SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karkın'dan Enstalasyon Sergisi

0
Güncellendi - 2020-02-27 02:40:20
Karkın'dan Enstalasyon Sergisi
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Necmi Karkın'ın neolitik çağ mekan - barınak ilişkisindeki kültürel kodları günümüze taşıyan enstalasyon sergisinin Ekim ayında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde gerçemleştirileceği bildirildi.

"Neolitik Çağın Işıkları" adını taşıyan enstalasyon çalışmasında (geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekân için yaratılan, mekânın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel bir gereklilik olduğu sanat türü) Neolitik Dönem ev mimarisini dip genişliği 68 cm, yüksekliği 168 cm boyutlarında yeniden üreten sanatçı Nacmi Karkın, eserlerinde materyal olarak kargı kamışı kullandı.

Neolitik Çağ barınak tipi yuvarlak ev modelinin Neolitik Çağ'a ait kültürel, sosyal, mekansal ve coğrafi özellikleri taşıması bakımından büyük önem taşıdığını belirten İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Necmi Karkın, 24 Ocak'ta, deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşen Anadolu coğrafyasının mekan anlayışının yeniden yorumlanmasında eserlerin ilham verici olabileceğini kaydetti.

Eserlerin dekoratif ve estetik görsel malzeme bağlamında gündelik hayatın parçası olma işlevini yüklenecek nitelikte tasarlandığın ifade eden Necmi Karkın, eserlerini "Boyutları istenildiği gibi değiştirilerek üretilebilir olan çalışma, doğal kültür ve estetik değerleri yansıtması açısından Antik Mezopotamya’da ve Antik Anadolu’da birçok bölgede örnekleri bulunmaktadır. Yapılan çalışma günlük kullanım eşyası olarak kullanılabilir; örneğin içinden ışık verilerek gece lambası olarak kullanılabilmesi gibi... Neolitik çağdan esinlenerek yapılan çalışma günümüz yaşam kültüründe farklı amaçlarda kullanılabilir" ifadeleriyle anlattı.

Öğretim Görevlisi Necmi Karkın kimdir?

Necmi Karkın Adana’da doğdu. Damar, Artist, CeySanat, Rh+artmagazin, Adam sanat ve Türkiye’de Sanat, Sanat Dünyamız, Hürriyet Gösteri, Ayrıntı dergi, Kültür sanat haritası, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, MKU Sosyal Bilimler Enstitüsü dergilerinde ve Lebriz, Artfulliving, sanat burada ve gaiadergi.com sitelerinde Sanat ve Estetik üzerine yazılar yazdı.

Anadolu Kültüründe Estetik, Estetiğin Çağdaş Retorikleri, Çoğul Kültürlerde Estetik ve Eğitim, Estetik Dünyamız ve Estetik Kaygı, Sanatta Anamnesis Sarsıntıları başlıklı kitap, makale, konferans ve söyleşileri olan sanatçı Necmi Karkın, Benzersiz Çağrışımlar, Aralıksız Duyumsama, Zamansız Düşünceler ve Konuya Yeniden Dönmek adlı sergilerin de küratörlüğünü yaptı. Karkın, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız