SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kararı Cerrahi Kurul Verdi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:32:40
A- A+ PAYLAŞ

Dün öğlen saatlerinde geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle anjiyo işlemi yapıldıktan sonra, kalp ameliyatı yapılmak üzere Ankara’daki bir hastaneye kaldırılan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in (fotoğrafta) ameliyatı için, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi yerine Ankara’da bir hastane tercih edilmesinin, yoğun ziyaretçi trafiğinin yaratabileceği sosyal endikasyonların önlenmesi amacından kaynaklandığı belirtildi. Bu arada, Prof.Dr. Çelik'in Ankara Güven Hastanesi'nde ameliyat edildiği, kalp damarlarından 3'ünün değiştirildiği bildirildi.

Prof.Dr. Özdemir'in açıklaması..

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’in ameliyatı için Ankara’da bir hastane tercih edilmesinin tamamen sosyal nedenlerle alınan bir karar olduğunu söyledi. 

Konuya ilişkin sorularımızı cevaplandıran Prof. Dr. Ramazan Özdemir, “Sayın hocamızın Malatya yerine Ankara’da bir hastanede ameliyat edilmesine yönelik kararın alınması, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bu alanda herhangi bir yetersizliği olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü TÖTM’de her gün bu türden en az 3 başarılı ameliyat yapılıyor artık. Ameliyatın Ankara’da yapılmasına yönelik karar, anjiyodan sonraki birkaç saat içinde akın akın gelmeye başlayan ziyaretçi trafiğinin yaratabileceği sosyal endikasyonların önlenmesi amacıyla alındı. Ayrıca şunu belirteyim ki, bu karar Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ya da ailesi tarafından değil, anjiyo sonrası toplanan ve aşırı izdiham yaratan ziyaretçi trafiğinin yaratabileceği tehlikeleri göz önüne alan Cerrahi Kurul tarafından verildi.” dedi. 

Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Rektör Cemil Çelik’in rahatsızlık nedeniyle kendilerine başvuru sürecini şöyle anlattı:  “Rektörümüz Sayın Cemil Çelik, geçtiğimiz hafta İstanbul’dan Malatya’ya dönerken beni aradı ve göğsünde ara ara sıkışmalar meydana geldiğini söyledi. Telefonla konuşmamızda Malatya’ya gelir gelmez başta kalp olmak üzere hemen bir kontrolden geçirme kararı aldık. Malatya’ya geldikten hemen sonra da kolundan, 10 dakika içinde gerçekleştirdiğimiz ve tıp literatürüne hastaya sağladığı büyük konfor nedeniyle ‘Sosyete anjiyosu’ olarak adlandırdığımız anjiyo işlemini uyguladık”. 

‘Kalp damarlarında ciddi darlık olduğu için stende uygun bulunmadı’ 

Anjiyo işleminde Prof. Dr. Cemil Çelik’in kalp damarlarında ciddi darlık tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ramazan Özdemir “İki damarında ciddi darlık tespit ettik. Ciddi darlığın olduğu damarlardan biri ana damar olduğu için stende uygun bulunmadı. Bunun üzerine Cerrahi Konsey toplanarak ameliyata karar verildi” diye konuştu. 

‘Ameliyatın Ankara’da yapılması kararı, aşırı ziyaretçi trafiğinin yaratacağı sorunlardan dolayı alındı’ 

‘Ameliyatın Malatya TÖTM yerine Ankara’da yapılması tercihinin neden yapıldığı?’ şeklindeki sorumuza da cevap veren Prof. Dr. Ramazan Özdemir, “Bu tercih Malatya TÖTM’deki herhangi bir yetersizlikten kaynaklanmıyor. TÖTM’de artık her gün bu türden en az 3 kalp ameliyatı yapılıyor. Hatta Cerrahi Konsey ameliyata karar verdikten sonra biz ameliyat hazırlıklarını yaptık. Her şey hazırdı ameliyat için. Fakat anjiyo sonrası birkaç saatlik ziyaretçi trafiğini değerlendiren Cerrahi Konsey, ameliyat sonrası bu trafiğin çok daha yoğunlaşacağını, bunun da ciddi sosyal endikasyonlar ve enfeksiyon tehlikesi yaratacağını öngördü. Bunun üzerine ameliyatın Malatya dışında, Ankara’da yapılması kararı alındı. Alınan karar tümüyle sosyal nedenler ve endişelerden kaynaklandı” diye konuştu. 

‘Yoğun bakıma girişi engellemek sorun olmaya başlamıştı’ 

Prof. Dr. Cemil Çelik’in anjiyo işleminin saat 10.00 gibi yapıldığını, bundan sonraki birkaç saat içinde haber alan öğretim üyeleri, diğer akademik personel, idari personel ve Malatya’nın üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşu yöneticileri hastaneye akmaya başladı. Bu insanların yoğun bakım ünitesine girişini engellemek bile kısa sürede sorun oluşturmaya başladı. Şimdi düşünün,  Malatya’nın üst düzey yöneticileri gelmiş, sayın hocamızı ziyaret etmek istiyor. Nasıl engelleyeceksiniz? Bu tür durumlarda yoğun bakımın steril tutulması çok zorlaşıyor. İnsanları engellemek bir hayli zorlaşıyor. Hastanın psikolojisi de bozuluyor doğal olarak. Kurul toplandı ve bu sakıncalı halleri değerlendirdi. Sonuçta, sosyal endikasyonların önlenmesi amacıyla ameliyatın Ankara’da yapılması kararını aldı. Kurul böyle daha iyi olacağına karar verdi” dedi.

‘Şikâyetini İstanbul’dan gelirken bana bildirdi. İsteseydi o zaman İstanbul’da kalır ameliyat olurdu’ 

Prof. Dr. Ramazan Özdemir, ameliyatın Ankara’da yapılmasının sosyal nedenler dışında hiçbir gerekçesi olmadığını vurgulayarak, “Sayın hocamızın rektörlüğünü yaptığı üniversitenin hastanesine güvenmemesi söz konusu olamaz. Sayın hocamız kalbindeki rahatsızlığına ilişkin ilk şikayetini bana İstanbul’dan dönerken bildirdi. Böyle bir güvensizlik olsaydı Malatya’ya dönmeden İstanbul’da ameliyat olurdu. Üstelik, Ankara tercihi, kendisi tarafından değil, daha önce de belirttiğim gibi sosyal nedenlerle toplanan kurul tarafından alındı” ifadelerini kullandı. 

‘Prof. Dr. Bektaş Battaloğlu da burada’

Kendisinin Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ile birlikte ambulans uçakla Ankara’ya geldiğini belirten İnönü Üniversitesi Kardiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir son olarak  ‘Kalp ve Damar Cerrahisi ABD Öğretim Üyesi, çok değerli hocamız Bektaş Battaloğlu da bu sabah Ankara’ya geldi. İnşaallah başarılı bir ameliyat gerçekleşecek. Malatya’ya, üniversite camiamıza iyi haberler vereceğimize yürekten inanıyorum.”

Ameliyat edildi

Bu arada, Rektör Prof.Dr. Cemil Çelik'in Ankara Güven Hastanesi'nde bugün saat 13.00'de ameliyata alındığı bildirildi. Ameliyatı Prof.Dr. Murat Kurtoğlu başkanlığındaki bir ekibin gerçekleştirdiği ameliyata İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bektaş Battaloğlu da katıldı. 16.30'da sona eren ameliyatta, Prof.Dr. Çelik'in 3 damarının değiştirildiği bildirildi.

HABER: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız