SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Karıştıran' İmzacılardan Biri de O

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:37:46
'Karıştıran' İmzacılardan Biri de O
A- A+ PAYLAŞ

Aralarında Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın da bulunduğu 15 CHP Milletvekili ve 4 Parti Meclisi üyesinin, akademisyen, sanatçı, gazeteci ve yazarlardan oluşan bir entelektüel grup tarafından hazırlanan ve satır aralarında, CHP’nin savunduğu geleneksel politikalara aykırı görüşlerin de yer aldığı “Barış İçin Özgürlükçü Demokrasi” metnini imzalaması, parti içinde sert tartışmalara ve cepheleşmelere yol açtı. 

Sözkonusu bildirinin 15 CHP Milletvekili ve bazı PM üyelerinin de imzalamasından sonra ‘Ulusalcı Kanat’ olarak nitelendirilen bir grup CHP milletvekili de karşı bildiri yayınlayarak “Pazarlık sürecinin paydaşı olmayacağız” dedi. 

Veli Ağbaba ve 14 CHP Milletvekili İmza Attı 

Hükümetin “Çözüm ve Barış” kavramları ile nitelediği süreci destekler mahiyette maddeler de içeren “Barış İçin Özgürlükçü Demokrasi” bildirisi geçtiğimiz Pazartesi günü yayınlandı. 

Sembolik olarak 111 imzalı olması öngörülen ancak daha sonra 114 imza ile kamuoyuna açıklanan bildiride “Kamuoyunda ‘Barış Süreci’ olarak bilinen görüşmeler Kürt sorununun çözümünün askeri yöntemlerle değil siyasi yöntemlerle sağlanabileceğinin anlaşılması açısından önemli bir adımdır” şeklindeki maddesi, bildiriye imza koyanların hükümetin bu alanda yürüttüğü çalışmalara ihtiyatlı biçimde destek vermesi olarak yorumlanıyor. 

Bildirideki “Etnisite temelli olmayan bir yurttaşlık tanımı yapılsın” yönündeki maddesinin ise Anayasa’dan ‘Türk’ sözcüğünün çıkarılmasını istemek anlamına geldiği belirtiliyor. 

Barış İçin Özgürlükçü Demokrasi bildirisinde, “Yerel iktidarları ve karar alma süreçlerini güçlendirecek değişiklikler yapılsın” biçimindeki maddesi de, Türkiye Cumhuriyeti’nin federatif bir yapıya dönüştürülmesinin yolu açılsın şeklinde yorumlanıyor.

Sözkonusu bildirinin başta bu 3 maddesi olmak üzere, içerdiği birçok unsurunun, başta Anayasa’daki “Türk” sözcüğünün çıkarılması olmak üzere geleneksel CHP politikalarına ve tezlerine aykırı olduğu gerekçesiyle CHP’de “Ulusalcı Kanat” olarak nitelendirilen bir başka grubun karşı bildiri yayınlamasına yol açtı. 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hüseyin Aygün, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Binnaz Toprak, Nurettin Demir,Sena Kaleli, Rıza Türmen, Kadir Öğüt, Aykan Erdemir, İlhan Cihaner, Ayşe Danişoğlu ve Melda Onur’un imzaladığı Barış İçin Özgürlükçü Demokrasi bildirisine karşı, “Ulusalcı Kanat”tan Mersin Milletvekili İsa Gök, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Antalya Milletvekili Gürkut Acar, İstanbul Milletvekili Nur Serter, Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum “Birliğe Çağrı” başlıklı bir bildiri yayınladı. 

Ulusalcı Kanattan Karşı Bildiri: CHP’nin Resmi Söylemlerine Aykırı Arayışlara Destek Vermek Partiyi Zaafa Uğratacaktır

CHP içindeki sol kanada karşı ulusalcı kanadın bildirisi olarak tanımlanan “Birliğe Çağrı” bildirisinde, “Pazarlık sürecinin paydaşı olmayacağız” denildi. 

Bildiride 114 akademisyen, sanatçı, yazar, aydın ve siyasetçi tarafından imzalanan bildiri eleştirilerek “Terör örgütünün silah bırakmayacağını açıkça ilan etmesini tamamen görmezden gelinerek PKK-BDP tezlerini desteklenmektedir. “Etnisite temelli olmayan bir yurttaşlık tanımı” önerilerek Türk Milleti ve Türk Vatandaşlığı kavramının Anayasa’dan çıkarılmasını öngörmektedir. Bu, yurttaşların eşitliği yerine etnik yapıların eşitliğini öngörmek demektir. Bu öneri, PKK-BDP-AKP taleplerine açık bir destek anlamı taşımakta ve PKK siyasetinin anayasal taleplerine destek vermektedir” denildi. 

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın taleplerinin Anayasa çalışmasında yer almasını amaçlayan ve buna “Barış Süreci” adı veren anlayışın CHP politikalarında yeri olmadığının vurgulandığı “Birliğe Çağrı” bildirisinde, “Barış İçin Özgürlükçü Demokrasi” bildirisen imza koyan CHP milletvekilleri ve PM üyeleri için ise şöyle denildi: “Bazı milletvekilleri ve parti yöneticilerinin partimizin resmi söylemi dışındaki arayışlara destek vermeleri, CHP’de izlenen politikanın etkinliğini ve güvenirliğini zaafa uğratmaktadır. Bu nedenle tüm arkadaşlarımızı ve Partimizin yetkili kurullarını söz konusu bildirinin içeriğini yeniden değerlendirmeye ve partimizin ilke ve ideolojisiyle birlik ve bütünlüğünü korumaya davet ediyoruz”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız