SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaya Gazı İçin İlk Sondaj

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:10:28
Kaya Gazı İçin İlk Sondaj
A- A+ PAYLAŞ

 

Türkiye'nin ilk kaya gazı kuyusu, Shell operatörlüğünde Diyarbakır'da açılıyor. Çalışmalardan olumlu sonuç alınması halinde şirket, 20'nin üzerinde yeni kuyu açacak.

Türkiye'nin ilk şeyl (petrol ve doğalgaz) kuyusu, bu ay içerisinde Diyarbakır'da (Konacık) açılıyor. Shell'in operatörlüğünde açılacak kuyuda 3 bin metreye inilecek. Üç bin metreden sonra sağlı-sollu yatay devam edecek çalışmalarda olumlu emarelere ulaşılırsa, Shell bölgede 20'nin üzerinde kuyu açacak. Enerji yönetimi kaynakları, çalışmalardan umutlu olduklarını ve aramalarda gazın yanında petrol emaresine de ulaşılabileceği bilgisini verdi. 

Kaya gazı olarak da adlandırılan şeyl çalışmalarında son dönemde ABD'de önemli gaz rezervlerine ulaşıldı. ABD'nin üretime geçmesiyle gaz fiyatlarında Avrupa ülkelerine göre büyük oranda düşüşler yaşandı. Şeyl çalışmaları, son zamanlarda Türkiye'de de konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda Shell ve TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı), Diyarbakır-Batman bölgesinde çalışmalara başladı. 

ABD Enerji Bakanlığı ve TPAO verilerine göre Türkiye'nin Erzurum, Diyarbakır ve Trakya alanlarında şeyl gazı olduğu bilgilerine yer veriliyor. Şeyl kısaca, kayaçların küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondajla üretilen konvansiyonel olmayan enerji kaynakları (petrol, doğalgaz) olarak tanımlanıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız