SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Katılım Payında İndirim

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi, gelirlerini arttırmak amacıyla, vatandaşın ödemekte zorlandığı yol, su, kanalizasyon hizmetleri ile kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte alınan katılım payı oranlarında yüzde 50 indirim yaptı.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, nüfusun büyük çoğunluğunun alt ve orta gelir grubuna dahil olduğu için katılım paylarını ödemekte zorlandığını belirterek “Her ne kadar bu indirim, belediyelerimize önemli gelir kaybına neden olacak olsa da, vatandaşlarımızın bu yükünün hafifletilmesi için yönetimimiz böyle bir karar almıştır. Vatandaşlarımız bu indirimden yararlanmak için 1 Ekim’e kadar başvuruda bulunabilirler” dedi.

Çakır ayrıca, son günlerde şehir içinde yapılan kaçak kazılara da değinerek, belediyeden izinsiz kaçak kazı yapan özel ve tüzel kişiler hakkında yasal işlem yapılacağını kaydetti.

Makamında basın toplantısı düzenleyen Ahmet Çakır, katılım payı ve kaçak kazılar konusunda bilgiler verdi.
Gerek gayrimenkul mükelleflerinin yükünü azaltmak gerekse belediye gelirlerini arttırmak için yönetim olarak böyle bir karar aldıklarını aktaran Çakır, “2464 sayılı kanunun 86. ve 94. maddeleri doğrultusunda belediyeler yaptıkları su, kanalizasyon ve yol hizmetleri karşılığında her hizmet dalı için vatandaşlardan katılım payı adı altında bir ücret almaktadır. Belediyelerin kanuni bir hak ve alınması gereken bir ücret olan katılım payı, birçok vatandaşlarımız için ağır bir külfet durumundaydı. 1981 yılından beri yaşanan bu durum, 1992 yılından itibaren Malatya Belediyesi'nde de uygulanmaya başlamıştır. İlimiz nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan orta kesim ve altındaki gelire sahip mükellefler, katılım payını ödemekte zorlandıkları için şu an itibariyle çok sayıda vatandaşlarımız hala katılım payını yatıramamıştır. Gerek gayrimenkul mükelleflerinin bu yükünü azaltmak ve gerekse de Belediyelerimiz gelirlerini arttırmak amacıyla yönetim olarak aldığımız karar doğrultusunda katılım payı oranında yüzde 50 indirim yapılmıştır” dedi.

Söz konusu indirimin belediye gelirlerinde önemli bir kayba neden olacağını ifade eden Çakır, gerek kat irtifakından kat mülkiyetine geçişlerde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması gerekse vatandaşın rahat ödeyebilmesi açısından böyle bir karar aldıklarını vurgulayarak “Bu indirim kapsamında da daha önce mükelleflere kolaylık olması açısından uygulanan peşin ödemelerde yüzde 25'lik indirim imkanı ve 4 eşit taksitle ödeme imkanı da devam etmektedir. 2464 sayılı kanun gereği alınan Katılım Payı'nda yüzde 50 indirim yapılmış olup, bu payı peşin ödeyenler ayrıca yüzde 25 indirimli ödeyecektir. Ayrıca taksitle ödemek isteyen vatandaşlarımız 4 eşit taksitle ödeyeceklerdir” diye konuştu.

Başkan Çakır, son günlerde şehir içinde yapılan kaçak kazılara da belediyenin sessiz kalmayacağını belirterek şunları söyledi: “Belediyemizden izin alınmadan yapılacak her türlü kaçak kazı ile ilgili ekiplerimiz gece gündüz demeden mahalle mahalle sokak sokak denetimlerde bulunacaklar. Bu denetimlerde belediyeye bildirilmeden ve harcı ödenmeden yapılan kazılarla ilgili bütün kanuni yaptırımların noksansız uygulanacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Vatandaşlarımızın belediyeye gelerek yapacakları kazılarla ilgili izin alacaklar ve metre kare başına düşen harç bedelini yatıracaklar. Bir kez daha belirteyim izinsiz, kaçak kazı yapan özel ve tüzel kişi ya da kişiler yasal işlem yapılarak normal harcın 2 katı ceza-i müeyyide uygulanacaktır.”

Basın mensuplarının “Malatya’daki binaların yaklaşık yüzde 85’i iskansız ve çoğunun oturma ruhsatı yok. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte vatandaş bu katılım payını ödese bile ruhsat alamıyor. Bu soruna nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz’ yönündeki soruya Çakır “Biz zaten vatandaşın bu anlamdaki sorunun çözmek için varız. Amacımız halkımızın işini kolaylaştırmak. Bütün bu uygulamaları onun başlatıyoruz” yanıtını verdi.

Ahmet Çakır, Hikmet Tanrıverdi yönetimindeki Malatyaspor’a belediye olarak destek verip vermeyecekleri yönündeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Belediye olarak Malatyaspor'un yanındayız. Geçmiş dönemdeki gibi yardım etmemiz bütçemiz açısından mümkün değil. Malatyaspor sahipsiz kalmayacaktır diye düşünüyorum. Esenlik Şirketi, kendi bütçesinin imkanları ölçüsünde yardımcı olacaktır. Yardımlarımız kamuoyunu rahatsız etmeyecek şekilde olacaktır. Malatyaspor'u ihmal edemeyiz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız