SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kastını Açıklaması Lazım"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:01:22
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili, TBMM İdare Amiri, Türkiye-KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ömer Faruk Öz, KKTC Milletvekili Doğuş Derya’nın açıklamaları ve Türkiye- KKTC ilişkileri konusunda Meclis TV’ye konuştu.  

Doğuş Derya’nın açıklamalarına ilişkin olarak “1974’deki Barış Harekâtı yapılırken Türk askeri sadece orada yaşayan Türklere değil, Adanın tümüne barış getirmek için gitmiştir. Orada Türklere yapılan katliamlar, tecavüzler, her türlü baskı unsuru oraya Barış Harekâtı yapmayı mecbur kılmıştır” ifadelerini kullanan Öz, “Eğer 74’de Sayın Milletvekilinin dediği gibi olaylar varsa, o zaman şunun açıklamasını da kendisinden bekliyoruz. Diyecek ki; buradaki kastım Türk askeri değildir. Çünkü Türk askeri hiçbir zaman o dediği anlamda aşağılık bir görev yapacak asker değildir. Dünyanın en şerefli haysiyetli askerlerinden biridir Türk askeri. Ben geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Meclis Başkanımızla da görüştüm. Birkaç parlamenterle de görüştüm. Bu Milletvekilinin çıkıp oradaki kastının Türk askeri olmadığını açıklamasını bekliyorum. Eğer Türk askerini kastetmediğini söylerse, diyecek bir şey yok. Kendi iç meseleleriyle ilgili bir açıklamaysa o kendi takdirleridir, kendi iç meseleleridir. Ama 74’de buradaki Barış Harekâtının bir tarafı da Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Silahlı Kuvvetidir. Dolayısıyla buradaki açıklamasının Türk askeri olmadığını açıklamasını bekliyoruz. Şuanda Cumhuriyetçi Türk Partisi iktidar ve Başbakan da Meclis Başkanı da o Partiden ve her ikisiyle de gerek hükümetle gerekse de Meclis Başkanı ve yönetimiyle biz Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak çok uyumlu bir şekilde Kuzey Kıbrıs’ın daha kalkınması, daha büyümesi, daha gelişmesi için çok önemli adımlar atıyoruz. Gerek Başbakan Sayın Yorgancıoğlu gerekse de Meclis Başkanımız Sibel Siber Hanım hakikaten her alanda hem Kıbrıs Türk halkına karşı hem de Türkiye Cumhuriyeti halkına karşı muhabbeti olan kişiler. Dolayısıyla bu Partinin Birleşik Güçler ile seçime girmesi ile meclise giren Milletvekili bu çıkışıyla esas sıkıntıyı, kendi partisine yaşatmış oldu. Ben burada net olarak belirteyim, özellikle Meclis Başkanımız Sibel Siber Hanımın gerçekten her alanda gerek Türkiye Cumhuriyet’i yanlısı, gerekse Türk askerine olan sevgisini, muhabbetini yakinen bilen birisiyim.”dedi.

"Suç duyurusunda bulunacağım diye bir ifadeniz olmuştu. Hukuki olarak bunun durumu nedir?" sorusuna ise Öz, şu şekilde cevap verdi: 

“İlgili makamlara, orduyu kastederek açıklama yaptıysa bunula ilgili gerekli prosedürü bizim oradaki Büyükelçilik vasıtasıyla ileteceğim.  Bizim buradaki kastımız suç alması veya yargıya intikal etmesinden ziyade, kendisinin çıkıp; çünkü kendisinin bir yerel kanala çıkıp ‘Türk askerini kastetmedim’ dediğini ilettiler, kendim duymadım. Ben de dedim ki; bunu öyle değil; basın açıklaması yapsın, yani Türk askerini kastetmedim diyorsa; problem yok. Yani kendi meselelerini çözsünler, benim buradaki amacım Türk askerini kastedip etmediğidir. Çünkü orada taraflardan biri Türk askeridir. 74’den bahsediyor. 74’de orada bir barış harekâtı gerçekleşmiş ve Türk askeri orada. Ben iç dünyasını bilemem ama diliyle açık ve net bir şekilde benim buradaki kastım Türk askeri değildir demesini bekliyorum.” 

Türkiye-KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ömer Faruk Öz, Kuzey Kıbrıs-Türkiye ilişkilerine ilişkin soruya cevaben ise şu ifadeleri kullandı: 

“Biz Kıbrıs’ta hiçbir haktan ödün vermedik. Kuzey Kıbrıs’ı hakikaten gerek altyapı hizmetleri gerekse eğitim alanında gerek turizm alanında birçok alanda hizmetlerle buluşturduk. Gerçekten 74 ile 2003 arasında Kıbrıs’a Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gönderilen paralar onların birçok cari harcamalarında kullanıldı. Ama özellikle 2003’ten sonra gönderilen paralarla Kıbrıs halkının yaşam kalitesini arttırmak noktasında önemli bir ivme kazanıldı. Yani biz, Kuzey Kıbrıs Türklerinin yaşam kalitesini artırmak, dünyada tanınırlığını arttırmak ve her alanda kendi kendine yeterli ülke haline getirmek için gayret sarf ediyoruz. Türkiye’deki bu siyasi istikrar devam ettiği müddetçe Kuzey Kıbrıs’taki siyasi istikrar da kalkınma da aynı paralellikte artacaktır diye düşünüyoruz.”   

NE DEMİŞTİ?

KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde önceki gün konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, barış için geçmişle hesaplaşmak gerektiğini belirterek,"Savaşlarda kazanan taraf yok. Kıbrıslı Türkler dışında acı çekenler de var. Kıbrıslı Rumlar, Ermeniler ve Maronitler de evsiz kaldı. Kayıplar verdi. Tecavüze uğradı" demişti.

Derya'nın bu konuşması ise KKTC meclisinde krize neden olmuştu. Oturdukları masalarda Derya'yı protesto eden milletvekilleri Derya'nın Türk askerini tecavüzcü olarak adlandırmasının kabul edilemez olduğunu belirterek tepki göstermiş, daha sonrasöz isteyen Demokrat Parti-Ulusal Güçler Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, çıktığı kürsüde Derya'nın özür dilemesini istemişti. Derya özür dilemeyince de sosyal medyada ve adada Derya'nın sözleriyle ilgili tartışma başlamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız