SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kaybeden Temiz Siyaset"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:23:30
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin, “Bu seçimlerin kaybedeni Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu veya Selahattin Demirtaş değildir. Seçimlerin asıl kaybedeni temiz ve dürüst siyaset özlemi ve gerçek bir demokrasi arayışı olmuştur” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Koç, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Koç, ilk kez halkın doğrudan cumhurbaşkanlığı seçmesiyle ilgili seçim işleminin tamamlandığını belirterek, “Adaylardan birisi yüzde 51 küsur oy alarak ilk turda cumhurbaşkanı seçildiği gayri resmi sonuçlarına göre anlaşılmaktadır” dedi.

Oy veren tüm yurttaşlara teşekkür eden Koç, “Büyük bir erdem ve bilgelik örneği göstererek, hemen hemen oy veren vermeyen herkesin sevgisini ve takdirini kazanan halkımızın ortak adayı olarak ortaya konulan Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’na da ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.

Koç, seçim kampanyası boyunca yaratılmak istenen gerginliklere rağmen nezaketinden dolayı HDP’nin adayı olan Selahattin Demirtaş’a da CHP adına teşekkür etti.

“BU SEÇİMLERİN KAYBEDENİ SAYIN EKMELEDDİN İHSANOĞLU VEYA SELAHATTİN DEMİRTAŞ DEĞİLDİR”

Seçim sonuçlarına ilişkin siyasi değerlendirmelerin önümüzdeki günlerde yapılacağını bildiren Koç, “Bu seçimlerin kaybedeni Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu veya Selahattin Demirtaş değildir. Seçimlerin asıl kaybedeni temiz ve dürüst siyaset özlemi ve gerçek bir demokrasi arayışı olmuştur” ifadelerini kullandı.

Seçim sürecinde 3 adayın eşit koşullarda yarışmadığını kaydeden Koç, Recep Tayyip Erdoğan’ın herkesin cumhurbaşkanı olmadığını söyledi. Koç, “CHP bu demokrasi mücadelesine devam edecektir. Henüz uykuda olan vicdanlar bir şekilde uyandırılacaktır” dedi.

“BURADA BİR SİYASİ PARTİYE CUMHURBAŞKANI SEÇME YARIŞINDA OLMADIK”

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, bir gazetecinin seçimlere katılımın düşük olduğu yönündeki söylemlere ilişkin yorum istemesi üzerine şunları kaydetti:

“Yaklaşık 4 buçuk,5 milyona yakın bir seçmenin, Sayın İhsanoğlu’na oy vermesini umut ettiğimiz beklediğimiz bir seçmenin sandığa gitmediği anlaşılıyor. O seçmenin yarısı gitse zaten yüzde 50’nin altında bir sonuç çıkacaktı. Nedenleri çeşitlidir ama burada hiç kimse kişiler üzerinden siyaset yapmadı. Türkiye’de şimdiye kadar yapılmayan en geniş çerçevede ortak mutabakat arandı uzlaşma arandı. Burada bir siyasi partiye cumhurbaşkanı seçme yarışında olmadık. Burada Türkiye’ye Türk milletine cumhurbaşkanı seçme anlayışında olduk. Bu ortak anlayışını ortaya koyduk ama sandığa gitmeme noktasında direnç sergilemenin ne anlama geldiği daha sonra tekrar değerlendirilecektir.”

“YEREL SEÇİMLERDE İKİ PARTİNİN ALDIĞI OYDAN 3,5-4 PUAN DAHA DÜŞÜK OLARAK GÖZÜKÜYOR”

İhsanoğlu’nun aldığı yüzde 38 oranını nasıl değerlendirdiğini sorulması üzerine Koç, “Yüzde 38. yerel seçimlerde iki partinin aldığı oydan 3,5-4 puan daha düşük olarak gözüküyor. AK Parti’nin aldığı oy miktarına baktığımız zaman yurtdışı oylarını da eklediğinizde bir artış yok” dedi.

Bundan sonra CHP’nin cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan ile ilişkilerinin nasıl olacağını sorusuna Koç, “Önümüzdeki dönem nasıl olacak bu şuanda gayri resmi sonuçlara göre konuşuyorum. Takınılacak tavra bağlı. Balkon konuşması sırasında ve sonrasında yapılacak eylemler ne şekilde olacak bunu görmek gerekir. Bizim özümüzde savunduğumuz ilke nettir” karşılığını verdi.

“KATILMAMANIN DA NEDENLERİ OLABİLİR”

Firenin CHP’den mi yoksa MHP’den verildiği soruya Koç, “Şuanda buna cevap vermem mümkün değil. Detaylı bir il analizi önümde yok. Henüz çok taze. Katılmamanın da nedenleri olabilir. Bunlar mazeret değil, ortadaki sonuca göre konuşuyorum” dedi.

“DETAYLI BİR SİYASİ STRATEJİK PLAN YAPILMADI”

Kılıçdaroğlu’nun seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdiğini ve CHP’de olağanüstü kurultaya gidilip gidilmeyeceğini soran gazeteciye Koç, “CHP’nin tüzüğü açık. Neyi ne şekilde yapacağı da çok açık. Önümüzdeki süreci yaşayarak göreceğiz. Detaylı bir siyasi stratejik plan yapılmadı. Seçimler daha sonuçlanmadan seçimlere dönük bir takım bilgilerin bize aktarılması karşısında yapabileceklerimizi konuştuk son bölümde” diye konuştu.

“CHP’NİN İÇİNE DÖNÜK SİYASİ BULMACALAR ŞUANDA RÖVANŞTA ANLADIĞIM KADARIYLA”

Yeni bir Başbakan belirlenme sürecini ve erken seçim söylentileriyle ilgili iddiaların sorulması üzerine Koç, “CHP’nin içine dönük siyasi bulmacalar şuanda rövanşta anladığım kadarıyla ama bence bir başka odağa dikkatinizi yöneltmenizde fayda var. AK Parti’de bugünden itibaren fetret dönemi başlayacak. Kimler tasfiye olacak. CHP kendi sorunu aşar. Sorun değil, kendi değerlendirmesini yapar. Kaldı ki bu süreç nasıl yaşandı bunu paylaştım. Onun için AK Parti’de şuanda kalp çarpıntısı olan kişi fazladır” şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız