SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kavunlar Bostanda Çürüdü

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:38:04
Kavunlar Bostanda Çürüdü
A- A+ PAYLAŞ

Kuraklık, Arguvan'ın buğday ve arpasından sonra kavununu da vurdu.  Tadı ve kokusuyla marka olma yolunda ilerleyen Arguvan'ın  'Narmikan Kavunu' kuraklığın yanı sıra sıcak havalar nedeniyle tarlada çürüdü.  Kuraklık nedeniyle ektikleri arpa ve buğdayın büyük bir bölümünü hasat edemeyen Arguvanlı çiftçiler,  binlerce dönüm tarladaki kavunların çürümesiyle şimdi kara kara düşünüyor.

"Hasat edilecek kavun yok"

Arguvanlı kavun üreticisi Ali Hicabi Alp 350 dönüm bir alana kavun ektiğini belirterek "Bu ekim için 10 bin lira kadar masraf yaptım. Şimdi hasat etmeye kalkışsam 3-5 ton bile kavun çıkmaz. Kavunlar susuzluktan çürüdü. Hasat yapamayacağız. Bizi yönetenlerin bize yardımlarını ve bu konulara gerekli hassasiyeti göstermelerin bekliyoruz" dedi.

Bir başka kavun üreticisi Ümit Eren ise 80 dönümlük bir alana kavun ektiğini ancak susuzluk nedeniyle çürüdüğünü ifade etti.

Arguvan'da hem buğday ve arpa hem de kavun yetiştiren Yüce Yıldırım adlı çifçi ise bin 200 dönümlük alana buğday ve arpa ektiğini bunun 500 dönümünü biçmediğini söyledi. Kuraklık nedeniyle çifçilerin adeta 'felaket' yılı yaşadığını söyleyen Yıldırım, "1200 dönüm alana arpa ve buğday ekmiştim. Bunun 500 dönümünü biçmedik. Öbürü de zaten bire iki veya bire üç verdi. 200 dönümlük alana ise kavun ektim. Kavunları zaten görüyorsunuz, çürüdü. Eğer çifçiye her hangi bir destek yapılmazsa gelecek yıl ekim yapacak gücümüz kalmadı" diye konuştu.

"Alan bazlı destek şart"

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, 30 Mart'ta yaşanan don olayından sonra ardından gelen kuraklığın tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açtığını söyleyerek, üreticilere destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Arguvan'ı Türküleri gibi kavunuyla da meşhur bir ilçe olma yolunda ilerlediğini ancak kuraklığın bu sene kavun üreticisini de perişan ettiğini söyleyen Belediye Başkanı Kızıldaş, "Bu kuraklık tabi sadece Arguvan'ın değil tüm Türkiye'nin sorunu ama 30 Mart'ta yaşadığımız don olayından sonra yaşanan kuraklıkla da tarımsal ürünlerde çok ciddi bir kayıp var. Üreticinin çok ciddi zararları  var. Arguvan Türküleri gibi Arguvan'ın kavunu da meşhur. Büyükşehirlerimizin pazarlarında Arguvan kavunu diye etiketler yazılıyor. Bu sene bırakın pazarlara kavun göndermeyi, üreticilerimizin evlerinde yiyecekleri kadar bile kavun üretimi yok. Sizlerde görüyorsnuz bu alanardaki kavunların hepsi kurumuş ve ürünlerde çürümüş vaziyette. Üretici kara kara düşünüyor. Hepsinin büyük oranda ilaç, gübre ve mazot masrafı oldu. Biz bu noktada ilgililerin ve yetkililerin duyarlı olmasını bekliyoruz. Üretcilerin sıkıntlarının giderilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz. İlimizde de alan bazlı desteğin elzem olduğunu görüyoruz.Çünkü böyle giderse sanıyorum üreticilerimiz önümüzdeki yıl tarlalarını ekecek mazot ve tohum parası bulamayacaklar" dedi.

Arguvan'ın, Malatya'nın tahıl ambarı olduğunu belirten Belediye Başkanı Kızıldaş, kuraklık nedeniyle bu yıl buğdaş ve arpanın da tarlalarda kaldığını belirtti. Kantarı belediyenin işlettiğini hatırlatan Kızıldaş, "Bu yıl kantara gelen buğday ve arpa geçen yılla kıyaslandığında oldukça düşük" diye konuştu.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız