SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Karanlık Perde Aralanamadı"

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:36:51
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 22 yıl önce Sıvas Madımak Oteli yangınında 33 kişinin öldürülmesini bir kez daha kınadı.

Kiraz, "2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri sırasında Madımak Otelinde vahşice bir katliam yaşandı. 33 yazar, ozan, düşünürün yangınla birlikte öldürüldü. Aynı zamanda iki otel görevlisi hayatını kaybetti. Aradan 22 yıl geçmesine karşın o görüntüleri her izlediğimizde tüylerimiz diken diken oluyor. 22 yıl sonra Sivas Katliamını yapanları lanetliyorum. Tabi bu katliam maalesef aydınlatılamadı. Üzerindeki sis, karanlık perde aralanamadı. Firari olan sanıklar da dava zaman aşımına uğratılarak özgürleştirildi. Bu AKP iktidarı döneminde gerçekleşti. Biz insanlık suçlarının zaman aşımına uğramayacağını savunuyoruz. Mutlaka bunların tekrar yargılanması gerekir. Bu olayların bir daha yaşanmaması için Madımak Oteli’nin bir utanç merkezinde dönüştürülmesi gerekiyor. Bu taleplerimizi yineliyoruz. Acı olayı bir kez daha kınıyoruz. Yarın çok sayıda Cumhuriyet Halk Partili ile birlikte Sivas’ta olacağız. Örgütümüzle birlikte Malatya’dan çok sayıda katılımla Sivas’ta bu olayı kınayacağız. Demokrasi için bu tür olayların unutulmaması gerekiyor" dedi.

Kiraz, şunları söyledi:

"Malesef Ramazan ayında olmasına rağmen Ortadoğu’da, İslam dünyasında kan akıyor. Mezhepsel kavga nedeniyle insanlar katlediliyor. IŞİD terör örgütü tarafından yapılan katliamı da birkez daha kınıyoruz. Kime karşı işlenirse işlensin katliamları kınıyorum. Reyhanlı ve Cilvegözü’ndeki patlamaların aydınlatılması gerekiyor. Suriye’ye Türk askerinin girip girmemesini tartışmasını da uygun bulmuyoruz. Türkiye’nin Suriye’ye girmesi için hiçbir nedenin olmadığını düşünüyoruz. Mehmetçiklerin de şehit edilmesine yol açılmamasını istiyoruz."

AĞBABA: “2 TEMMUZ VİCDANLARIN KÜL OLDUĞU GÜN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, 2 Temmuz Sivas katliamının yıldönümü için yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Kerbela'dan bu yana ezilen, sömürülen, ötekileştirilen, katledilen Aleviler'in Sivas'ta direnişin simgesi Pir Sultan Abdal adına düzenledikleri şenlikleri 35 aydının din adına yakılarak katledilmesiyle acıya boğuldu.” ifadelerini kullandı. Ağbaba, 2 Temmuz tarihinin Ulusal Yas ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

AĞBABA: SİVAS KATLİAMI AKP İLE DEVAM ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, basın açıklamasında “Dünyanın neresinde olursa olsun failleri anında bulunacak ve cezalandırılacak olan bu çapta bir katliamdan sonra sorumlular adeta ödüllendirildi. Çok azı hakim karşısına çıkarılabilen sanıkların avukatları ödüllendirilerek milletvekili yapıldı, AKP iktidarları döneminde bakanlık koltuklarına oturtuldu. Bazı sanıklar ise kaçak denilip geçiştirilerek hakim karşısına çıkartılmadı ve ne var ki zamanaşımı bahanesiyle hesap vermekten kurtuldu. Zamanaşımı kararından kısa bir süre sonra ise yıllardır sözde aranan bu kişi/kişilerin karakola yüz metre mesafede oturduğu belirlendi. Yani AKP, katliamcıları korudu, kolladı, hesap vermekten kurtardı. Biz CHP olarak, Meclis’e konunun aydınlatılması ve yaraların sarılması için birçok kanun teklifi, önerge verdik; birçok rapor hazırladık. Her biri AKPlilerin oylarıyla reddedildi.” dedi.

AĞBABA: KATLİAM AYDINLATILMADAN YÜREKLER SOĞUMAYACAK

Ağbaba, “Yargıda bir kısmı mahkumiyet, bir kısmı ise zamanaşımı ile sona erse de Sivas yangını hepimizin, bütün Türkiye'nin ortak acısı olarak hala yüreğimizde devam etmektedir. O günden beri kaybettiğimiz canlarla birlikte insanlığa olan "Hasret"imiz sürüyor. Başta derin devlet şüphesi olmak üzere katliamdaki her türlü soru işareti aydınlatılmadan, toplumsal yaşamda bu ayrımcı ve gerici zihniyetle hesaplaşılmadan da ne hoşgörü ve barışa olan hasretimiz bitecek ne de kor olan yürekler soğuyacak.” dedi.

AĞBABA: 60 MİLLETVEKİLİMİZLE KATLEDİLEN CANLARIMIZI ANMAK İÇİN MADIMAK’TA OLACAĞIZ.

2 Temmuz’un Ulusal Yas ilan edilmesi gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba  “Katledilen aydınlar için ulusal yas ilan edilmelidir. 2 Temmuz Türkiye tarihi için bir utanç ve ibret günü olarak görülmelidir. Bu eylemin tarafı, sadece orada yaşamını yitirenler değil, tüm Alevi halkıdır. Aradan geçen 22 yılda maalesef bu zihniyet AKP’yle de birlikte daha da palazlanmıştır. Olayın sorumlularını milletvekili yapanlar, katliama karışmış sanığı korumaya alanlar, Alevi evlerine işaret koyanlar, “Cemevleri cümbüş evleridir” diyenler, IŞİD zihniyetine karşı tek bir söz söyleyemeyenler bu eylemin ve bu zihniyetin devamcısıdır. Biz CHP olarak, kin tutmak, öç almak için değil, yaşananlardan ders çıkarmak ve toplumsal hafızamızı canlı tutmak için 2 Temmuz'da 60 milletvekilimizle Madımak’ta olacağız.” dedi.

MEŞELİ'NİN AÇIKLAMASI..

Malatya Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli de, Sivas Madımak olaylarının 22. Yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. 

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak’ta Pir Sultan Abdal’ın 4’üncü Kültür Etkinliklerinde Aziz Nesin’in bahane edilerek Sivas Madımak Otel’in yakılması sonucu 35 kişinin öldüğünü belirten Hasan meşeli, “Orada 8 saat boyunca yaşanan olay sonrası 35 canın katledilmesi insanlık alemine kara bir leke olarak geçmiştir” dedi. Malatya Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı olarak bu olaydan büyük bir kaygı ve üzüntü duyduklarını belirten Meşeli, “Sivas Madımak olayından ibret alınması gerektiğini ve bu olayların bir daha olmaması için herkesin aklını başına devşirmesi gerektiğini söylemek istiyorum” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız