi kurdu.  İnönü Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi’nde  teknisyen  Ömer Çam başkanlığındaki bir ekip tarafından kurulan sistemle ameliyathanelerden eğitim salonuna  başarılı bir canlı yayın gerçekleştirildi.

Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Duran (3 yıl önce)
    Bence Sedat beyin yorumu tam 12'den vuruyor. Ayrıca doktorları bulmak zor. Enformasyon sıfır. Hemşireler ve personellerı odalarda bulabilene aşk olsun. Hastane sistem iyi ama malesef çalışanlar?. İyi personelleri tenzih ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • SEDAT (4 yıl önce)
    KARACİĞER BÖLÜMÜNÜN BİLMEMDE HEKİM PROFİLİ SIKINTILI ,PERSONELİ SIKINTILI BİR HASTANE VARMIDIR...NE DERDİNİZİ ANLATABİLİYORSUNUZ NE DE ÇÖZÜM ÜRETEBİLİYORSUNUZ.ADAM BULURSANIZ İŞLER HIZLI YOKSA ALLAHINIZDAN BULUYORSUNUZ.HASTANIN DERDİNİ BIRAKIN DİNLEMEK BENCE İNSANA İNSAN GİBİ MUAMELE ETMEYİ BİLMİYEN BİR KİTLE...SONRAD VATAN MİLLET EDEBİYATI YAPIYORLAR HEPSİ ....HAKINI ARASAN SUÇLU OLURSUN ,SONRA ANLATMAYA BAŞLIYOR PRSÜDÜRLER VE HİKAYELER..ECELİN GELMİYOR ÖLMÜYORSUN ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN İNSANLARA RAĞMEN YAŞIYORUZ....
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (4 yıl önce)
    Bizde muzdaribiz bu konuda haftasonu yok doğru dürüst birde 4d kadrosuna geçtik ama fabrika işçisi gibi vardiyalı çalıştırıyorlar.saglik bakanlığı alsada millet kurtulsa kimin ne yaptığı bellisiz rektör reklam peşinde kimse memnun değil bu yonetim ve asil universiteyi yoneten rektoe degil hakan erkustur....oda sinifta kalmıştır....
    0
    0
    Yanıtla
  • profesörler hocaların gayretine bak. senin derdine bak... beğenmeyen gider yerine yenisi gelir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Belli rahat işin demekki gör hangi üst kademeye sırtını dayamış konuşuyorsun...çalışmayan idarenin adamı olup oturup yatan birkaç kişiden birisin ...orası ne senin ne başhekimin ne rektörün kendisine ait değil devlet kurumu . Ve ona gore çalıştırılması lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben 35 sene işçi olarak çalışmış emekli ve sade vatandaşım. Ben Halk'tan biriyim. Kendini hastaya adamış en alttan en üste tüm görevliye ve Rektör bey'e Genel sekreter bey'e profesör hocalara işinin yoğunluğundan hastane odasında konaklayan işine gönül vermiş herkese saygı duyuyorum. Bulmuş bunamışları, tembelleri, çamur atanları ve uzanamadığı ciğere pis diyenleri sevmiyoruZ. Aynı cevabım Berkhan bey'e de...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayalperisi (4 yıl önce)öneri isimli kullanıcı yorumuna
    Yorumlar gerçekten üniversiteyi anlatıyor.ne yazıkki yazılanlar doğru işçiler memurlar kimse memnun değil en üzüldüğüm nokta temizlikçi arkadaşlara en kötü muamele yapılıyor.. allah aşkına giydirdikleri kıyafet şirin baba kostümü gibi başka renk yokmuydu .......
    0
    0
    Yanıtla
  • Berkhan (4 yıl önce)
    Hastanede işçileri sanki fabrika işçisi gibi çalıştırıyorlar ..7-3 nedir haftasonu bile tatili yok doğru durust yazık günah işçi vebali çok kötüdür....
    0
    0
    Yanıtla
  • profesörler hocaların gayretine bak. senin ....... bak... beğenmeyen gider yerine yenisi gelir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Tabi tek profesörler var eğer hastane dönüyorsa o beğenmediğiniz temizlik ve teknisyenler sayesinde dönüyor.kimsiniz bilmiyorum ama arkanız sağlam galiba
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben 35 sene işçi olarak çalışmış emekli ve sade vatandaşım. Ben Halk’tan biriyim. Kendini hastaya adamış en alttan en üste tüm görevliye ve Rektör bey’e Genel sekreter bey’e profesör hocalara işinin yoğunluğundan hastane odasında konaklayan işine gönül vermiş herkese saygı duyuyorum. Bulmuş bunamışları, tembelleri, çamur atanları ve uzanamadığı ciğere pis diyenleri sevmiyoruZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasta yakını (4 yıl önce)
    Karaciğer ensitüsü iyide jastane içler acısı durumda
    0
    0
    Yanıtla
  • Sezai (4 yıl önce)
    Bu arada nörolog prof cagatay beyide unutmayalim.dalinda cok basarili bir isim
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya 44 (4 yıl önce)
    TümHocalarımızla gurur duyuyoruz aynı zamanda Prof.Dr. Mehmet Ali Erkurt Hocamızın Kemik iliği nakil üniteside çok başarılı hepsini yürekten kutluyor başarılarının devamını diliyorum Allah tüm hastalarada acil şifalar versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (4 yıl önce)
    Ramazan kardeşimin duygu ve düşüncelerine katılıyorum.Allah sizin gibi güzel insanların sayısını artırsın Ekibini canı gönülden tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (4 yıl önce)
    Hiç konuşmayan reklam sevdalısı olmayan insan sevgisi ve hizmet aşkı ile çalışan gerçek 44' lü Sezai hoca selam size Allah uzun ömür versin sizinle ilgili ne kadar güzel kelime varsa hepsini size iletiyorum .
    0
    0
    Yanıtla