SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Katedralden Çalıntı" (mı?)

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:41:00
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından projelendirilip temeli atılan Yeni Nikah Sarayı mimarisinde, üst yapı blokunun Brezilyanın Başkenti Brasilia’deki Büyük Brezilya Katedralinin mimarisi ile büyük benzerlik taşıdığı ortaya çıktı. Mimarlar, iki mimari proje arasındaki bu benzerliğin bir başka mimari projeden esinlenme ölçülerini bir hayli aşarak ‘Çalıntı’ düzeyine ulaştığını ileri sürüyor. 

Brezilya’daki katedral ile Malatya Nikah Sarayı mimarisi arasındaki büyük benzerliği ortaya çıkaran Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk “Müslümanlar için kutsal bir kurum olan ailenin temelinin atılacağı Malatya Nikah Sarayı’nı Hıristiyanlığın ibadethane mimarisi ile yapmak Malatya adına utanç vericidir” dedi. 

Brezilya’daki Hıristiyan İbadethanesi Büyük Brezilya Katedrali’yle “Tesadüfün (!) Bu Kadarı” Dedirten Benzerlik 

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müzezzinoğlu’nun da katıldığı bir törenle Fahri Kayahan semtinde temeli atılan ve Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından ‘Malatya’nın sembol eseri olacak’ sözleri ile övülen Malatya Nikah Sarayı temeli atıldıktan hemen sonra ciddi tartışmaların konusu olacak gibi görünüyor. 

Nikah Sarayı’nın üst yapı blokunun, Brezilya’nın sembol binalarından biri olarak gösterilen ve Dünyaca ünlü Mimar Oscar Niemeyer tarafından mimari projesi çizilen, Brezilya Hıristiyanları’nın en ünlü ibadet merkezlerinden biri olduğu belirtilen Büyük Brezilya Katedrali ile büyük benzerlik gösteriyor. 

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz mimarlar, iki mimari projeyi karşılaştırarak yaptıkları inceleme sonrasında, “Bunun adı esinlenme filan değil. Neredeyse Brezilya’daki bu katedral tıpa tıp kopyalanarak Malatya Nikah Sarayı projesine aktarılmış” şeklinde konuştu. 

Mimari projeler arasında bir esinlenme ya da etkileşim olmasının normal olduğunu belirten mimarlar “Ancak, bu örnekte esinlenme ölçülerini bir hayli aşan bir taklitçilik var. Daha doğrusu fikir ve telif haklarını ağır bir şekilde ihlal eden bir taklitçilik görünüyor” yorumunu yaptılar. 

Uluslar arası mimari toplantılarda çalıntı diye değerlendirilebilecek bu tür durumları afişe edildiğini ve kınandığını hatırlatan mimarlar, “Muhtemel bir uluslar arası mimari toplantıda bu durum gündeme taşınırsa ve Malatya kınanırsa, bu durum Malatya’nın başını öne eğer” şeklinde konuşarak Malatya Belediyesi’ni projeyi gözden geçirmeye davet etti. 

Büyük benzerliği ortaya çıkaran SP İl Başkanı Asiltürk: Ala ala kiliseyi örnek almışlar 

Skandal nitelikteki benzerliği Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk gündeme getirdi. Asiltürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu resmen Brezilya’daki katedralden çalıntıdır. Ancak çalıntı olması ile birlikte acı olan İslamcı olduğunu iddia eden yöneticilerin Müslümanlar için kutsal bir kurum olan ailenin temelinin atılacağı Malatya Nikâh Sarayı’nı Hıristiyanlığın ibadethane mimarisi ile yapmalarıdır. Bu Müslüman mahallesinde salyangoz satmak anlamına gelir. Hıristiyanlar cami formunda nikâh sarayı inşa eder mi acaba? Sorunun cevabını biliyoruz. Asla etmezler” dedi. 

“Malatya Belediyesi’nin içine düştüğü acziyetten utanç duyuyorum” şeklinde konuşan SP İl Başkanı Asiltürk, mimarların da önerdiği gibi, nikâh sarayı projesinin yeniden ve özgün biçimde çizilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Haber: Güler HAZAR – Malatya'ya Bakış Gazetesi 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız