SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Karaciğer Kadar Ses Getirmediği İçin Bilinmiyor"

0
Güncellendi - 2016-12-14 01:30:42
A- A+ PAYLAŞ

Turgut Özal Tıp Merkezi’nde (TÖTM) organ nakli çeşitliliği ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen TÖTM Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar; “Belki karaciğer nakli gibi ses getirmediği için bilinmiyor, oysaki böbrek nakli kemik iliği, ince bağırsak, kornea gibi nakiller yapılmakta ve hazırlıkları devam eden pankreas nakli yakın zamanda başlayacak" dedi.

Prof. Dr. Parlakpınar, TÜBİTAK 50'inci Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri kapsamında "teşvik ödülü" aldığını hatırlatarak; "2015 yılında bu ödülü almaya layık görüldüm. Bu ödül sadece yurt içindeki hakemlere değil yurt dışındaki hakemlere de gönderilip bir eleme sürecinden geçiriliyor. Bu ödülün diğer ödüllerden farkı kongrelerden ve hastanelerden alınan bir ödül değil, sadece bir çalışmanız değerlendirilmiyor. Akademik hayatınızın başlangıcından o zamana kadar yapmış olduğunuz tüm çalışmalar neticesinde almaya hak kazanıyorsunuz. TÜBİTAK Türkiye’nin en saygın ve otoriter bir kurumu böyle bir ödüle layık görülmek çok cesaret verici yeni çalışmalarımız için motive edici bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

TÖTM Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar; "Dünyadaki ölümlerin en sık sebebi kalp damar hastalıklarıdır. Dolayısıyla bu sahada yapılan araştırmalar çok önemli. Yapacağınız bir proje, bir metot, bir ilacın başka yeni etkisi çok değer görüyor. Böbrekler ile kalp arasında doğal olarak bir bağ var. Bunları birbirinden ayırt edemiyoruz. Kalp damar ve böbrek üçlüsü bunlar vücudumuzun ana hayatı organları. Bizim yapmış olduğumuz çalışmalar 15 yıllık süreçte hep bu alanda devam etti" dedi.

Prof. Dr. Parlakpınar, "Her gün üç kayısı yenmesini tavsiye ediyoruz. Gün kurusu dediğimiz, güneşte kurutulmuş kayısı üzerinde özellikle çalıştık. Gün kurusu kayısının antioksidan içerik ve kalbi koruyucu etki diğerine nazaran daha fazla ama bundan önce hasta olmamak için koruyucu hekimlik mantığıyla bakmak lazım. Hastalığı önlemek için sağlıklı beslenmek gerekir. Beslenme düzenimizi gözden geçirmemiz lazım. İçerisinde yaşadığımız günün koşulları da dahil olmak üzere stresli koşuşturmayla geçen bir hayatta acaba ne kadar sağlıklı besleniyoruz" dedi.

Kayısıyla ilgili ilk bilimsel çalışmaların 1960’lı yıllarda başladığını söyleyen Prof. Dr. Hakan Parlakpınar; "Kayısı kalbe iyi gelir, kayısı beynin çalışma fonksiyonlarını çalıştırır ama bu söylemler yapılmış deneysel çalışmalara dayanmıyordu. Bizim yapmış olduğumuz çalışmalar bu sahada ilk deneysel çalışmalar olduğu için çok rahatlıkla kabul gördü ve ses getirdi. Kayısının kalbe, böbreklere, beyine, beyin fonksiyonlarına ve hücrelerin yenilenmesine faydası var. Bunu artırmak mümkün halen deneysel çalışmalar devam ediyor. Bizim yaptığımız çalışmalar dünyada bir ilkti ve devamı gelmeye başladı." ifadelerini kullandı.

TÖTM’nin Türkiye'nin en önemli hastanelerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Parlakpınar, daha sonra şu ifadelere yer verdi:

"Ününü bazı alanlarda uluslararası düzeye taşımış bir hastaneyiz. Bunlardan bir tanesi karaciğer nakli konusunda tartışma götürmez bir başarıya 25 kişilik bir nakil ekibinin gece gündüz öz verili çalışmalarıyla ulaşılmıştır. Bununla beraber hastanemizde organ nakli çeşitliliğiyle ilgili çalışmalar devam ediyor ve bu alanda da başarılarımız var. Belki karaciğer nakli gibi ses getirmediği için bilinmiyor, oysaki böbrek nakli kemik iliği, ince bağırsak, kornea gibi nakiller yapılmakta ve hazırlıkları devam eden pankreas nakli yakın zamanda başlayacak. Aslında biz organ nakli merkeziyiz. Bu sahada çalışmalarımız uluslararası düzeyde takip ediliyor ve uluslararası düzeyde hastalarımız var. En önemli projelerimizden bir tanesi hastane yönetimi ve üniversite yönetimi ile beraber Rektör Hocamız Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın destekleriyle Onkoloji Hastanesine önem veriyoruz. Biz kanser hastalarımıza kaliteli hizmetler sunmak için çabalıyoruz. Bunu mekansal olarak hem de daha modern hale getirerek çok daha iyi hizmet sunmayı hedeflerimiz arasında uluslararası kalite standartlarında sağlıkta tedavi hizmetleri sunuyoruz."

Bülten (Ünihaber)

dsc_0072

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Süleyman erbaş (7 yıl önce)
    Sayin hocam yazılı bildirinizi okudum. Sağlık yönünden bizlere vermiş olduğun bilgiden faydalanacağız. Gereğini yerine getireceğiz. Bizleri bilgilerdirdiğiniz için size teşekkür ederim. SÜLEYMAN ERBAŞ. LONDON.
    0
    0
    Yanıtla
  • haluk (7 yıl önce)
    Allahim yar ve yardimciniz olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram hasrin (7 yıl önce)
    Allah yar ve yardımcın olsun daha başarılar dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • Z.T. (7 yıl önce)
    başarılar dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • F...N... (7 yıl önce)
    Öncelikle Hakan Hocamıza görevinde başarılar diliyorum. Memleketimiz ve Milletimiz için Sağlık alanında başarılı hizmetler yapacağına inanıyorum Allah yardımcısı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar (7 yıl önce)
    Başarılı çalışmalarınızla malatyamızın gururusunuz Allah yolunuzu açık etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut Fırat (7 yıl önce)
    Bilimsel çalışmalarından dolayı Sn.Hocamızı tebrik ve takdir ediyor,ilimize,ülkemize ve insanlığa faydalı olacak çalışma ve başarılarının devamını diliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla