SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayalar Ağaç İçin Deliniyor

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de farklı bir ağaçlandırma çalışmasının yürütüldüğü Malatya'daki Beydağı'nda kayalık alanlarda her fidan için iş makineleri ile tek tek çukur açılıyor. Açılan çukurlar toprak doldurularak ağaç dikimine hazır hale getiriliyor.

Malatya merkezdeki Beydağları'nın yamaçlarında farklı bir ağaçlandırma çalışması yürütülüyor. Malatya Valiliği'nin başlattığı ağaçlandırma çalışması kapsamında zemini sert ve kayalık olan Beydağı'nda iş makineleri ile her bir fidan için, ayrı bir çukur açılarak, Beydağı tarlaya çevrilmiş durumda.

"10 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA TEK TEK ÇUKURLAR AÇILIYOR"
İş makinelerinin tarlaya çevirdiği Beydağı'nda ki çalışmaları inceleyen Vali Ulvi Saran, "Şuanda bin 750 rakım seviyelerindeyiz. Beydağı'nın yamaçlarındayız, şehir manzarası görünüyor. Bu çevredeki yaklaşık 10 bin dönümlük arazi, iş makineleri ile 2 aydan beri sürekli olarak deliniyor. Derinliği 1.5 metre, genişliği 1.2 metre çukurlar açılıyor. Oluşturulan çukurlarda toprak doldurulmak suretiyle önümüzdeki Kasım ve Ekim aylarında büyük bir ağaç dikimi gerçekleştirilecek. Bu faaliyetin sonucunda nasip olursa, Beydağları yeşil bir örtüye kavuşacak. Beydağlarını ağaçlandıracağız" dedi.

Çok farklı bir ağaçlandırma çalışması yürüttüklerini belirten Vali Saran şu şekilde konuştu:

"Bu ağaçlandırma Türkiye'nin her hangi bir yerindeki gibi yapılan ağaçlandırma çalışmalarından çok farklı. Tamamen kayaların delinmesiyle, delinen çukurlara toprak doldurularak, ağaca hazır hale getirilmesi ile sağlanıyor. Tabir caiz ise, dağlarımızda her ağaç için bir saksı oluşturuluyor. Sonuç itibariyle 10 bin dönümlük alanda 250 bin adet çukur açmayı hedefliyoruz. Bunun önemli bir bölümünü gerçekleştirdik. Nasip olursa, önümüzdeki güzün, ağaçlandırma mevsimine kadar bu alan tamamlanmış olacak.
İnşallah yakın bir gelecekte Malatya, yeşil bir örtüye kavuşacak. Bu yamaçlarda, çam ağaçlarını arasında sedir ağaçlarının arasında Malatya'ya bakacağız."

'YEŞİLLİK KARADENİZLİLERİN HAYAT TARZI"
Projenin başlatılması ile kendisini Karadenizli olması arasında bir bağlantı olup olmadığı ile ilgili soruya ise Vali Saran, "Karadenizliler, bizler bütünüyle yeşil bir örtü, yeşil bir çevrede yaşıyoruz. Kafamızı çevirdiğimiz her tarafta yeşil ve gür ormanlarla karşılaşıyoruz. Bu bizim için belki bir hayat tarzı, hayatımızın bir parçası olduğu için bunları da burada görmek istiyoruz. Bu sadece Karadeniz'in değil, bütün Türkiye'nin layık olduğu bir durum" dedi.

Malatya kent merkezinin Güney kısmını kaplayan Beydağlarına bakıldığında, bozkır yamaçlar adete bir tarlaya çevrilmiş gibi görünüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız