SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Katiyen Sözkonusu Değil'miş!..

A- A+ PAYLAŞ

Edirne'de belediye başkanının tutuklanmasına yolaçan operasyona konu olay gibi bir teklif nedeniyle mecliste yetki aldığı iddialarına muhatap olan Belediye Başkanı Cemal Akın yazılı bir açıklama yaptı.

Akın, Sümerbank ve meclisten aldığı yetkiyle ilgili muhatap olduğu sorular karşısında Belediye Basın Bürosu aracılığıyla açıklamalarda bulundu. Belediye Basın Bürosu'nun konuya ilişkin yayınladığı bülten şöyle:

"..Belediye Başkanı H. Cemal Akın, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan konular hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sümerbank Sahasında Gerçekleştirilen Yıkım:

Malatya Girişim Grubu’nun elinde bulunan Sümerbank sahasında yıkıma başlanması konusunda bilgi veren Belediye Başkanı H. Cemal Akın, belediyenin yıkım sırasında ancak herhangi bir can ve mal kaybının olmamamı için gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebileceğini belirterek, “Yasalar çerçevesinde bu yıkımı yapan kişiler belediyemize belli bir harç öderler. Ama ben buraya her hangi bir ev, apartman, bina yapacağım derseniz, o zaman sizin söz konusu talebinizin usulen yasalara uygun olup olmadığı tetkik edilir. Uygunsa izin verilir uygun değilse izin verilmez. Yıkmak için müracaat edildiğinde belediyenin sınırlama yetkisi yoktur. Gayrimenkulünü yıkmak isteyen herkesin, gayrimenkullerini yıkma hakkı vardır. Takdir hakkımız yoktur, ancak harç ücretini alabiliriz” dedi.

Sözkonusu alanda gerçekleştirilecek yıkımdan sonra yapılacak imar çalışması ile ilgili de bilgi veren Başkan Akın, “Belediyeciliğin temelinde öncelikle park ve bahçeler, ulaşım, temizlik akla geliyor. Görevimiz sırasında yeşil alan olarak açılan ve ayrılan yerlerin yüzde olarak tutarı bizden evvel ki belediye hizmetleri sırasındaki oranlarla karşılaştırdığımız da 3 katı çıkmaktadır. 1990 döneminden 2004 yılına kadar park ve bahçe olarak ayrılıp yapılan yerlerin tutarı % 25 iken, 2004’den 2008’e kadar olan hizmet süremiz içerisinde park ve bahçe olarak ayrılan, yapılan yerlerin tutarı % 75’dir. Dolayısıyla burası da eğer yarın herhangi bir şekilde Belediyemiz ile muhatap olur iseler, biz buradan da Malatya halkının yeşil alan olarak istifade edebileceği veyahut Belediye olarak kanunların tayin etmiş olduğu miktarlar arasında makul bir miktarın Malatya Belediyesine ve Malatya halkına devri hususunda gerekli çalışmaları mutlaka yapacağız” dedi.

Belediye Meclisince Belediye Başkanına Yetki Verilmesi:

Malatya Belediye Meclisi’nin 5 Mart tarihinde yapılan toplantısında, bazı hizmet ve yatırımların gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak Belediye Başkanına yetki verilmesi konusunda da bilgiler veren Başkan Akın, “Bazı illerdeki işlem, su imtiyaz hakkının devri konusu ile alakalı. Malatya’da yapılmak istenen işlem ise Malatya içme suyunun belediye tarafından temini, yani getirdiğimiz ve getireceğimiz suların hepsini biz belediye olarak işleyeceğiz, işleteceğiz. İmtiyaz hakkımızı katiyen ikinci, üçüncü kişilere devretmek gibi ne bir karar alınmıştır nede böyle bir çalışma söz konusudur.

Bizim yapmak istediğimiz su imtiyaz hakkının devri değildir. Malatya su ihtiyacını karşılamak için Malatya ile Adıyaman sınırında olan Aksu kaynağının ve Değirmendere köyünün olduğu yerde bulunan suların Malatya’ya içme suyu olarak getirilmesi çalışmaları ile ilgilidir. İmtiyaz haklarının devri katiyen söz konusu değildir.

Ayrıca, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu 30 yıldan beri uygulanan bir kanun. Yeni bir şeymiş gibi ortaya sürülmesi, eğer art niyet, kasıt, kötü niyet yoksa bilgi eksikliğinden olabilir diye düşünüyorum. Devletin bütün kurum ve kuruluşları 2886 sayılı kanun çerçevesinde ve Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde işlem yapıyor. Yani yeni bir şey değil ” dedi.

Belediye Başkanı H. Cemal Akın, bu konu ile ilgili olarak herhangi bir finans kuruluşuyla görüşmediklerini de belirterek, çeşitli finans kuruluşlarının zaman zaman bazı yatırımların gerçekleştirilmesi amacıyla kredi temini hususunda yardımcı olabilecekleri taahhüdü ile kurum ve kuruluşlarla görüştüklerini, ancak kendilerinin resmi olarak kredi aldıkları kuruluşlardan birinin İller Bankası Genel Müdürlüğü, birinin de Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü olduğunu söyledi.

Başkan Akın, benzer şekilde bazı finans kuruluşlarının zaman zaman Malatya’ya ve Belediyeye de geldiklerini ve bunlarla da görüştüklerini belirterek, “Biz şu finans kuruluşu, bu finans kuruluşu diye bir ayırım yapmıyoruz. Finans kuruluşları tabi ki buraya gelirler, herkes gelir. Bu şekilde parasını satmaya çalışanlar olabilir. Bu bizim Malatya halkımızın lehine olursa, hangi kuruluşlar olursa olsun problem değil.

Öte yandan, gündeme getirilmiş olan konuları da biz yine de incelettiriyoruz. Konunun bazı illerdeki olaylarla irtibatlandırılmaya çalışılması doğru değildir.

Su imtiyaz hakkımızı katiyen hiçbir kurum ve kuruluşa devretmiyoruz. Malatya’nın su ihtiyacını karşılamak için projeler üretiyoruz. Bu projeleri gerçekleştirmek içinde şuanda muhatabımız olan bankalardan başta geleni İller Bankası’dır. Ayrıca, diğer hizmetlerimizin yürütülebilmesi için yine bir diğer muhatabımız Türkiye Vakıflar Bankasıdır. Ama bu şartlardan daha iyi şartlarla bize içerde veya dışarıda kredi veren kuruluşlar olursa, hizmet yapabilmek için de bu krediye ihtiyacımız varsa - Yok efendim biz krediyi almıyoruz- deyip Malatya halkının geleceğini de susuz, yolunu asfaltsız bırakmayız. Yani Malatya halkına hizmet verebilmek için kanunlar çerçevesinde her türlü hizmeti yaparız. Ancak altını çiziyoruz katiyen su imtiyaz hakkının devri söz konusu değildir ve olamaz” dedi.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız