SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Bülent Korkmaz

Katatua ve Eski Brezilyalılar...

A- A+ PAYLAŞ

Bülent Korkmaz- Finlandiya

Malatyaspor’un son transferi Eberti Marques De Toledo (Catatua), yeni takımına gelmekle doğru iş yaptığını düşündüğünü söyledi.

7 yıldan beri futbol oynadığını, 2 yıl önce profesyonel olduğunu, forvetin sağında oynadığını, gol atmaktan çok asist yaptığını anlatan Catatua “Profesyonel yaşantımda sadece 5-6 golüm var. Daha çok gol pası verdim. Yeni bir ekibe geldim. Bu takımın iyi bir takım olduğunu duydum. Burada yeni şeylere başlayacağım. Doğru iş yaptığımı düşünüyorum. Futbolumda doğru işler gerçekleştireceğim” dedi.

Catatua, Malatya’da yalnız kalmayacağını, annesinin 10-12 gün içerisinde geleceğini sözlerine ekledi.

Yaşının çok genç olduğunu, ana dili Portekizce’den başka dil bilmediğini, bu nedenle Malatya’da iletişim sıkıntısı yaşayıp yaşamayacağının sorulması üzerine genç oyuncu “Türkçe öğrenmeye başlayacağım. Şimdilik çok az şey anlıyorum” dedi.

Catatua, 1 Mart 1986 doğumlu. 1.72 boyunda, 62 kilo ve lise mezunu.

Daha Önce Gelen Brezilyalılar

Malatya, Brezilyalı oyuncularla ilk olarak 1988-89 sezonunda tanışmıştı. O yıllarda Türk futbolu kaliteli yabancı oyuncu transfer edecek olanaklara sahip değildi. Genelde Yugoslav futbolunun ikinci kalite isimleri alınabiliyordu. Brezilyalı transfer etmek ise başlı başına bir servet ödemek demekti.

Malatyaspor, 1982 İspanya Dünya Kupası’nın yıldızları Eder Alexio De Assis ile aynı kadroda yer alan Serginho Bernardino ve 1978 Arjantin ve 82 Dünya Kupası’nda Brezilya’nın yedek, 1986 Meksika Dünya Kupası’nda as kalecisi olan Carlos Roberto Gallo’yu kadrosuna katmıştı. Bu oyuncuların alınışı o kadar büyük yankı uyandırmıştı ki, dönemin tek televizyon kanalı TRT, yayın akışında rastlanmadık biçimde transferleri ana haber bülteninden vermiş, iki oyuncuyu canlı yayına almış, Eder ve Serginho stüdyoda ayaklarıyla top sektirmişlerdi. Bu oyuncular 30lu yaşları aştıktan sonra gelmişlerdi ama, yine de gelişleri “olay” olmuştu.

Bu oyunculardan Eder’in 82’de Yeni Zelanda ve Sovyetler Birliği’ne uzaktan attığı iki füze gol hafızalardan silinmemişti. Serginho’nun Arjantin’e kafa golü bulunuyordu. Carlos ise 86 Dünya Kupası çeyrek finalinde penaltı atışları sırasında yaşadığı talihsiz anla hatırlanıyordu. O maça kadar gol yemeyen Carlos, tek golü Fransa futbolunun efsanevi ismi Michael Platini’den yemiş, Careca ile öne geçen ve Zico ile penaltı kaçıran takımı galibiyeti koruyamamıştı. Normal süre ve uzatmalar 1-1 biterken, penaltı atışlarında jeneriklere geçen o ilginç an yaşandı. Fransız Manuel Amoros’un kullandığı penaltı önce direğe, sonra Carlos’un sırtına çarpıp içeri girdi. Bu penaltının temdit penaltısı olduğu, dolayısıyla direkten sahaya döndüğü anda pozisyonun bitmiş sayılması gerektiği ileri sürüldü. Ne var ki, Romen hakem Ion Igna ve FIFA aynı fikirde değildi.

Malatya'daki sezon açılışından bir gün önce şehirde şampiyon olunmuşçasına arabalarla turlar atıldı. Açılışta Malatya futbol tarihinde görülmedik bir kalabalık ve coşku vardı.

Eder ve Serginho sezon açılışına katıldılar. Boluspor’la oynanan ve 4-2 Malatyaspor’un galibiyetiyle tamamlanan maçta 25 dakika sahada kaldılar. Eder’in kullandığı serbest atış kaleciden döndü, Serginho tamamlayıp golünü attı ve daha sonra ülkesine giden Eder, parasının ödenmemesini gerekçe gösterip, dönmedi. Carlos, daha sonra Malatya’ya geldi ve 2 sezon forma giydi. Serginho ise 1 sezon oynayabildi. İki futbolcunun iletişim sorunu yaşamaması için İstanbul’dan Portekizce bilen Berg Çubukçuyan isimli bir tercüman getirtildi.

Carlos’un ikinci senesinde Malatyaspor küme düştü. Dolayısıyla büyük umutlarla getirilen, Türk basınını günlerce meşgul eden, bazı Avrupa gazetelerinde bile yer alan bu transferlerden Malatya beklediği verimi alamadı. Kuşkusuz Malatyaspor’un başarısızlığını bu oyunculara yüklemek haksızlık olur. Çok farklı nedenlerle kulüp çöküşe geçmişti.

Carlos, efendiliğiyle takdir toplarken, Serginho sambası, güler yüzü, sempatik tavırları ve şakalarıyla sevildi. Serginho’nun “tek kusuru” Malatyaspor’un bazı muzip futbolcularının öğrettiği Türkçe küfürleri olur olmaz yerlerde kullanmasıydı. Boluspor’la deplasmanda oynanan lig maçında hakemin yanında, Portekizce konuştuğunu sanarak, gayri ihtiyarı Türkçe küfür edince maçın 5. dakikasında kırmızı kart görmüştü.

Bu oyunculardan Eder’in şu anda Brezilya Futbol Federasyonu’nda çalıştığı, Carlos’un Amerika’da antrenörlük yaptığı, Serginho’nun ise futbolculuk yıllarında yaptığı yatırımlar sayesinde, çalışmaya ihtiyaç duymadığı ve yiyip içip gezdiği bildiriliyor.

Malatyaspor, 1. ligdeki ikinci döneminde forvet Carlos ve Türkiye’de başka takımlarda da oynayan Elias Azevedo’yu (Pachola) transfer etti. Carlos, dil sorununu aşıp uyum sağlayamazken, az da olsa Türkçe bilen Pachola bir sezon oynadı, bazı maçlarda başarılı oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

Bülent Korkmaz yazıları