SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karaman'ı Ne Bozmuş?..

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, sarı-kırmızılı takımın transfer politikası, mevcut kadro, yabancılar ve teknik heyet konusundaki soruları yanıtladı..

TV Malatya Spor Müdürü Mustafa Bulaşmaz'ın sorularını telefonda yanıtlayan Teknik Direktör Karaman'a sorular sorular ve yanıtları şöyle:

SORU: Son durum ne? Nasıl bir ekip yaratacaksınız?
KARAMAN: Yapılan transferler, alınan oyuncularla ilgili açıklamaları yönetim kurulu başkanımız yapar. Ben sadece teknik konularda bilgi verebilirim. Çünkü isimlerin gündeme gelmesi, belki ilerleyen günlerde yapacağımız transferleri aksatabilir.

Ama şunu herkes bilsin. Bir kere Malatyaspor şu kadrosuyla küme düştü gözüküyor. Belki taraftarımızın, basındaki arkadaşların güvenini eksiltmiş olabilir. Ama şu bir gerçek. Normalde çok iyi kadro vardı Malatyaspor’da. Bu kadronun 8-10 futbolcusunu biz koruyoruz. Dolayısıyla benim düşünceme göre çok kaliteli oyuncular. Bunlara yapacağımız 5-6 transferle biz çekirdek olarak ki, konuştuğum bazı oyunculara şunu ifade ediyorum. Biz ligin sonundan başlıyoruz, ta üst sıraya çıkana kadar 10 aylık bir dönem içerisinde maçlarımızı oynarız. Bu olay içerisinde bakacağız. Dolayısıyla iyi bir takım yapmak istiyoruz. Sadece takım olarak değil, hem teknik ekibiyle, yönetimiyle, taraftarıyla.. Fazla teferruata girmek istemiyorum ama, pozisyonda iyi oynayabilecek, pozisyonunun adamı olabilecek ve takım karakterini ortaya koyacak oyuncuları istiyorum.

Zaman zaman kadroda mevcut olan bazı futbolcu arkadaşlarımla sohbetim oldu. Tabi bir takım eksiklikler olmuş. Burada insanları, kişileri suçlamak yanlış olur. Herkes, yöneticisi, teknik adamı, futbolcusu olsun, bu kulübe hizmet için oradalar. Ama lider önemli. Liderlerin karakteri önemli. Dolayısıyla futbolcuların zaman zaman başı boş durumlarda ortaya koyduğu tavırlar önemli. Bunların hepsini belli bir noktaya getireceğiz. Ben inanıyorum. Benim de kişiliğim ortada. Biz savaşan insanlarız, hedef peşinde koşan insanlarız.

Geçmiş dönemde, Malatyaspor’u iyi tanıyan, hem teknik ekipte çalışan, spor otoriteleri, hem de yönetici olan insanlar var. Herkes kafasına göre bir değerlendirme yapıyor. Ben de yapıyorum. Bugün dünya kupasını, Avrupa’daki takımları, teknik adamları, takımların genel karakter yapılarını izliyoruz.Kimler başarılı kimler başarısız? Başarılı olunca neler yapılıyor, başarısız olunca ortaya ne gibi sonuçlar çıkıyor, nedenleri neler? Bütün bunları araştıran insanlarız.

Ben bu takımın teknik adamlığına geldim. Yanımda çalışacak bir ekip olacak, bir yönetim kurulu olacak. Ben ne yapılması gerektiğini biliyorum. Kimse merak etmesin. Tabi burada başarıyı getiren en büyük faktör yönetim kuruludur. Teknik ekibin vereceği düşünce doğrultusunda, burada bize yardımcı olacak, ekonomik anlamda takımı sevk ve idaresini yapan yönetim kurulu da bunları yerine getirmek zorunda.

Tesise geldiğim zaman, çok önemli birkaç eksiği gördüm. Benden önce çalışan teknik adamların da özellikle söylediği bazı konuları ben de dile getirdim. Bunların yapılması gerekiyor. Amaç teknik direktörü getirmek, futbolcuyu transfer etmek olmayacak. Aynı zamanda kurumsallaşma konusunda radikal adımlar atılması gerekiyor. Çalışacak işçi bulabilirsiniz. Türkiye’nin gündeminde bir sürü işsiz gezen insan var. Ama bunlara çalışacak saha bulamazsanız, bunlara yer bulamazsanız neye yarar? Teknik direktörü de, oyuncuyu da getirirsin. Senin çalışacak sahan olmazsa, örnek veriyorum bunu, çimi biçecek makinen olmazsa, sahayı çizecek makinen olmazsa, ikinci sahan olmazsa, veya kar yağdığı durumda alternatifin olmazsa, bütün bunları yapmışsın neye yarar?

Onun için sadece Malatyaspor, dışarıdan her zaman birçok futbolcuyu transfer eden kulüp değil; Malatyalı, yöresinde olan, yetenekli en az 6-7 futbolcuyu da, bu takımın Malatyalı insanlardan oluşturulup, takım karakterini de ortaya koymak gerekiyor. Bu bir günde, bugün olacak bir iş değil. Geleceğe yönelik orada, ben inanıyorum, yetenekli genç arkadaşlar, kendi şehrinde, bölgesinde çıkan futbolcu arkadaşlarımız olacak. Bunlar da takımın içerisinde yer aldığı zaman, hem takımına, hem şehrine sahip çıkacaklar. Eğer siz her sene 20 futbolcuyu dışarıdan getirirseniz, bu zaman zaman.. Futbolcu neye geliyor? Paraya geliyor, takıma geliyor.. Ama sözleşmesi bittiği zaman da veya işler iyi gitmediği zamanda sorumluluk sahibi olmuyor. O yörenin çocuklarını o takıma kattığınız zaman sorumluluk sahibi olan insanların sayısı artar. Dolayısıyla kafamda bir sürü var.. Ama en önemli şey çalışacaksın.. Beni çok konuşturuyorsunuz, ben konuşmak istemiyorum.. Hele icraatımızı bir görelim.. Neler ortaya çıkacak? Ondan sonra sizler konuşursunuz, arkadaşlar..

SORU: Yardımcılarınız merak ediliyor.. Bu konuda?..
KARAMAN: Bunu hiç kimse merak etmesin. Beni arayan oluyor, çok isim öneren oluyor. Zaten bu beni fazlasıyla bozmuş durumda. Onun için buradan net bir şekilde söylüyorum. Malatya’da hiçbir arkadaşım gücenmesin. Oradan kimseyi almayacağım. Orada çalışan, bundan önceki bütün teknik adamlarla istişare ettim. Bazı dışarıda çalışan teknik adam arkadaşlarımla da konuşmada bulundum. Ama benim çalışmaya başladıktan sonra çevreyi, insanları tanıyıp, ekip adamı kim olabilir, kim olmayabilir?.. Bu güven duygusunu aldıktan sonra mutlaka orada 1-2 tane genç arkadaşımızın, kendisini geliştirme konusunda, bizden sonra, biz orada kalıcı olmayacağız, Malatya’ya iyi işler yapma konusunda bu arkadaşlarımıza faydalı olmayı, bu arkadaşlarıma yol açmayı düşünüyorum. Bunu benim ağzımdan herkes duysun, bu telefonlar kapansın.. Kimse de kimseyi rahatsız etmesin. Herkes kendi işine baksın. Böyle birşey yok..

SORU: Yani Malatya’dan hiç yardımcı almayı şu aşamada düşünmüyorsunuz?
KARAMAN: Yok.. Öyle birşey yok..

SORU: Yabancıların durumu.. Toth, Johanson, Senkerik.. Görüşleriniz?
KARAMAN: Toth zaten yarın başkanımızın yanına gelecek. Ben Toth’u sadece Malatya’da değil.. Bundan 7 ay önce Fransa-Macaristan milli maçını seyrettim. 2. yarıda oyuna girdi. Bundan önce gidip 3 kere seyrettim. Daha Malatya’ya gelmeden seyrettim. At sahibine göre kişner. Oyuncu bir hocada farklı, diğer hocada farklı oynar. Benimle çalışacak oyuncu, mücadele etmesini, kazanmak için tavrını ortaya koymayı bilecek, karakter yapısı iyi olacak. Bitti. Yabancı oyuncular içerisinde de Senkerik, Toth Balazs, Johanson... Johanson, Göteburg takımında sürekli oynayan bir oyuncu. Göteburg’da banko oynayan bir oyuncunun Malatya’da oynamaması, o da farklı bir durum! Demek oluyor ki, burada farklılıklar var. Onun için, bu 3 oyuncuyu ben iyi tanıyorum. Ama önce kamp hazırlıklarına bir başlayalım. Tabi Malatyaspor sadece bu 3 oyuncudan ibaret değil arkadaşlar.. Kulüp bünyesi içerisindeki bütün oyuncular, genç de yaşlı da benim için aynıdır. Hiç değişmez. Kim mücadeleyi üst düzeyde verirse, pozisyonun gerektirdiği, yani sağbekse sağbek, santraforsa santrafor, kaleciyse kaleci.. Bu pozisyonunun performansının en iyisini veren, ismi kim olursa olsun o oynar. Ben şuyum, geçmişte şunu yaptım... Geçmişte ben de Türkiye Kupası’nı kazandım. Bunlar geçmişte kaldı..Bunlar hikaye.. Önemli olan, futbolda bugün var, yarın var, dün yok. Bütün futbolcular bugün ve yarını düşünmek zorunda. Dünkü kapasiteleri, dünkü oynadıkları yer hiç önemli değil, bugün ve gelecektir.

SORU: Kamp dönemi.. Hazırlık maçları konusu?
KARAMAN: Aslında amacım.. Yurt dışında 3-4 tane maç bağladım. Belli bir aşamadan sonra.. Mesela bunlardan biri İtalya’dan bir takımla oynayacaktık, Atina’dan bir takımla oynayacaktık. Maç bağlantısı yaptık.. Fakat takvim o kadar sıkışık ki, dolayısıyla önceden, Malatya’da 10-15 gün başlayıp.. Çünkü kiralık oynayan oyuncularımız da var. Bunların bazılarını yakından tanıyorum.Yeni gelecek arkadaşlar olacak. Takımın iskeleti olacak. Malatya’da genel tabloyu bir görelim.. Burada yaptığımız çalışmadan sonra.. Genç arkadaşlarımız var, PAF takım hocası Mustafa Hocanın tavsiye ettiği oyuncular var. Bunları göreceğiz. Sonra bu kadroda bir eleme yapacağız. Sonra bu takımı Isparta’ya götüreceğiz. Orada da yapacağımız hazırlık maçlarıyla lige hazır duruma geleceğiz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız