SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kartonda Balık' İçin Uyarı

A- A+ PAYLAŞ

Balık tüketimi artarken, Tarım İl Müdürlüğü, Malatya'da özellikle balığın pişirilmek üzere karton üzerinde fırına verilmesinin sağlık açısından tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Tarım İl Müdürlüğü'nden bu konuda yapılan açıklama şöyle:

"Balığın besleyici değeri, en çok balık yağında bulunan omega-3 yağ asidinden kaynaklanmaktadır.

Omega-3 yağ asidi, vücut tarafından sentezlenememektedir. Doğada en fazla balıkta bulunan Omega-3 yağ asidi, kandaki trigliserit düzeyini düşürmektedir.

Omega-3 yağ asidi, trombositlere etki ederek kanın pıhtılaşma riskini azaltarak, damar sertliğine, felç ve kalp krizine büyük ölçüde engel olmaktadır.

Omega-3 yağ asidi, vücutta oksijene bağlanarak elektron transferini gerçekleştirmekte ve vücutta bir takım kimyasal işlemler için enerji sağlamaktadır. Bu yüzden balık yiyen insanlarda yorgunluk büyük ölçüde azalmakta, kavrama, hareket gücü artmakta ve bu özelliği sebebiyle balığa artık “Zeka Besini” denilmektedir. Çünkü beyindeki yağın ana bileşimi Omega-3 yağ asitleri içeren DHA’dır.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda balık yağı takviyelerinin depresyon ve şizofreni belirtilerini hafiflettiği, Alzheimer hastalığını önlediği göstermiştir.

Balık eti diyetik bir gıda olup, büyüme çağında olan çocuklar, hamile hanımların ve özellikle hastaların beslenmesinde önemlidir.

Pide fırınlarında kartonların üzerine balık konularak pişirilmesi sırf balık tüketimi için iyi bir yol olarak görülebilir. Pişirme esnasında kartonun ısı etkisiyle mikropların arınması da ayrı bir özellik olarak düşünülebilir. Ne yazık ki! Ambalajlama ve taşıma amaçlı kullanılan kolilerin kartonları ATIK KAĞIT lardan yapılmaktadır. Ancak direk gıda maddesi ile temas eden koliler ham kağıttan yapılmaktadır. Balıkçılarda bulunan kartonların büyük bir bölümü atık kağıtlardan oluşan kartonlardır. Bu kartonlara, önemli bir gıda maddesi olan balığın direk olarak konularak pişirilmesi insan sağlığı açısından risk taşır.
Yukarıda faydaları anlatılan balık yağının kartona emdirmenin anlamı yoktur. Çünkü en faydalı yeri olan yağ kartona geçmektedir. Bu şekilde en önemli kısmı yenmeden direk çöpe gitmektedir. Karton yerine, küçük bir tepsi veya toprak kaplarda balığı pişirirsek balık yağını beslenmemize kazandırmış oluruz. İnsan sağlığı acısından da risk taşımaz Balık yağı diğer hayvansal yağlar gibi uzaklaştırılacak bir yağ değildir. Diyet yapan insanlar bile, ızgarada balığın kendi yağını tüketmek zorundadır.

Balığın haftada dört kez yenmesi tavsiye edilmektedir. Omega–3 yağ asidi en çok alabalık ve uskumruda bulunmaktadır.

Bu sebeplerle balık yağını emen ve insan sağlığı acısından risk taşıyan pişirme usullerinden uzak duralım."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız