SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Karanlığa Terkedilemez"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:34:26
A- A+ PAYLAŞ

Merhum Cumhurbaşkanı hemşehrimiz Turgut Özal ile merhum Malatya  Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ile 3 yakınının vefatlarının yıldönümü dolayısıyla siyasiler açıklamalarda bulunup mesajlar yayınladılar.

ÖZ, TBMM'DE KONUŞTU..

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak merhum 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün 21.Yıldönümü dolayısıyla bir konuşma yaptı. 

Milletvekili Öz, yaptığı konuşmada, “ Merhum Cumhurbaşkanımızın hayat hikâyesi, aslında ülkemizin ve demokrasimizin bir başarı hikâyesidir. Halkın içinden bir vatandaşın, devlet memurluğundan bürokrasinin tepe noktalarına kadar yükselip, ardından siyasete geçiş yaparak Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına kadar uzanan bir başarı hikayesi. Merhum Özal’ı ülkemizin siyasi tarihinde farklı ve unutulmaz kılan şüphesiz pek çok özelliği vardır. Ama bunların arasında değişim ve dönüşüm sürecinde lokomotif işlevi gören “düşünce hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ile birlikte teşebbüs hürriyetini” en üst seviyeye çıkarma gayretinin çok ayrı bir yeri vardır.  Bu ilkeler çerçevesinde, uzun yıllar siyasete ve ülke gündemine egemen olmuş uzlaşmaz tutuma, kısır döngü kavgalara, icraattan çok demagojik sataşmalara hapsolmuş siyasi mücadelelere son vererek;  halkımızı ortak değerler etrafında bir araya getirmeyi başarmış, insanımıza moral ve motivasyon, ülkemize de büyük bir dinamizm kazandırmıştır. 

Turgut Özal, bürokrat, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak, ülkemizin her alanda kalkınması için olağanüstü çaba göstermiştir. Büyük hedefler ortaya koyarak, fikirleri ve ileri görüşlü yaklaşımlarıyla, köklü değişimlerin ve dönüşümlerin gerçekleştirilmesine öncülük etmiştir. “ diyerek şunları belirtti:

 “Demokrasimizin gelişmesi ve ekonomimizin dışa açılmasında önemli rol üstlenmiştir. Demokrat, sivil ve dindar kişiliğiyle milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. 

Tüm bunları bir süre bizimde çetin bir mücadele verdiğimiz türlü vesayetlere, olumsuz şartlara ve tehditlere rağmen başarmıştır. Tüm inanmışlığıyla, halkına hizmet yolunda adanmışlığıyla ifade ettiği "benim iki gömleğim vardır, biri bayramlık diğeri idamlık" ilkesi ve inancıyla başarmıştır. 

Merhum Özal’dan bizlere kalan en büyük miras ekonomi politikalarında, dış ticarette, enerji ve telekomünikasyon alanında ortaya koyduğu büyük değişim ve dönüşüm hamleleri kadar eylem ve söylemleriyle zihinlerde gerçekleştirdiği devrimlerdir. 

O dönemde Özal'ın muhalifleri dahi bu zihinsel değişimin dışında kalamamışlardır. Sağlığında Turgut Özal'a acımasızca muhalefet edenler, şimdi siyaseten ya da kendi hatalarının farkına varıp ondan övgüyle söz etmektedirler. 

Bazıları bu tutumu onu istismar etmek için göstermiş olsa dahi, kendisinin 'beni 20 yıl sonra daha iyi anlayacaklar” sözünü doğrulamaktadırlar. 

Merhum Cumhurbaşkanımızın Malatya’ya da çok önemli hizmetleri olmuştur. Bunlardan biri Turgut Özal Tıp Merkezi’dir. Tıp merkezi bugün sadece Malatya’ya değil tüm bölgeye hatta yurtdışından gelen hastalara hizmet vermektedir.

Turgut Özal, ekonomik alanda ortaya koyduğu başarılar kadar; demokratikleşme ve insan hakları alanlarında da çok önemli atılımlar gerçekleştirmiştir. Türk Ceza Kanununun 141, 142 ve 163. maddelerinin kaldırılması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı yetkisinin tanınması, kişisel başvuru hakkının tanınması, işkenceyle mücadele sözleşmelerinin imzalanması hep onun zamanında gerçekleşmiştir. 

8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal gibi Malatya eski milletvekili ve belediye başkanı Hamit Fendoğlu’da Malatya’mızın yetiştirdiği örnek şahsiyetlerden biriydi. Bu vesileyle Onu da rahmetle anıyorum.”

Bu arada  Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve merhum eski Belediye Başkanlarından Hamit Fendoğlu için de mesajlar yayınladılar.

FINDIKLI'NIN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, yayınladığı mesajda "Vefatının 21. yılında 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal'ı ve elim bir olay sonucu hayatını kaybeden Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu 'nu rahmetle ve minnetle anıyoruz.

İkisi de Malatya'nın ve Türkiye'nin kaderine etki etmiş, çok değerli siyaset adamlarıdır.

Mekanları cennet olsun."dedi.

MİLLETVEKİLİ AKIN'IN MESAJI

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Cemal Akın yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Sayın Turgut Özal, Malatya’mızın yetiştirdiği değerli bir lider, siyaset ve devlet adamı olarak ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuştur.

Dünyanın gittiği istikameti görmüş, Ülkemizin bu istikamet doğrultusunda atmış olduğu adımlara ve gerçekleştirdiği değişimlere öncülük etmiştir. Düşünceleri ve hamleleri ile demokrasimizin gelişmesi, ülkemizin kalkınması ve dünya sahnesine çıkmasında büyük gayret sarf etmiş, Türk siyasi hayatında derin izler bırakarak, milletimizin ve hemşehrilerimizin teveccühünü kazanmıştır.

Bu düşüncelerle, 8. Cumhurbaşkanımız, değerli büyüğümüz ve hemşehrimiz, merhum Turgut Özal’ı ebediyete intikalinin 21. sene-i devriyesinde, saygıyla ve rahmetle anıyor,  ailesine, hemşehrilerime ve milletimize bir kez daha başsağlığı dileklerimi sunuyorum.

MİLLETVEKİLİ ŞAHİN'İN MESAJLARI..

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Mustafa Şahin  Özal  için yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Turgut Özal, devletin tüm kademelerinde (Bürokrat, Başbakan ve Cumhurbaşkanı) başarılı çalışmalar yaparak o günlerde rüyasını  ve hayalini gördüğü  Türkiye’nin oluşması için tarihi adımlar atıp farklı alanlarda atılımlar yapmıştır. Ülkemizin  kalkınması için sürekli  üstün bir gayretin içinde olmuş, seçkin kişiliğiyle; Milletimizin, Türk dünyasının ve Dünya’nın takdirini kazanmıştır.

Türkiye, Özal döneminde dünyaya açıldı. Bizim insanımız yatırım, ihracat, üretim, turizm,  döviz gibi gerçekleri gördü, tanıdı. Değişim, dönüşüm, haberleşme, telefon ve bilgisayar Özal’la birlikte gündemimize girdi. Teşebbüs hürriyeti, Din ve vicdan hürriyeti, Fikir hürriyeti Özal Felsefesi’nin temelleriydi. O dönemde ülke bir kere daha şantiye haline geldi. Türkiye, kendi imkân ve ufkunun farkına vardı. Özal, enerjinin, ekonominin önemini çok iyi biliyordu. Para, finans ve dövizin her yönünü avucunun içi gibi tanıyordu. Özel sektörün önünü Turgut Özal açtı. Özal’ın yaptıklarından asla hazzetmeyen, onun ülkesine olan sevdasından tiksinen bir güruh vardı. Suikaste uğradı, iftiraya uğradı, hakarete uğradı, yılmadı”

Milletvekili Şahin Hamit Fendoğlu için yayınladığı mesajda da, “ Malatya'da 17 Nisan 1978 tarihinde meydana gelen olayda, eski milletvekilimiz ve o dönemde Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin ortak desteği ile seçilen Bağımsız Belediye Başkanımız Hamid Fendoğlu, Ankara'dan kendi adına gönderilen paketi evinde açarken bombanın patlaması üzerine, gelini ve 2 torunu ile birlikte şehit edilmişti.

36 yıl önce katledilen değerli belediye başkanlarımızdan rahmetli Hamit Fendoğlu, Malatya'ya hizmet etme aşkı ile çalışan, Malatya'mızın yetiştirdiği örnek şahsiyetlerden biriydi. Millet olarak bir daha yaşanmasını arzu etmediğimiz bir dönemde evine gönderilen paket sonucu şehit edilmesi ülkede ve Malatya'da büyük üzüntü yaratmıştı.

Şahsiyeti, başarıları ve Malatya'mızın önünü açan  hizmetleriyle milletimizin sevgisine mazhar olmuş Hamit Fendoğlu'nu  aziz milletimiz unutmayacak, daima hayırla yad edecektir. Hamit Fendoğlu'nu vefatının yıl dönümünde rahmetle anarken, ailesine bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletiyorum.” İfadelerini kullandı.

ÇALIK'IN MESAJI..

AKP Milletvekili Öznur Çalık, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatının 21. yılı ve Malatya eski Belediye Başkanı Hamid Fendoğlu’nun ise bombalı suikast sonucu öldürülüşünün 36’ncı yılı nedeniyle yayımladığı mesajında “Malatyalılar olarak aynı günde iki ayrı hüzün ve üzüntüyü birlikte yaşıyoruz” dedi.

Çalık yayımladığı mesajında, “8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı vefatının 21. yılında rahmet ve şükranla anıyoruz. Merhum Özal ülkemize önemli katkılar sunmuş ve Türkiye’nin gelişmesinde, büyümesinde öncü olmuştur. Merhum Özal’ın Türkiye’ye ve Malatya’ya sunduğu katkılar asla unutulmayacak ve her zaman şükranla anılmaya devam edecektir. Merhum Özal’ı vefatının 21. yılında bir kez daha rahmetle anıyorum” dedi.

Milletvekili Çalık, Hamid Fendoğlu için ise mesajında, “1965 - 1969 yılları arasında Adalet Partisinden Malatya milletvekili seçilen, 1977’de bağımsız aday olarak Malatya Belediye Başkanlığına seçilen merhum Hamid Fendoğlu’nun gelini ve 2 torunu ile birlikte bombalı suikast sonucu katledilişinin 36. yılında, Malatyalılar olarak aynı acıyı bir kez daha yaşıyoruz. Merhum Fendoğlu’na yönelik suikast aynı zamanda Malatya’ya yapılmış ve Malatya o dönem ve sonrasında ekonomik ve sosyal anlamda büyük sıkıntılar yaşamıştır. Dileğimiz ve temennimiz ne Malatya’mızda ve nede ülkemizde bu tür olayların bir daha yaşanmaması içindir. Birlik ve beraberliğimizle ülke olarak, millet olarak bu tür olayların bir daha yaşanmaması için daha dikkatli ve ülkemizde huzuru kaçırmak isteyenlere karşı daha cesaretli olmalıyız. Merhum Hamid Fendoğlu’nu ve yakınlarını rahmetle anıyorum” ifadelerini kaydetti.

AĞBABA’NIN MESAJI

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“17 Nisan 1978 tarihinde Malatya Belediye Başkanı Hamid Fendoğlu, evine gönderilen bombalı bir paketin patlatılması sonucu gelini ve 2 torunu ile birlikte katledildi. 12 Eylül’e giden yolda toplumsal bir kaos yaratma niyetinde olan karanlık odakların hedefi sadece Hamido Ailesi değil aynı zamanda tüm Malatya halkı olmuştur. Dört gün boyunca Malatya’yı kana bulayan olaylar hafızalara kazınmıştır. Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının aydınlatılmadığı gibi bu katliamın da sorumlularına ulaşılamamıştır. Darbelerle hesaplaşacaklarını her fırsatta dillerine dolayanlar, Malatya’nın geçmişindeki bu katliamın sorumlularını bulmak için hiçbir adım atmamıştır.

Hamido’nun katledilmesinden 15 sene sonra 17 Nisan 1993 tarihinde ise Malatya'nın yetiştirdiği önemli siyaset adamlarından 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal hayatını kaybetmiştir. Ancak Özal’ın ölümünün ardındaki sır perdesi de aradan 21 yıl geçmesine rağmen hala kaldırılamamıştır. Özal’ın ölümüyle ilgili iddiaların tüm ayrıntıları ile ele alınarak değerlendirilmesi ve aydınlatılması için Meclise sunduğumuz Araştırma Önergemiz ise mevcut hükümet tarafından dikkate dahi alınmamıştır.

Bu noktada Malatya’nın ve Türkiye’nin tarihindeki bu iki olayın tarihin karanlık dehlizlerine terk edilemeyeceğini ifade etmek isterim. Her iki olayın da üzerindeki karanlık perdenin kaldırılması ve sorumluların bulunabilmesi çaba sarf etmeye devam edeceğimizi hatırlatmak istiyorum. Bu vesileyle, Hamid Fendoğlu ve Malatya Olaylarında hayatlarını kaybedenler ile 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’a Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum.” 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANININ MESAJI..

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da yayınladığı mesajda, "Malatyamızın yetiştirdiği değerli devlet adamlarından 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal'ı ve Malatya Belediyesi eski Başkanlarından merhum Hamit Fendoğlu'nu ölüm yıldönümlerinde rahmetle anıyoruz."dedi.

BATTALGAZİ BELEDİYE BAŞKANININ MESAJI

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölüm yıldönümü ve merhum Malatya Eski Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun katledilişinin yıldönümünde bir mesaj yayınladı.

Turgut Özal’ın Malatya’nın yetiştirdiği büyük bir lider olduğunu belirten Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Özal’ın Türkiye’nin vizyonunu büyüten ve Türkiye’yi dünyaya açan bir siyaset ve devlet adamı olduğunu kaydetti.

Mesajının Hamit Fendoğlu’na ilişkin bölümünde, Fendoğlu’nun Malatya Belediye Başkanı olarak Malatya siyasi tarihine geçen siyasi bir şahsiyet olduğuna vurgu yaptı.

Turgut Özal ve Hamit Fendoğlu’nun Malatyalıların hafızasında silinmeyeceğini belirten Gürkan, “Her iki değerli merhum hemşehrimizi rahmetle yad ediyorum’ dedi. 

YEŞİLYURT BELEDİYE BAŞKANININ MESAJI

Merkez Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

“Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya'nın yetiştirdiği değerli devlet adamlarından 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal ve Malatya Belediyesi eski Başkanlarından merhum Hamit Fendoğlu'nun ölüm yıldönümünde taziye mesajı yayınladı.

Başkan Polat mesajında, "8. Cumhurbaşkanımız rahmetli Turgut Özal'ı vefatının 21. yıl dönümünde rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Türkiye’nin geleceği adına devrim niteliğinde adımlar atan, yaptıkları ile ülkemizi uluslararası arenada söz sahibi ülkelerden kılan, Hemşehrimiz, büyük devlet adamı 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ı Türk Milleti asla unutmayacaktır. Türkiye'nin kabuğunu kırmasının önünü açan merhum Özal’ın, dönemin zor şartlarında yaptıkları bugün çok daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Bu vesileyle 8. Cumhurbaşkanımız rahmetli Turgut Özal'a bir kez daha Yüce Mevla'dan gani gani rahmet ve mağfiret diler, minnet ve saygıyla anıyorum. Mekânı cennet olsun.

Malatyamızın en önemli siyasi aktörlerinden biri olan ve yine 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal gibi bir 17 Nisan günü, hain bombalı saldırı sonucu kaybettiğimiz Malatya Belediyesi eski Başkanlarından Hamid Fendoğlu'nu da rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

17 Nisan 1978 tarihinde meydana gelen olayda, Bağımsız Belediye Başkanımız Hamid Fendoğlu, bombalı paketin patlaması üzerine şehit edilmişti. Bu alçak saldırıda gelini ve 2 torunu ile birlikte katledilen değerli belediye başkanlarımızdan rahmetli Fendoğlu, Malatya'ya hizmet etme aşkı ile çalışan, Malatya'mızın yetiştirdiği örnek şahsiyetlerden biriydi.

Bu vesileyle Malatya Belediyesi eski Başkanlarından Hamid Fendoğlu'nu bir kez daha Yüce Mevla'dan gani gani rahmet ve mağfiret diler, minnet ve saygıyla anıyorum. Mekânı cennet olsun.”

AKP İL BAŞKANININ MESAJI..

AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, şu mesajı yayınladı:

"Türkiye, 1950 yılında rahmetli Menderes ile başlayan ekonomik kalkınma ve demokratik gelişim süreci çeşitli anti-demokratik müdahaleler ile kesintiye uğramasına rağmen hamdolsun ekonomide, istikrarda olduğu gibi kişi hak ve özgürlüklerinde ve demokraside hak ettiği düzeye gelme noktasında hayal dahi edilemeyecek mesafe kat etmiştir. Elbette ki kat edilen bu mesafe milletimizin iradesinin yönetime yansıtması, darbelere, muhtıralara karşı dik durması ile mümkün olmuştur. 

8. Cumhurbaşkanımız ve hemşerimiz rahmetli Turgut Özal, Türkiye’nin bu kalkınma, demokratikleşme ve modernleşme sürecine yaptığı değerli katkılarla çağdaş Türkiye'nin değişim ve dönüşüm mimarlarındandır. 

Özal, demokratikleşmeye sunduğu hizmetler kadar ekonomide ve dış politikada yaptıklarıyla da ülkemizi ileri seviyeye taşımıştır. Uluslararası girişimleri ve dış ticaret politikası ile Türkiye’nin kalkınmasına ve tanıtımına önemli katkıları olmuştur. Özal iktidarına kadar hiçbir şekilde dikkate alınmayan, unutulan Türk Cumhuriyetleri de yine Özal döneminde hatırlanmıştır. Diplomatik ilişkiler ve ziyaretler ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile siyasi ve ekonomik ilişkiler geliştirilerek Türkiye’nin kardeşleri ile buluşması sağlanmıştır. 

Turgut Özal, iktidarı döneminde çeşitli engellemelere, baskılara karşın demokrasiye ve milletin iradesine inanmış dik duruşlu ve cesaretli bir lider olarak da halkın gönlünde yer edinmiş örnek bir liderdir. Onun duruşu, onun çizdiği yol ve dava ülkemiz için, bizler için rehber niteliğindedir. 

Özal’ın 1983 yılında başlatmış olduğu çağdaş ve modern Türkiye’nin inşası hamdolsun bugün çıtayı daha da yükselterek yoluna devam etmektedir. Yeni Türkiye, her türlü kirli hesaplara, oyunlara boyun eğmeden gelişimini, kalkınmasını sürdürmektedir. 

Ben rahmetli Özal’ın Türkiye’mize ve Malatya’mıza sunmuş olduğu hizmetlerden dolayı minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Hiçbir zaman unutulmayacağını, tüm Türkiye’nin ve Malatyalının gönlünde her zaman saygı ve özlemle anılacağını belirterek 21.ölüm yıl dönümünde kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.

Yine Malatya’mızın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden olan Eski Milletvekili ve Belediye Başkanı rahmetli Hamit Fendoğlu’nun da ölüm yıl dönümü. Evine gönderilen bomba ile acımasız bir şekilde katledilen Hamit Fendoğulu’na, torunu ve gelinine Allah’tan rahmet diliyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız