SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karmakarışık Bir İhale!

A- A+ PAYLAŞ

ÖZEL ŞARTNAME YANLIŞ, YAPIM İŞİ 'SU SATIŞI' OLMUŞ!.. Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ)’nin, “Hanımınçiftliği ve Orduzu Mahalleleri İçme Suyu Hattı Yapım İhalesi” için düzenlediği ihale dosyası içinde, “Darende İlçesi Balaban Mahallesi İçmesuyu İsale Hattı Yapım İşi”ne ait “Özel Şartnamenin” çıkması şaşkınlık yarattı.

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi, 2014 yılında Malatya’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasından sonra, kapatılan Hanımın Çiftliği ve Orduzu Belediyeleri’nin sorumluluk alanlarını kapsayan Hanımınçiftliği ve Orduzu Mahalleleri’nin içme suyu hattı için 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile bir ihale düzenledi.

İhale 10 Haziran 2020 tarihinde yapıldı ve tekliflerin değerlendirilmesi sürecine geçildi.

Dosyanın adı “Özel – Şartname Hanımınçiftliği ve Orduzu Mahalleleri İçmesuyu Hattı Yapımı ” ama..

Ancak, ihaleye katılmak için Elektronik Kamu Alım Platformu (EKAP)’tan ihaleye ait dökümanları indiren firmalar, ihaleye ait özel şartname dosyasını açınca, “Hanımınçiftliği ve Orduzu İçme Suyu Hattı Özel Şartnamesi” yerine, “Darende İlçesi Balaban Mahallesi İçmesuyu İsale Hattı Yapım İşi Özel Şartnamesi” ile karşılaştı ve büyük şaşkınlık yaşadı.

MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Ömür Karaağaç’a bağlı, İçme Suyu ve Kanalizasyon Dairesi ve Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Kaya’ya bağlı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yönetilen ihale sürecinde, ihale evraklarının eksik ya da yanlış hazırlanmasının, ihaleye, başka bir ihaleye ait evrakının konulmasının Kamu İhale Mevzuatı’na aykırılık oluşturduğu, bu nedenle ihalenin iptal edilebileceği ya da ihale katılımcılarının bu durum gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesi için itirazda bulunabileceği belirtiliyor.

Kafa karıştıran klasör adı

“Hanımınçiftliği ve Orduzu Mahalleleri İçme Suyu Hattı Yapım İhalesi”ndeki gariplik, ihale dosyası içinde Balaban Mahallesi İçmesuyu İsale Hattı Yapım İşi Özel Şartnamesi’nin çıkmasıyla sınırlı değil.

Söz konusu özel şartnamenin yanı sıra, ihaleye ait Teknik Şartnameler, Birim Fiyat Tarifeleri, projelere ait klasörlerin ve Birim Fiyat Cetveli, İçme Suyu Analizler (fiyatsız), Örnek Analiz Formatı ve Yapım İşleri Genel Şartnamesi dosylarının yer aldığı sıkıştırılmış dosyanın adının “H.Ciftligi-OrduzuI.suyuSatisDosyasi” şeklinde adlandırılması kafa karıştıran bir diğer unsur oldu.

Bir yandan kurumsallık için harcanan milyonlar, diğer yandan ciddiyetsizlik problemi…

Hanımınçiftliği – Orduzu Mahalleleri İçme Suyu Hattı Yapım İhalesi’ne ait dosyalarda, bu ihale ile ilişkisi olmayan bir başka ihaleye ait dosyaların bulunması Malatya Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ gibi, kurumsallık propagandası için milyonlarca lira harcayıp, kurumsallığın gerektirdiği ilke, yöntem, standart, ciddiyet ve gereklilikleri yerine getirmediğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

İçme Suyu Yapım Hattı İhalesi’ne ait içinde çok sayıda belge bulunan bir sıkıştırılmış dosyaya, “H.Ciftligi-Orduzu I.suyu Satis Dosyasi” adının verilmesi de kasıt ya da bu tür ihale şartnamelerinin hazırlanmasında ne kadar gayri ciddi bir tutum sergilendiğinin bir başka kanıtı olarak ifade ediliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

46 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 yıl önce)
    Yani iyiki bir hata yapılmış hatasız kul varmı çalışan hata yapar
    0
    0
    Yanıtla
  • İrfan (3 yıl önce)
    Bu haberler alakasız adamların başını yaktı. Ömür bey kurumun hafızasıydı görevden alındı. Maski teknik bir kurum teknik personel bu kadar rahat harcanmamalıydı. Su ve kanalizasyon ile ilgili bir kriz olduğunda yaptığımız hatayı farkedecegiz ama iş işten geçmiş olacak. Bütün kurumu emekliliğine 6 ay kalmış bir genel müdürün ve işten anlamayan bir ekibin eline bırakmamalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alpaslan (3 yıl önce)
    Okumadan imza atilmayacagini hala mi ogrenememis ömür amca. Hurda sayaç yolsuzlugunda dda imzası var bilgisayarına da el koyuldu. Halbuki ilk emir ikraaa ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (3 yıl önce)
    Amcam derdi ki Suriyede Baas yönetimi var. Orada iktidarı asla eleştiremezsin. Baba oğlundan, kadın kocasından şüphelenir acaba bu muhaberattan mı diye. Valla aynen o hale geldik. Belediyede kimse kimseye güvenemez oldu. Kimsenin odasına gidip bir cay içip iki muhabbet edemez olduk. Bu stres bir sekilde insanlara ister istemez hata yaptırıyor. Çok üzücü ama gerçek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşar (3 yıl önce)
    Daha su sayacı ile ilgili iddialar durulmamışken, bu defa böylesine utanç verici bir hadisenin yaşanması gerçekten alarm seviyesinin artık kırmızıyı gösterdiğinin en somut örneği. Herkes ekibi eleşiriyor. Doğru ama bence eksik. Biz toplum olarak Selahattin Gürkan Başkanımıza %70 oy verdik. Ekibini kur dedik. Sistem kur dedik. Şeffaf ol dedik. Milletin hakkına hukukuna sahip çık dedik. Herkesin Başkanı ol, herkesi bağrına bas dedik. Biz halk olarak üstümüze düşeni yaptık. Sıra Gürkanda. O bizim oylarımıza, bizim bu güçlü desteğimize lâyık olacak. Ekibini kuramadıysa, belediye içinde ahengi sağlayamadıysa, personelin hakkına hukukuna sahip çıkmadıysa, sistem kuramadıysa, proje üretemediyse, ortak akıl diyip kimsenin aklına değer vermediyse, kimseyi dinlemediyse suç bizim mi? Ne dendiğinden öte kim dedinin peşine düşüyorsa napalım biz Allah aşkına. Bu yaştan sonra gidip Belediyeyede mi el atalım. Bence Başkan Bey gömleğin ilk düğmesini yanlıs ilikledi. O düğme çalışanlarla olan ilişkisiydi. Çalısanlarla sağlıklı bir iletişim kuramadı. Ben söylerim onlar yapar zannetti. İnsan çalıştırmak zordur. Personel işini gönlüyle yapmazsa lanet okuyarak yaparsa işte böyle her gun bir skandalla anılır hale gelirsiniz. Yazık değil mi onca emeğe. Bu yerlerde sürünen imaj danısmanla felan ayağa kalkmaz. Her geçen gün eskiyi arar olduk. Bir gün Çakırı arayacaksın deseler psikyatriye gidin aklınızla zorunuz var derdim. Vallahi arıyoruz. Adamın kıymetini bilememişiz. Yağmurdan kaçarken doluya, rüzgârdan kaçarken kasırgaya tutulduk.
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman (3 yıl önce)Yaşar isimli kullanıcı yorumuna
    Ne güzel bir yorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Objektif degilsiniz (3 yıl önce)
    Artik abarttiniz il disindan tek guvenilir objektif habersitesi olarak goruyorduk ama sizde bunu yitirdiniz. Elestirmek icin birde troll ekibi var hep ayni isimler cidden korler sagirlar birbirini agirlar pozisyonu oldu. Bu haberler ile selahattin gurkana birsey olmaz ama siz kendi kendinizi bitirisiniz. Benden soylemesi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Sorumlular görevden alınmalı.zaten aynı tas aynı hamam eski dönemin adamları büyükşehirde olduğu gibi bu böyle yürümez
    0
    0
    Yanıtla
  • Uyarı (3 yıl önce)
    Öncelikle şunu söylemek lazım çok kötü bir durum. Hiç bir yöneticinin başına böyle bir şeyin gelmesini istemeyiz. Ancak sayın belediye başkanın ehliyet ve liyakata hiç önem vermediği anlaşılıyor. Maalesef belediyelerin kaderimidir nedir memurlar her dönem böyle önceki dönemin adamıymış gibi ötekileştiriliyor. Memur adından anlaşılacağı gibi devlet memuru dur başkanların değil. Her gelen tecrübeli ve ehliyetli memurları görevden alıp atıl durumda heba ediyorlar. Tabiki her başkan yakın ekibini oluşturma hakkına sahiptir. Ancak bu ekipte ehliyet ve liyakat en önemli şarttır. Vel hasıl sayın belediye başkanı tez elden ehliyet ve liyakat sahibi memurlarla çalışmaya başlamalı ve kimseyi ötekileştirmemelidir. Eminimki çok daha başarılı olacaktır böyle yaparsa. Aksi taktirde böylece 5 yıl geçip gider.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (3 yıl önce)
    Maski eski genel müdürü Özgür beyin daha ahı çıkmadı Ahmet çakır vitrine çıkmazdı ama böyle rezillikler de olmazdı durun bunlar daha başlangıç...
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysel (3 yıl önce)
    Sorunlara çözüm üretmenin 1. Yolu sorunun varlığını kabul etmektir. Sorun yoktur demekle sorunlar yok olmuyor. 3 yaşındaki oğluma kaybol dediğim zaman gözlerini kapatıyor. Çocuk gözlerini kapatınca, kendisi görmeyince kimsenin de kendisini görmediğini yani kaybolduğunu zannediyor. Şimdi maalesef Selahattin Gürkan sorunun varlığını kabul etmiyor. Gözlerini kapatıyor. Ama olmaz ki. Tuz kokmaya başladı. Onu bunu suçlamakla suç ortadan kalkmış olmuyor. Huzurun olmadığı, iş barısının sağlanmadığı, güvenin tesis edilmediği, insanların yüzünün gülmediği, herkesin biribirinden şüphelenir hale geldiği bir ortamda bu ve benzeri sorunların yaşanması gayet normaldir. Bence Başkan Bey önyargılardan uzak bir şekilde, onu bunu suçlamadan, topu taca atmadan acaba nerde hata yapıyoruz diye kendi kendine sorması lazım. Lale nickiyle yazan arkadaş; gecmişte Firavunluk yapanlar şimdi merhamet dileniyor demis. Bence Başkan Gürkan sadece bu cümle üzerinde düşünse yeter. Ben nasıl bir yönetim tarzı ortaya koydum ki beni sevenler, beni savunduğunu zannedenler başka çalışanlarımızı Firavunluk yapmakla itham edebiliyor. Belediyemizde sosyal entegrasyonu sağlamadan ben bu şehirde sosyal entegrasyonu nasıl sağlarım diye düşünmesi lazim. Yorumları insalah okuyordur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhtar (3 yıl önce)
    Büyükşehir belediyelerinde Hizmet alımı personelleri en düşük ücretlerle çalıştırılan, personeli insan muammelesi görmeyen tek kurum MASKİ dir. İtirazı olan, haberi olmayan veya şüphesi olan vatandaşlarımızı; iki adet iken bir adete düşürülen tam abonman ücretiyle personel kabul eden, ayakta kucak kucağa tıkabasa dolmadan hareket edemeyen ülkemde seyrine zor rastlanan bu nadide görüntüyü; Sabah 07.30-08.00 aralığında veya 17.00-18.00 aralığında çevreyolundaki güzergahında geçen içi mutsuz, düşünceli, karamsar ve düşük maaşlarına bile göz dikilen insanlarla dolu hurdaya ayrılması gereken, personelini cezalandırmak için kullandırılan Motaşın körüklü otobüsünü seyre beklerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhtar arkadaş Evet personel insan muamelesi görmez. Çünkü koltuk sever Genel müdür yardımcıları, daire başkanları var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gamze (3 yıl önce)
    Orduzu balaban hep yalan dolan Abonelere afaki faturalar saçma sapan sayaç ihaleleri ardından bu Selahattin başkan görmüyormusun daha ne kadar seni rezil etmelerine müsade edecen kırsal zaten rezalet Yazık yeter artık şunlardan kurtul
    0
    0
    Yanıtla
  • Tubba (3 yıl önce)
    Kayseri balaban ankara orduzu su satışı hat döşeme projesi
    0
    0
    Yanıtla
  • Musab (3 yıl önce)
    Başkanım Selahattin Gürkan’a üzülüyorum bu kadar yeteneksizlerle çalıştığı için. Ben olsam bu iki Genel Müdür yardımcısını hemen görevden alır yerlerine işi bilenleri getiririm. Yoksa bu gidişatla 3-4 ay sonra Başkanım herkes size oy verdiği için elim kırılsın der.
    0
    0
    Yanıtla
  • Denizhan (3 yıl önce)
    ctrl X, CTRL C. CTRL V yapmışlar, (Kes, kopyala, yapıştır) altta ne yazıyor okumamışlar. Eğer ihale şartnamesinin altında 'Malatya satılıyor olsa' haberleri olmayacak. Bu ciddiyetsizlikle şehir yönetiliyor.. Varın geriini siz düşünün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özden (3 yıl önce)
    Başkan bunları almamasının tek nedeni vardır birikeri arkasını kolluyordur bunların Ama başkan bunlardan kurtulmazsa halk bunu unutmaz Korkma başkanım halk arkanda sen bu dikenlerden virüslerden kurtul yoksa vaka artacak ve hastayı kaybedeceğiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ceyhan (3 yıl önce)
    Ben orduzuda oturuyorum burada balaban diye bir yer olduğunuda öğrendim
    0
    0
    Yanıtla
  • Necati Bey (3 yıl önce)
    Geçenlerde yine malatyahaberde bir yorum okumuştum. Yorumcu şöyle diyordu. Başkanım ah mı almak istiyorsun dua mı? Karar ver. Ben bu yorumu çok beğendim. Başkanım bence siz ah alıyorsunuz. O yüzden neye elinizi atsanız elinizde kalıyor. Bakın benden size tavsiye sizin imajınızı düzeltecek olan yine sizsiniz. Kanatlarınızı indirin, eleśirilere tahammül edin, az konuşun çok dinleyin, az konuşun çok iş yapın. Geçmis ile personelle uğraşmayı bırakın. Çalışanlarınız ile aranızda tertemiz bir sayfa açın. Onların ve ailelerinin ahını değil duasını alın. Bakalım işler nasil rayına giriyor. Bu gidiş hayra alamet değil başkanım. Herkes hayal kırıklığı yaşiyor. Selamlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Geçmiş te firavunluk yapanlar şimdi merhamet dileniyor zaten bu şekilde başkanın ayağını baltalayanlar geçmişten gelip halen onların buyunduruğu altında olanlar olduğu aleni belli değil mi
    0
    0
    Yanıtla
  • Geçmişte firavunluk yapanlara neden görev veriliyor o halde. Verilmesin. Ben mi verdim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haklısınız onlara görev verenler geçmişteki hataları kabul ediyor demektir Eski hal hal değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Mevlüt (3 yıl önce)Lale isimli kullanıcı yorumuna
    Geçmiş geçmiş geçmiş. Değerli kardeşim 16 aydır geçmiş edebiyatı dinliyoruz. Yetmedimi? Devlette devamlılık esas değil mi? O halde her gelen Belediyeyi boşaltsın yerine kendi adamlarını getirsin. Hangi yüzyılda yaşıyiruz. Geçmiştekiler Firavun şimdikiler Musa mı? Siz Selahattin Başkanın dostu değilsiniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • çkr (3 yıl önce)
    Üstüne basıp geçtiklerinizin ahı mutlaka çıkacak inşallah daha fazla onurunuz zedelenmeden terki makam edersiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (3 yıl önce)
    Daire başkanları genel müdür yardımcılarına tuzak kurmuş diye düşünüyorum. Haberde daire başkanlarının ismi geçmemiş ama bu tür işlerde icracı olanlar onlardır. Genel müdürün emekliliği yaklaşınca kurumda herkes belden aşağı çalışmaya başladı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurettin (3 yıl önce)
    Personelde huzur mu kaldı, akıl mı kaldı, kafa mı kaldı? Personel nettiğini biliyor mu? Herkes aksam etmenin derdinde. Cuma aksam olunca kazasız belasız bir hafta bitti diye millet şükrediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serpil (3 yıl önce)
    Selahattin başkanım alenen seni baltalayanlar var bunlar gitmezse üzülerek söylüyorum ki sen gidersin
    0
    0
    Yanıtla
  • Emekli (3 yıl önce)
    Selahattin Başkan bu ekibin sayesinde sen iflah olmazsın. Gün geçmiki bir skandala imza atmasınlar. Seni mahcup eden kendi adamların. Koca Büyükşehir. Orası Aşağı Şehere benzemez. Bende zamanında siyasete bulaştım. Benden söylemesi kahvede, berberde, terzide, camide cemaatte lehine konuşanı görmüyüm. Benim tecrübem halkın nabzı buralarda tutulur. Her geçen gün eksiye gidisin. Bak şunuda söylem vatandaşın kafasında olumsuz bir algı oluştumu onu değiştirmek deveyi hendekten atlatmaktan zordur. Nedeceksen bir an önce et, önlemini al.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tütü (3 yıl önce)
    Gün geçmiyor ki maski de bir gariplik daha olmasın Film gibi maski The Mask-i Zu ha ha ha
    0
    0
    Yanıtla
  • Çelik (3 yıl önce)
    Balaban orduzu minübüs hattı yapımı felan olmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (3 yıl önce)
    Deveye sormuşlar nereyen eğri diye. O da demiş ki nerem düzgün ki. Bakın size iddia ediyorum Selahattin Başkan bu ne ciddiyetsizlik, bu ne aymazlık diyip kimseden hesap sormayacak. Bu haberi kim nasıl dışarı sızdırdı, bu bilgilerin bunların eline nasıl gecti diye cadı avı başlatacak. En büyük reklam işini en iyi şekikde yapmaktır. Ama anlayana
    0
    0
    Yanıtla
  • Suzan (3 yıl önce)
    Genel müdür yardımcılarına bişi olmaz İlgili daire başkanlarına bişi olmaz belki şube müdürlerine güçleri yeter ilgili personele güçleri yeter ancak Benden söylemesi
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (3 yıl önce)
    Yaşar Karataş akrabamız olur. Allah var dürüsttür severiz. Ama MASKİ ye gitmesine üzüldük. Bence yapacağı en iyi iş bu iki yardımcısına görevden el çektirmesi olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (3 yıl önce)
    Lafa gelince hepsi dört dörtlük ama icraat sıfır... Bu işleri bilenlere değil ahbab dost ve yandaşlara yaptırma derdindeler sadece....
    0
    0
    Yanıtla
  • Halo (3 yıl önce)
    Bunlar çaycıyı bile değiştirenez korkularından selahattin başkan maski uzak diyemi unuttu bunları değiştirmeden komuoyundaki karşılığını yitirecek Temizlik şart maskide heral temizlik yapacak su yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıç (3 yıl önce)
    Başkan yalınkılıcı harcadın bunlar için al sana karşılığı
    0
    0
    Yanıtla
  • Özünden44 (3 yıl önce)
    Ayıp ayıp valla ayıp Merak ediyorum orduzuyla balaban ne alaka Bu ne lahana bu ne turşu
    0
    0
    Yanıtla
  • Şaban (3 yıl önce)
    Laubalikten hoşlanmam ciddiyeti severim disipline hayranım O kaddar
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (3 yıl önce)
    Yine bir ilk ama bu ilkler güzel malatyamıza yakışmıyor çok yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (3 yıl önce)
    İş bilmez insanların işbaşına getrilmeleri... kopyala yapıştır şartname ve sabun projeler... yanlış metraj ve maliyetler.... Bu kadar yanlışa ve israfa bu devlet hala ayakta. GERÇEKTEN ÇOK GÜÇLÜ ÜLKEYİZ !
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat44 (3 yıl önce)
    Gözleri dönmüş akılları şaşmış aşıklarmı neler
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat (3 yıl önce)
    Çivisi çıkmış allahtan aynı ilde mahalleler birisi ankara birisi kayseri olsa şaşırmazdım
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi (3 yıl önce)
    Sayın editör kesin sizin bir art niyetiniz var::)) Yoksa Selahattin Başkanımız ve ekibi hata yapmaz. Bu, yoksa bir kumpas mı ne? Bunlar işçinin ekmeğiyle oynarken gayet ciddiler, böylesi ciddi işlerde ise bir o kadar ciddiyetsizler. Bir ekip ruhu ile çalışmaktan ziyade zoraki bir arada tutulmaya çalışan birbirinden habersiz bir topluluktan (özellikle ekip demiyorum. Çünkü ortak bir akıl ve anlayış yok) ancak böylesi işler beklenir. Tebrik ediyorum sizi. Adamlara işlerini öğretiyorsunuz. İnşallah hiç olmazsa bir tebrik telefonu açarlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • nedim (3 yıl önce)
    diyecek bir şey bulamıyorum, gerçekten yazık...
    0
    0
    Yanıtla
  • leyla (3 yıl önce)
    Kopyala yapıştır ihale yapmışlar muhtemel alıcılarda kopyala yapıştırdır. maski temizlik yapmadan düzelmeyecek belli Birileri kendisini vazgeçilmez göstermiş bunuda yedirmiş. İşte vazgeçilmezleriniz işte haliniz...
    0
    0
    Yanıtla