SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kasada 77 bin 552 Lira Vardı'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Çakır, görevi devraldıkları sıradaki belediye mali yapısı hakkında bilgi verirken, kasadaki paranın 77 bin 552 lira olduğunu açıkladı. Çakır, seçimden önceki 3 ayda alınan personelle ilgili olarak değerlendirmelerini yapmakta olduklarını, bu personelin önemli bir bölümünün atıl olduğunu söyledi.

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, 29 Mart seçimlerinden önce, kamuoyuna yönetimde şeffaf olacaklarını, çalışmalar ile ilgili olarak zaman zaman bilgi paylaşımında bulunacaklarını beyan ettiklerini belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bu kapsamda Belediye ve iştiraklerinin faaliyetleri, mali ve personel yapısını kamuoyu ile paylaşmak istediklerini söyledi.

Başkan Çakır, Belediye’nin mali ve personel yapısı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Görevi devraldığımız 2 Nisan itibari ile banka hesaplarımızda toplam 77.552,40-TL (Yani 77 milyar beş yüz milyon) nakit bulunduğu görülmüştür. Ayrıca yasal olarak kullanamadığımız, ödeme aracı olarak borçlarımıza katkı sağlamayacak vadeli mevduat hesabımızda da toplam 9.034.000-TL (9 TRİLYON 34 MİLYAR) tutarında bakiye bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere Kurumumuza ait kullanılabilir nakdi tutar yalnızca 77.552-TL’den ibarettir. (Yani eski ifadeyle söyleyecek olursak yetmiş yedi milyar beş yüz elli iki milyon lira) Buna karşılık, 31.03.2009 tarihi itibariyle Belediyemizin toplam borcu 45.615,540-TL’dir. (Yine eski ifadesiyle 45 trilyon 615 milyar, 540 bin TL borcumuz var)

Bu borçlardan, 12.292,657-TL (Yani 12 trilyon 292 milyar,657 milyon TL) tutarındaki borç; vadesi geçmiş borçtur. Belediyemizi borç konusunda zorlayan kısım da bu borç tutarıdır.

Belediyemizin 2009 Yılı Ocak ve Nisan ayları 4 aylık Gelir Ortalaması Toplam 8,347,000-TL (Yani 8 trilyon 347 milyar lira)

Buna mukabil kurumumuzun Aylık Sabit Gideri ve ödemeleri tutarı ise 2009 Yılı 4 aylık ortalamada yaklaşık 10.459.000-TL civarındadır.

Bu tabloda da açık olarak görüldüğü gibi aylık giderimiz aylık gelirimizden 2 trilyon 112 milyar fazla.

Görüldüğü üzere bu mali yapı bizleri kaynak oluşturma ve Belediye Gelirlerini arttırma gibi net bir sonuca götürmektedir.

Kamuoyunca da malum olan diğer bir konuda son 3 ayda ve hatta 1 Nisan tarihi itibariyle Hizmet alımı ihalesi yoluyla Belediyemize bağlı şirketler ile Kurumumuza Vekil(Sözleşmeli) ataması kanalıyla alınan personel konusudur.

Bu dönemde Belediyemiz ve bağlı iştiraklerine;hizmet alımı,vekil,sözleşmeli ve diğer kurumlardan nakil suretiyle toplam 259 kişi istihdam edilmiştir. Şirketlerimize 223 ,Belediyemize ise 14’ü vekil, 4’ü sözleşmeli ve 18’i nakil suretiyle bu istihdam sağlanmıştır.

Şirketlerimize alınan 223 personelin bize maliyeti aylık 205,650-TL, Kurumumuza alınan vekil ve sözleşmeliler ile olur verilerek nakil gelen personelin aylık maliyeti ise 67,380-TL tutarındadır. (Toplam aylık: 273.030- Yıllık: 3.276,360-TL) Yani son dönemde alınan personelin belediyemize maliyeti aylık 273 milyar 30 milyon lira. Bu da yıllık 3 trilyon 276 milyara tekabül ediyor)

İstihdam açısından bu arkadaşlarımızın birçoğunun atıl olarak değerlendirildiği tespit edilmiştir. Konu ile ilgili kararımızı ve hâlihazırdaki çalışmalarımızı önümüzdeki günlerde hemşerilerimizle paylaşacağız."

SORULAR VE YANITLAR..
Başkan Çakır’ın konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularına geçildi. Basın mensuplarının soruları ile başkan Çakır’ın yanıtları şöyle;

SORU: Hollandalılara satılan eski hal binası’nın bedeli Belediye kasasına girmiş midir?
YANIT: Mayıs 2008 tarihi itibari ile para hesabımıza yatırılmış görünüyor. Bir kısmı belediyenin eski borçlarına verilmiş. Şu an hesapta para yok.

SORU: Şu an hesapta para yok diyorsunuz. Harcamalarda usulsüzlük var mı?
YANIT: Elde bir şey olmadan bir şey söylemek doğru değildir. Yasalar çerçevesinde gereken yapılıyor.

SORU: Bir önceki Belediye başkan yardımcıları başta olmak üzere bir çok çalışanın Araştırma Planlama Kurulu’nda (APK) görevlendirildi. APK’nin herhangi bir işlevi var mı?
YANIT: Diğer birimler gibi APK’ye de işlev kazandırılacak.

SORU:Kaynak yaratma konusuna değindiniz. Kaynağı nasıl yaratacaksınız?
YANIT: Gelişmiş illerimiz ve bazı Avrupa kentlerini inceliyoruz. Arsa üretimi gibi, yap-işlet-devret gibi projeler başta olmak üzere birçok proje üzerinde çalışıyoruz.

SORU: Emekliler Parkı, son yapılan etkinliklerle işlevinden çıkmış durumda, bu durum devam edecek mi? Edecekse isim değişikliğini düşünür müsünüz?
YANIT: Evet. Bu konu bugün bizim de gündemimizdeydi. Encümen toplantısında bunu görüştük. Bu konuda daha önce verilen sözler vardı. Bunların bitmesinin ardından orayı belediye meydanı ile birlikte birleştirip, o alanda kermes gibi etkinliklere izin vermeyeceğiz. Kermes düzenlemesini de kaldıracağımızı ifade ediyoruz. Bazı özel kişilere verilmesi gerekiyorsa vereceğiz ama bu kamuoyunu rahatsız etmeyecek şekilde olacak. Sümerpark (A.Gül Parkı) içinde kermesler için küçük bir bölümde gerekli izinleri vereceğiz.

SORU: Son iki yıldır belediye otobüslerinde bilet yerine bazen para da atılıyor. Ve bilet fiyatı 90 kuruş iken vatandaş 1 lira atıyor. İki yıldır biriken paranın akıbeti ne oldu? Bu para uygulamasını kaldırmayı düşünüyor musunuz? Esenlik'in de durumunun iyi olmadığı ve iki marketini kapatacağı söyleniyor? Bunlar doğru mu?
YANIT: Evet. Söylenen rakam aslında tam olarak o değil ama miktar da zaten önemli değil bu açığın olmaması gerekiyor. Biz bu para uygulamasını kaldıracağız. Esenlik'inde sorduğunuz manada bir sıkıntısı yok. Aksine büyüyerek gidecek. Ulusal anlamda rekabet edecek bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız