SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karahan'da Işık Göründü

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:53:32
Karahan'da Işık Göründü
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Karahan Tüneli’nde ışık göründü. Bin 600 metre uzunluğundaki gidiş gelişli olan tünelin sol tüpünde ışık göründü. 

Malatya’nın batıya açılan bölümünde D-300 karayolu üzerinde yer alan, 12 il ile birlikte Malatya’yı Kayseri üzerinden yurdumuzun batısına bağlayan Karahan Geçidinin ulaşım zorluklarının ortadan kaldırılması için güzergahının değiştirilmesi nedeni ile inşa edilen Karahan Tünelinin sol tüpü açıldı.

Bir kısmı Darende, diğer kısmı Akçadağ tarafından açılmaya başlayan tünel Vali Vasip Şahin, Akçadağ Kaymakamı Ramazan Keskin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Akçadağ İlçe Belediye Başkanı Ali Kazgan, Büyükşehir Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Yapım Şube Müdürü Ali Rıza Kıran, Karayolları 8.Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, İl jandarma Komutan Yardımcısı Albay Mustafa Uğur, Firma sahibi İnşaat Yüksek Mühendisi Salih Turan Yeşilbaş, Karayolları ve firma personelinin katılımı ile yapılan törenle birleştirildi.

İlk olarak Kontrolör Jeoloji Mühendisi Uğur Aydın tarafından tünellin teknik özellikleri ve çalışmalar hakkında bilgi verildi. Vali Şahin, sık sık ziyaret ettiği, çalışmaları yerinde gözlemlediği ve bu çalışmalar sırasında meydana gelen aksaklıklar hakkında da çeşitli bilgiler aldığı Kontrolör Aydın ve Bölge Müdürü Özendi, Tünel çalışmaları sırasında görülebilecek olan tüm zorlukların bu tünelin yapımı sırasında görüldüğünü belirttiler. Yetkililer, tünelin yapımı sırasında toprak kayması meydana geldiğini, çalışmaların bir bölümünde çökme oluştuğunu dile getirip, bir bölümünde yumuşak balçıklı zeminde, bir bölümünde sert kayalıklarla kaplı zeminde çalıştıklarını ancak tüm zorlukları standartların üstünde ve teknik bir çalışma ile aştıklarını ve bu gün tünelin sol tüpünün her iki ucunu birleştirecek aşamaya getirdiklerini söylediler. 8 metre genişliğinde 7 metre yüksekliğinde ve bin 600 metre uzunluğundaki iki tüplü tünelin 4 bin 900 metrelik bağlantı yolunun Malatya tarafında, 2 bin 157 metrelik bölümünün de Darende tarafında bulunduğu bilgisi verildi. Tünelin sağ tüpünde de yapılacak 363 metrelik kazı ve betonlama çalışmaların ardından aydınlatma, sinyalizasyon, havalandırma ve yangın söndürme tesisatlarının yanı sıra bağlantı yollarının da yapılması ile tünelin ulaşıma açılacağı bildirildi.

Bilgilendirme toplantısının ardından Darende tarafından tünele girilerek çektirilen hatıra fotoğrafının ardından iş makineleri ile yapılan kazı sonucu tünelin her iki ucu çalışanların sevinci ve katılanların alkışları eşliğinde birleştirildi.

İşçiler ayrıca yanlarında getirdikleri Türk Bayrağını Vali Şahin’e takdim ettiler. Vali Şahin’de bayrağı günün anısına muhafaza etmesi için Kaymakam Keskin’e teslim etti.

Vali Şahin, yaptığı açıklamada, “Karahan Tünelinin sol tüpü delme işlemleri bugün tamamlandı. Bundan sonra inşallah diğer alt yapı elektrifikasyon ve sinyalizasyon işleri yapılacak ve sağ tüpün bir taraftan da delme işlemi devam ediyor. Müteahhidimizin ve bölge müdürümüzün bize verdiği bilgiye göre yılsonuna doğru sağ tüpte de delme işlemleri tamamlanacak. Tabi bu süreç için buna zaman vermek, şu tarihte hizmete girecek diyebilmek şu anda mümkün değil ama gördüğünüz gibi çalışmalar hızla sürüyor. En kısa sürede Malatya’mıza ve ülkemize hizmet eden bir yol olarak inşallah kullanıma açılacaktır. Karayolları Bölge Müdürlüğümüze, Karayolları Genel Müdürlüğümüze ve burada çalışan mühendisinden işçisine kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır da, “Karahan Tünelinin bugün bağlantı açılışını yaptık, bu yol Malatya için çok önemliydi. Karahan Geçidi gibi zor bir geçidin bypass edilmesi, trafik akışının ve karayollarının çok rahatlaması anlamına geliyor. Buradaki zeminin bozuk çıkması kaygan olması zor bir çalışmayı gerektirdi. 4-5 yıl süren bir inşaat süren, özverili çalışma neticesinde buranın birinci bölümünde karşılıklı olarak tünel açılmış oldu. Bu yolun açılmasıyla batıya olan bağlantımızdaki çok önemli bir sorunu ortadan kaldırmış oluyor. Malatya’mız için hayırlı olsun diyoruz, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İnşallah açılışını da birlikte yapmak nasip olur” ifadelerini kullandı.

Katılımcılar araçları ile Darende tarafından girerek Akçadağ tarafından çıktı. Böylece tünel, ulaşım amaçlı olarak ilk kez kullanılmış oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız