SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kavga Yok ki Barışsın!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 5811 sayılı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanunun yeniden düzenlenmesi nedeniyle muhasebecilere seminer verildi.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Salonu'nda düzenlenen Varlık Barışı seminerinin açılış konuşmasını yapan SMMMO Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, "Bilindiği üzere ; 2008 yılında yaşanan ekonomik krize karşı bir önlem olarak çıkartılan 5811 sayılı Varlık Barışı kanun ile gerçek ve tüzel kişilere ait 01.Ekim.2008 tarihi itibari ile sahip olunan yurt içinde ve yurt dışında bulunan ve kayıtdışı bırakılan para,altın döviz ve menkul kıymetler ile taşınmazların ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştı ve kanundan yararlanma süresi 2009 yılı şubat ayında sona ermişti.

5917 sayılı kanunda yapılan bir düzenleme ile 5811 sayılı Varlık Barışı kanunu yararlanma süresi 30.Eylül.2009 tarihine kadar uzatılmış bulunmaktadır.

Buna göre gerçek ve tüzel kişilere ait 01.Haziran.2009 tarihi itibari ile sahip olunan yurt içinde ve yurt dışında bulunan ve kayıtdışı bırakılan para, altın döviz ve menkul kıymetler ile taşınmazların 30.Eylül.2009 tarihine kadar beyan edilmesi ve beyan edilen yurtdışı kaynaklar tutarı üzerinden için %2 yurtiçi kaynakların tutarı üzerinden %5 vergi ödenmesi halinde bu kazançlar ile ilgili olarak her hangi bir inceleme yapılmayacak ayrıca 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin yapılacak vergi incelemelerinde bulunacak Gelir vergisi, Kurumlar vergisi ve Katma Değer vergisi matrah farkları bu tutardan mahsup edilecektir.

Bugün 5917 sayılı kanunla uygulama süresi uzatılan 5811 sayılı kanunda yapılacak değişiklileri Malatya Vergi Dairesi Başkalığı Grup Müdürü Sayın Mahmut Polat sizlere aktaracaktır.

5811 Sayılı kanuna baktığımızda kanunun adı Varlık Barışı Kanunu hatırlarsanız 2003 yılında da Matrah artırımını içeren 4811 sayılı vergi Barışı kanunu çıkmıştı o zamanda biz söylemiştik mükellef idare ile kavgalı değil ki barışsın bu bakış açısının değiştirilmesini bekliyoruz.Vergi tekniği açısından baktığımızda bu düzenleme bir gizli aftır her kriz döneminde ya yeni vergiler geliyor ya da bir şekilde vergi almak için af geliyor. Bizim bu kanunla ilgili en büyük endişemiz mükelleflerin üzerinde denetim baskısının oluşturulmasıdır." diye konuştu.

Semineri veren Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Mahmut Polat ise, 30 Eylül'de sona erecek olan varlık barışı kanunundan vatandaşların yararlanması gerektiğini belirtti. Polat, "5811 sayılı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanun daha önceden çıkmıştı. Ancak bu yasa değişikliğe uğradı. Bazı maddeler değiştirildi. Bir iki madde ekleme yapıldı. Bu konuda sizlerle bilgi alış verişinde bulunmak üzere toplanmış bulunuyoruz" dedi.

Polat, gerçek ve tüzel kişiliğe haiz olup da yurt dışında veya içinde bulunan ancak bir şekilde kayıtlara intikal ettirilmeyen para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye araçlarının ekonomiyi kazandırılması, kayda alınmayan taşınmazların kayda alınması, işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak kurulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarını güçlendirmek için çıkarılan kanundan yararlanmak isteyenlerin 30 Eylül 2009 tarihine kadar başvurmaları gerektiğini söyledi. Polat, varlık barışı kanunundan vatandaşların yararlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız