SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Katkımız 1 Milyar TL Olacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:16:43
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi (İ.Ü.) Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Karaciğer Nakil Hastanesi inşaatının Temmuz 2014’de biteceğini belirterek, bundan sonraki hedeflerinin Kanser Hastanesi’ni açmak olduğunu belirtti.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik, burada üniversitedeki gelişmeler ve iddialarla ilgili olarak çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Belirtilen rakama göre, İnönü Üniversitesi, 18., en yüksek düzeyde devletin, hükümetimizin para ayırdığı bir üniversite konumuna geldik. Bir 4-5 yıl öncesine baktığımızda o zaman üniversiteye devletin verdiği para yaklaşık 112 milyon TL idi. 2008 yılı bütçesini söylüyorum. Bu sene açıklanan para 275 milyon TL. Neredeyse yüzde 300’e yakın İnönü Üniversitesi’nin bütçesi artmış durumda. Hükümetimizin, devletimizin İnönü Üniversitesine bu kadar yüksek oranda bir parayı, Türkiye’de 18. sırada vermiş olması bu üniversitenin çalışmasının neticesinde olduğunu da ifade etmek istiyorum. Tabi bizim bütçemiz bu belirtildiği kadarda değil. Bizim başka örtülü kaynaklarımızda var. Kendi öz kaynaklarımızdan Maliye Bakanlığı Cari Bütçesine girmeyen yatırım kaynakları var. Bunlardan bir tanesi Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ünsal Özgen’in yürüttüğü Güneş Enerjisi Tarlası Projemiz var. Bunun yaklaşık olarak maliyeti 20 milyon TL ve Ziraat Bankası bize bu noktada kredi açtı ve yaklaşık 20 milyon TL’de biz 275 milyon TL bütçemizin üzerine yatırıma para ayırmış olacağız. Bu aldığımız krediyi de kendi öz gelirlerimiz ve döner sermaye gelirlerimiz ile ödeyeceğiz. Önümüzdeki yıl döner sermaye gelirlerimizin de yaklaşık olarak devletin verdiği bütçeye yakın olacağını tahmin ediyoruz. Yani 250 ile 275 milyon TL arasında döner sermaye kaynaklarımız olacak. Döner Sermaye gelirlerimizin yüzde 5’ini bilimsel araştırma projelerine ayrılıyor. Yaklaşık 12-13 milyon TL tutarındaki parayı biz bilimsel araştırma projelerine dahil edeceğiz. Bunların hepsini koyduğumuzda üniversitenin 2014 yılında kullanacağı para yaklaşık olarak 315-320 milyon TL. Üniversitenin kira gelirleri ve döner sermaye gelirlerini de göz önünde bulundurduğunuzda yaklaşık olarak bu kadar parayı da hesaba kattığınızda 600-650 milyon TL para, İnönü Üniversitesi’nin Malatya ekonomisine girdisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu sene öğrenci sayımızın da 33 bin olduğunu düşünürseniz, ortalama bunların aylık olarak harcadığı parayı 750 TL-bin TL olarak kabul ederseniz, neredeyse bir 300-350 milyon TL oradan Malatya ekonomisine bir katkı girmiş olacak. Bu şu anlama geliyor, İnönü Üniversitesi’nin maddi olarak Malatya’ya katkısı yaklaşık 1 milyar TL’yi 2014 yılı içerisinde bulacak. Bu da Malatya için, Malatya büyüklüğündeki bir şehir için, diğer Malatya’daki tarımsal gelirleri ve diğer gelirleri göz önünde tuttuğunuzda, bunların hepsinin üzerinde Malatya’ya ekonomik bir kaynak oluşturduğunu bilgilerinize sunmak isterim. Üniversite sadece para-pul işleri ile uğraşan bir kurum değil, bilim üreten, ülkenin ihtiyacı olan belli alanlardaki vatandaşın ihtiyaçlarını yerinde mahallinde karşılayan konumda olan ileri hizmet veren, kurumlar olmak zorundadır” diye konuştu.

Karaciğer Nakil Hastanesi ile ilgili olarak da konuşan Prof. Dr. Cemil Çelik şunları söyledi, “Karaciğer Nakil Hastanemiz sanıyorum, Temmuz 2014’de bize teslim edilecek. Sağ olsun Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, bu hastanenin, bittiğinde, arkadaşlarımızla o savunmayı yaptık, bu hastane bittiğinde bir sonraki yıl bunun alet ve edevatını almaya kalkışırsak, böyle devletin yaptığı bir yatırım bir yıl hantal, atıl vaziyette kalacak savunmasıyla 30 milyon TL tutarında da alet ve edevat için para almış durumdayız. Önümüzdeki yıl kısmet olursa, bu dönemlerde İnönü Üniversitesi yaklaşık bin 400 yataklı ikinci bir Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde hastaneye sahip olmuş olacak. Ondan sonraki hedefimizde bu bölgenin ihtiyacı olan kanser hastalarının tedavi olduğu 100 yataklı bir Kanser Hastanesi’ni de Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bünyesine katmak istiyoruz. O zaman bin 500 yataklı bir hastane olacağız. Sadece Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin değil, bu coğrafyanın insanlarına hizmet veren, mahallinde sağlık problemlerini ileri düzeyde çözen bir akademik hastaneye kavuşmuş olacağız. En büyük sağlık alanında stratejik çalışmamız bu yönde. “

Kale’de kira gelirleri ile yaptırılan otelinde hizmete gireceğini söyleyen Prof. Dr. Cemil Çelik, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanında yaptırılan küçük bir alışveriş merkezinin yakında açılacağını belirtti. Prof. Dr. Çelik, 22 tane dükkanın üst katta, alt katta ise 3 bin metrekare kapalı alanı olduğunu kaydederek, “Hastanelerin içerisindeki bu yeme içme hizmetlerinin, kantin ve kafeteryaların olması, enfeksiyon ve hastalık bulaştırma noktasında oldukça tehlikeli bin durum. 2014 yılında hastane içindeki bütün kantin ve kafeteryaları hastane dışındaki bu alışveriş merkezine taşıyacağız” diye konuştu.

Prof. Dr. Çelik, “Açık olarak şunu paylaşmak istiyorum, 3 yıl sonra İnönü Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 50 bine kavuşacak. Öğretim Üyesi sayısı binlere çıkacak. Uluslararasılaşan ve Türkiye’de sadece tanınan değil, dünyada tanınan bir üniversite olma yolunda devam ediyoruz” dedi.

Kendi kızını İnönü üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne imtiyaz sağlayarak aldırdığı iddiaları ile ilgili olarak da konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik şunları söyledi, “Hiç kimseye haber vermeden, ilan etmeden üniversitelere eleman almak mümkün değildir. Bu tip iddialarda bulunanlar kendi kendilerini kandırıyor olarak kabul etmelidir. Üniversite ile ilgili olarak eğer hukuksal olarak yapılan bir şey varsa, hepinizin huzurunda söylüyorum, elinde kanıtı ve delili varsa hemen başvursunlar. Devletin hukuk sistemini egemen olduğu bir ülkede hukuka başvursunlar. Yüksek Öğretim Kurumu’na başvursunlar. Üniversitedeki bütün işler kurallara göredir. Kaç-göç tarzında üniversitelere bilim insanı kabul etmek mümkün değildir. Hele hele, benim kendi yakınlarımı böyle imtiyaz sağlayarak üniversiteye kabul etmemde kabul edilmiş benim bilim ahlakımla, edebimle, terbiyemle bağdaşır bir durum değildir. Bu konuda samimi olarak söylüyorum, elinde belgesi ve bilgisi olanların bunu devletin kurumları ile paylaşması gerekir. Onun dışındakileri bühtandır. Her meslekte olduğu gibi, bu üniversitede de var, medyada da var. Aynen nasıl ihale ve inşaatlarda çantacılık yapanlar olduğu gibi her mesleğin çantacılığını yapanlar vardır. Bunların da ne kadar aramızda itibarının olduğu hepinizin bilgisi dahilindedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız