SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karayalçın: ''Erken Seçim Koşulları Yok..''

A- A+ PAYLAŞ

Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP )Genel Başkanı Murat Karayalçın, Malatya'da yaptığı açıklamada, son siyasi gelişmeleri yorumladı ve Türkiye'de erken seçim koşulları görmediğini söyledi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın beraberinde partinin Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci ve bazı partililerle birlikte Elazığ’dan karayoluyla Malatya’ya geldi. Karayalçın burada il başkanı Hüseyin Şahinligil ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Karayalçın, Sivas’ta 37 kişinin 1993 yılında Madımak Oteli’de yakılarak öldürülmelerinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninde bulunduklarını belirterek,” Dün Sivas’taydık 2 Temmuz’da yitirdiğimiz yurttaşları andık.Ayrıca Türkiye tarihinin hepimize bu utanç verici olayın bir kez daha yaşanmaması için hepimizin çaba göstermesi gerektiğini seslendirdik. Madımak Oteli’nin Barış ve Kardeşlik Müzesi’ne dönüştürülmesi için girişimler var bizde destekliyoruz. Buranın müzeye dönüştürülmesi, Türkiye’de son yıllarda yaşadığımız acı olayların bir kez daha tekrar edilmemesi için ulusal mutabakat girişimi olarak ta alınmalıdır.

İnsanlarımızın barış ve huzur içerisinde yaşayabilmeleri için hepimizin bütün kesimleri üzerine özel görevler düşmektedir. Olayları unutmak yerine olayları halı altına süpürmek yerine, zaman içerisinde akıllarda bir şey kalmaz yerine olayları unutmadan ama aktif bir biçimde yeni şeyler öğrenerek, eski yanlışlıklarımızı terk etmenin ve yeni sayfa açmanın çok daha doğru yaklaşım olacağına inanıyoruz.” dedi.

Karayalçın dün akşam Elazığ’da SHP Elazığ İl Başkanı’nın düğün törenine katılarak tanıklık yaptığını belirterek, burada acı bir haber aldıklarını demiryoluna konulan mayının patlaması sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “ Bir kez daha terörün insanlarımıza neye mal olduğunu acı bir kez daha gördük.Bir kez daha teröre lanet ettik ve parti yöneticilerimizle birlikte cenaze töreninde yer aldıktan sonra Malatya’ya geldik” dedi.

Karayalçın, bir basın mensubunun erken seçim konusuyla ilgili sorusunu yanıtlarken “ Türkiye’de erken genel seçim koşullarını görmüyorum. Gerek iktisadi gerekse siyasi değerlendirmelerim bir erken seçim ortamının olmadığı şeklindedir.” diye konuştu.

Karayalçın daha sonra şunları söyledi:

“Ancak geçmiş yıllara baktığımızda TBMM’de erken genel seçim kararlarının çok erken tarihte alındığını, rasyonel bir şekilde alınmadığını da görüyoruz. CHP erken genel seçim konusunu tartışmaya açtı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden, 2007 Mayıs'ından önce erken seçim yapılabileceğini ileri sürdü. Talebi ortaya koydu.

Aslında erken genel seçim kararları son bir kaç ay içerisinde ortaya çıkan gelişmelerle alınır. Şimdiye kadar böyle olmuştur. 2 yıl sonrasına randevu vererek erken seçim yapılsın şeklindeki anlayışı Türkiye hiç yaşamadı. Bizim için önemli olan siyaset alanını ivedilikle yeniden düzenlenmesi ve seçime ondan sonra gidilmesidir. Türkiye’de bugün geçerli olan siyaset alanı maalesef demokratik bir işleyişi yansıtmamaktadır.”

Karayalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siyasi Partiler Yasası’da, Seçim Yasası’da , demokratik işleyişten, hakkaniyet kurallarına dayalı bir yapılanmadan çok uzak bir nitelikler taşımaktadır. Türkiye siyaset alanını çeyrek yüzyıldır değiştirmedi. Oysa Türkiye AB’ye yöneliyor.Ama bütün bunlara karşın siyaset alanı anti demokratik bir yapılanma içerisinde varlığını sürdürüyor. Bu yapıda seçime gidilmesinin çok ciddi olumsuzluklar getireceğini düşünüyorum. 3 Kasım 2002’de yapılan Milletvekili seçimi hiç şüphesiz hukuki meşruiyete sahiptir. Ama o seçimden sonra oluşan parlamentonun demokratik meşruiyeti bulunmamaktadır.

Türkiye’de siyasi güç tekelleştirilmektedir. Bu tekeli AKP ve CHP birlikte simgelemektedir. O yüzden ben bu partiler arasında stratejik ortaklık olduğunu düşünüyorum. Rakip partilerin kaynaklarının kesilmesi olduğunda, RTÜK koltuklarının paylaşımı olduğunda iki parti aralarındaki tartışmayı bir yana bırakıyorlar. Bu siyasi gücün tekelleşmesini Türkiye mutlaka kırmalıdır. Seçim erken olsun geç olsun biz SHP olarak buna hazırız. Ama ne zaman yapılacaksa yapılsın mutlaka bugünkü siyaset alanı değiştirildikten sonra demokratikleştirildikten sonra yapılsın."

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

FOTOĞRAFLAR: (Üstte) Karayalçın, il başkanı Şahinligil ile birlikte. (Altta) Karayalçın ve partililer..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız