SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kavganın Ortasında!

A- A+ PAYLAŞ

Mecliste türbanla ilgili oylamada iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında kavgaya varan anlaşmazlıklar çıkarken, AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ile Ömer Faruk Öz kavganın ortasında, AKP milletvekilleri Öznur Çalık ve İhsan Koca ile CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da hemen yakında görüntülendiler.

Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi oylamasında 397 kabul, 113 ret, 4 çekimser, 3 boş oy çıkan gizli oylamaya 340 milletvekili bulunan AKP'den 8, 98 milletvekili bulunan CHP'den 5, 20 milletvekili bulunan DTP'den 12, 13 milletvekili bulunan DSP'den 1, 70 milletvekili bulunan MHP'den 1, 5 bağımsızdan da iki kişi katılmadı. Böylece Anayasa değişikliğinin maddelerine geçilmesinde, zorunlu referandum sınırı olan 367'nin üzerine çıkılmış oldu.

Sayılan oyların toplamı 517 olurken, katılan milletvekillerinin, seçim komisyonu tarafından tek tek işaretlendiği "Ad Defteri"nde 519 milletvekilinin oy kullandığı, 29 milletvekilinin oy kullanmadığı belirlendi. Bu durum iki milletvekilinin son anda oyunu atmadığı yorumuna yol açtı.

Oylamaya katılan AKP-MHP bloğunda toplam 401 evet oyu çıkması gerekirken, toplamda evet oylarının 397'de kalması, AKP ya da MHP'den 4 vekilin evet oyu kullanmadığını gösterdi.

Oylamaya CHP-DSP bloğundan 105 milletvekili katılırken, ret oyları toplamda 113 çıktı. DSP'lilerin tümünün ret oyu verdiği kabul edilse bile bu tablo, ret bloğuna, oylamaya katılan 8 DTP'liden oy gittiğini gösterdi.

Kimler oy kullanmadı?
AKP: Köksal Toptan ve Nevzat Pakdil (oy kullanamıyor), Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Tuğrul Yemişçi, Vahit Erdem, Osman Yağmurdereli, Eyüp Cenap Gülpınar. MHP: Gündüz Aktan. DSP: Ahmet Tan. CHP: Hulisi Güvel, Ergün Aydoğan, Şükrü Elekdağ, İlhan Kesici ve Orhan Ziya. DTP: Emine Ayna, Akın Birdal, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, Özdal Üçer, Fatma Kurtulan, Şerafettin Halis, Sevahir Bayındır ve İbrahim Binici.

Bağımsız: Mesut Yılmaz ve Erdoğan Yetenç.

Kabul 401 oldu
Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin gizli oylamasında ise 401 kabul, 110 ret, 1 çekimser ve 2 oy boş çıktı.

KADIN VEKİLLER..
Öte yandan, kadın vekiller arasında da görüşmeler sırasında tartışmalar yaşandı ve bu tartışmalar tutanaklara şöyle yansıdı:

..CANAN ARITMAN (İzmir) - Ne inandık ne inandık!.
AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (Devamla) - Bu, böyle bilinmelidir..
CANAN ARITMAN (İzmir) - Ayağını kaldır! Doğru söylemiyorsun, bari günaha girme..
AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (Devamla) - Her alanda olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atarken cesaret ile konuştular ve Mustafa Kemal Atatürk, o en karanlık günlerin sonrasında devrimci kimliğine bağlı olarak şöyle konuştu?.
CANAN ARITMAN (İzmir) - Atatürk’ün ismini ağzınıza almayın!.
AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (Devamla) - "Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin amelî olması mühimdir..
CANAN ARITMAN (İzmir) - Atatürk’ün kadın giyimiyle ilgili sözlerini de söyle!.
FATMA NUR SERTER (Devamla) - Yani bölmekse bölmek, ayrıştırmaksa ayrıştırmak.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Ayrıştırmayı en fazla siz yaptınız!.
FATMA NUR SERTER (Devamla) - ?üniversitelerde türban sorunundan bahsediyorsunuz ama türban eylemleri yok..
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Nazi ikna odalarından bahseder misin Nur Hanım!.
FATMA NUR SERTER (Devamla) - ? Alamıyorsunuz, alamıyorsunuz ve olayı tam merkezinden girerek, üniversiteden başlatarak toplumun her kesitine yaygınlaştırmak istiyorsunuz..
FATMA NUR SERTER (Devamla) -. Bebekler başları türbanlı televizyon ekranlarında arzı endam ediyorlar ve insanlar nasıl bir İslami düzen isteklerini ekranlarda avaz avaz haykırıyorlar. Türkiye’nin nereye gittiği belli?.
ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Bebekleri de ikna odalarına alın!.
BAŞKAN - Sayın Serter, konuşmanızı tamamlayınız.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız